Συναγερμός έχει σημάνει στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛΑΣ μετά από την αποστολή παγιδευμένου δέματος από την Ελλάδα με αποστολέα τον Άδωνη Γεωργιάδη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Αυτό που προβληματίζει έντονα την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας είναι το πώς το παγιδευμένο δέμα πέρασε από τις διαδικασίες ελέγχου των ΕΛΤΑ και του αεροδρομίου, χωρίς να εντοπιστεί το εκρηκτικό του περιεχόμενο.

Στην Αντιτρομοκρατική εξετάζουν ακόμα το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να προχώρησαν σε μαζική αποστολή τρομοδεμάτων με αποδέκτες υψηλόβαθμους αξιωματούχους χωρών της ΕΕ.

Γι’ αυτό άλλωστε έχουν δώσει σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες και άλλους στόχους, ενώ έχουν ζητήσει ενημέρωση και ανταλλαγή δεδομένων με τις γερμανικές αρχές αναφορικά με τη συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού, ώστε να τη συγκρίνουν με άλλες που είχε στείλει μαζικά η Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς το 2010.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2010 οι Πυρήνες της Φωτιάς είχαν στείλει 14 παγιδευμένα δέματα σε πρεσβείες στην Ελλάδα, αλλά και σε στόχους του εξωτερικού, ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σ. Μπερλουσκόνι.

Μιλώντας στο Star  ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γ. Ζαρολιάγκης τόνισε ότι πριν από δύο – τρεις μήνες στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τοποθετήθηκαν μηχανήματα X – Ray τελευταίας τεχνολογίας και μάλιστα υπάρχει κι ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο μπορεί να «μυρίσει» τις εκρηκτικές ύλες που δεν είναι ανιχνεύσιμες με τα απλά μηχανήματα.

Γι’ αυτό χαρακτήρισε «παράλογο» το πώς κατάφερε τελικά και πέρασε από τον έλεγχο το εκρηκτικό πακέτο με παραλήπτη τον Β. Σόιμπλε.

Όλα τα ενδεχόμενα πάντως διερευνώνται, ακόμα και να πήγε κάποιος και να άφησε το πακέτο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως είχε ελληνικά γραμματόσημα και υπήρχε barcode. Mένει να εξακριβωθεί αν αυτό το barcode ανταποκρίνεται σε καταχώρηση από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Αν διαπιστωθεί ότι όντως πέρασε από τα ελληνικά ταχυδρομεία τότε εκτιμάται ότι ή πρόκειται για αμέλεια κάποιου υπαλλήλου ή μπήκε με κάποιον άλλο τρόπο στο αεροσκάφος. 

Tags: