Το κύριο υλικό της συνταγής είναι η κολοκύθα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.
«Η κολοκύθα βελτιώνει την όραση και το δέρμα λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α και μειώνει την αρτηριακή πίεση, καθώς είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Τα 100 γραμμάρια κολοκύθας αποδίδουν 26 θερμίδες και δεν περιέχουν ούτε χοληστερόλη, ούτε κορεσμένα λίπη, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες», είπε στο star.gr η Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Ηλιαλένα Λυσικάτου.
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φωτ. unsplash
Σύμφωνα με την ίδια, για τη vegan γλυκιά κολοκυθόπιτα θα χρειαστούμε:
Για την κρούστα:
- 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας λιωμένο και κρυωμένο
- 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας χωρίς αλκοόλ
Η Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Ηλιαλένα Λυσικάτου
- 1 φλιτζάνι συσκευασμένο αλεύρι αμυγδάλου
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι καρύδας
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
Τα 100 γραμμάρια κολοκύθας αποδίδουν 26 θερμίδες φωτ. unsplash
Για τη γέμιση:
- 1 κουτί πουρέ κολοκύθας
- 2 αυγά
- 1/4 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
- 1/4 φλιτζάνι βιολογικό σιρόπι σφενδάμου
- 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας χωρίς αλκοόλ
- 1 κουταλιά της σούπας μπαχαρικό για κολοκυθόπιτα
Κόβουμε με κουπ- πατ τη ζύμη και δίνουμε στην πίτα το σχέδιο που θέλουμε φωτ. unsplash
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Θα χρειαστούμε ένα τετράγωνο ταψί με λαδόκολλα.
- Σε ένα μίξερ, προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά για την κρούστα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ξηρά υλικά της κρούστας και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία ζύμη.
- Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλαστη και την κόβουμε με κουπ- πατ αστεριού ή χριστουγεννιάτικου δέντρου.
- Προσθέτουμε τη ζύμη με τα σχέδια στο ταψί, σε μία λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 8-10 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση. Μόλις κρυώσει η κρούστα, ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 50- 60 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει. Σκεπάζουμε και μεταφέρουμε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες.
Η διατροφική αξία ανά 100 γρ.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.