Στο μεγάλο τελικό του MasterChef 5, η Μαργαρίτα και ο Διονύσης χρειάστηκε να ετοιμάσουν τρία πολύ απαιτητικά πιάτα του Βρετανού chef, Jason Atherton.
MasterChef τελικός: Tα πιάτα του Jason Atherton που θα κρίνουν τον νικητή!
O παγκοσμίου φήμης chef ετοίμασε ένα κυρίως πιάτο υψηλής γαστρονομίας. Για τους τολμηρούς της κουζίνας, η συνταγή για ψητή σέλα κουνελιού, parma ζαμπόν, με μορχέλες, κολοκύθι και τρούφα υπάρχει παρακάτω:
Για τη σέλα κουνελιού
- Ξεκοκαλισμένη σέλα κουνελιού
- Πηκτίνη κρέατος (activa)
- Φέτες ζαμπόν parma
Εκτέλεση
- Ανοίγουμε το ξεκοκαλισμένο φιλέτο και καθαρίζουμε από τυχόν νεύρα.
- Απλώνουμε το φιλέτο, καρυκεύουμε και προσθέτουμε λίγη ακτίβα σε όλο το φιλέτο και τυλίγουμε.
- Σε μία μεμβράνη απλώνουμε φέτες από ζαμπόν πάρμα, ρίχνουμε λίγη ακτίβα ακόμα, τοποθετούμε το ρολό από το φιλέτο και τυλίγουμε σφικτά να έχουμε μπαλοτίνα.
- Τοποθετούμε στο ρόνερ στους 62ο C για 25΄, αφήνουμε να ξεκουραστεί και μετά τοποθετούμε σε παγόνερο.
- Όταν το χρειαστούμε περνάμε από ένα τηγανάκι να δώσουμε χρώμα στο ζαμπόν και μετά για 2 λεπτά στον φούρνο.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί και κόβουμε για το σερβίρισμα.
MasterChef Tελικός: Χτένια, συμπυκνωμένο αγγούρι και γρανίτα χαλεπένιο
Για τα κολοκύθια και πουρέ βασιλικού
-
4 κολοκύθια
- 4 κλαδιά «κορφές» φύλλα βασιλικού
- 500 γρ. baby σπανάκι
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 100 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε, ξεφλουδίζουμε τα κολοκύθια και τα τρίβουμε.
- Κρατάμε τα φύλλα βασιλικού και πετάμε τα κοτσάνια.
- Σε ένα τηγάνι μαγειρεύουμε τα τριμμένα κολοκύθια με προσοχή να μην πάρουν χρώμα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους.
- Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό μπλανσάρουμε το σπανάκι και τις φλούδες από τα κολοκύθια για περίπου 3΄ μέχρι να σπάνε με τα δάκτυλα.
- Μπλανσάρουμε τον βασιλικό για περίπου 30΄΄.
- Τινάζουμε το περίσσιο νερό και το προσθέτουμε στο τηγάνι με τα κολοκύθια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε.
- Αναμειγνύουμε στο θερμαινόμενο μπλέντερ με την τριμμένη παρμεζάνα μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα.
- Περνάμε από σίτα και παγώνουμε το συντομότερο δυνατόν.
Για τους κολοκυθοανθούς
4 κολοκυθοανθοί
Εκτέλεση
- Μπλανσάρουμε τους κολοκυθοανθούς για 1΄-2΄.
MasterChef Τελικός: Η μαμά του Διονύση παρεξηγήθηκε με τον Ιωάννη!
Για τη σάλτσα κουνελιού
-
1,5 kg κόκαλα κουνελιού
-
750 γρ. κατεβασμένο ζωμό μοσχαριού
- 750 γρ. ζωμό κοτόπουλου
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 400ml λευκό ξηρό κρασί
- 2 κρεμμύδια
- 1 πράσο
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 2 καρότα
- 2 στικ σέλερι
- χυμός από λεμόνι
- 100-150 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα δίνουμε χρώμα στα κόκαλα του κουνελιού, μέχρι να χρυσαφίσουν καλά και αφαιρούμε.
- Πλένουμε και χοντροκόβουμε το μιρεπουά. Το σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2΄.
- Προσθέτουμε πάλι τα κόκαλα κουνελιού.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το κατεβάζουμε στο μισό.
- Προσθέτουμε τους ζωμούς και σιγοβράζουμε, αφαιρώντας συνεχώς το λίπος από την επιφάνεια.
- Περνάμε από σινουά εταμίν και τοποθετούμε πάλι στη φωτιά.
- Δοκιμάζουμε για γεύση καρυκευμάτων κουνελιού και κατεβάζουμε μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή ένταση.
- Περνάμε από σινουά και κρυώνουμε.
- Πριν το σερβίρισμα, φρεσκάρουμε τη σάλτσα με λίγο βούτυρο, τσεκάρουμε τη γεύση και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χυμό λεμόνι.
MasterChef Τελικός: Η αποκάλυψη του Κοντιζά για το δοκιμαστικό που έκανε
Για τις Μορχέλες γεμιστές με μους κοτόπουλου
-
30 πλυμένες μορχέλες
-
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλου
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 90 γρ. ασπράδι αυγού
- 50 γρ. ψιλοκομμένο άγριο σκόρδο
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τα φιλέτα κοτόπουλου στο μπλέντερ και χτυπάμε.
- Περνάμε από εταμίν σε κρύο μπεν μαρί και αναμειγνύουμε με το ασπράδι.
- Μετά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο και καρυκεύουμε.
- Τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε μικρή τρύπα.
- Γεμίζουμε τις μορχέλες με τη μους. (Τυλίγουμε τις γεμισμένες μορχέλες, σε μεμβράνη σαν μπαλοτίνα).
- Τα βράζουμε για 4΄.
- Πριν το σερβίρισμα τα ζεσταίνουμε σε ένα τηγανάκι μαζί με σάλτσα κουνελιού, να γλασαριστούν.
Για την πάστα
-
550 γρ. αλεύρι 00
-
4 αυγά
- 6 κρόκους
- Αλάτι
Για το τελείωμα:
- Λιαστές ντομάτες,
- Παλαιωμένη παρμεζάνα
- βασιλικός
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ με το φτερό, ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι, ανακατεύουμε και σιγά-σιγά προσθέτουμε τα αυγά με τους κρόκους μέχρι να ενσωματωθούν.
- Κατεβάζουμε τη σάλτσα κουνελιού ελαφρά και τελειώνουμε με ανάλατο βούτυρο. (Να λειώσει το βούτυρο, αλλά να μην ξεπεράσει τους 60ο C).
- Προσθέτουμε λιαστή ντομάτα και κομμένο βασιλικό.
- Τελειώνουμε το μαγείρεμα της πάστας με τη σάλτσα και σερβίρουμε σε συνοδευτικό πιάτο.
- Γαρνίρουμε με παλαιωμένη παρμεζάνα και σχοινόπρασο.
Για το πράσινο λάδι
- 200 γρ. chives
- 200 γρ. άνηθος
- 400 γρ. σταφυλέλαιο
Εκτέλεση
-
Βάζουμε όλα τα υλικά στο θερμαινόμενο μίξερ και χτυπάμε στους 74ο C. Περνάμε από σινουά εταμίν με τουλπάνι.
-
Τέλος, τοποθετούμε σε μπιμπερό.
Για το στήσιμο
- Ψήνουμε τη σέλα κουνελιού
- Ζεσταίνουμε ελαφρά τον πουρέ κολοκυθιού
- Σιγοβρασμένες οι μορχέλες
- Βασιλικός
- Φύλλα σορέλ
- Πράσινο λάδι
- Σάλτσα κουνελιού
Δείτε ολόκληρο το απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο:
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.