Έφτασε η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα

Διακοπές σημαίνει ξεκούραση

Στρες

Αν σταματήσεις ένα λεπτάκι και το καλοσκεφτείς, η μεγαλύτερη πηγή άγχους σου, χθες/σήμερα/και αύριο, είναι να έχεις τα πάντα υπό έλεγχο. Ώσπου έρχεται μια πανδημία και ανατρέπει μια και καλή όλες τις σταθερές σου.

Σε έναν κόσμο που έχεις μάθει να προγραμματίζεις τα πάντα, στην παραμικρή τους λεπτομέρεια, συντάσσοντας λίστες και χρονοδιαγράμματα – με must do και υποχρεώσεις, ξεχνάς πώς είναι να ζεις, να είσαι, να υπάρχεις απλώς κι όχι να κάνεις.

Μάθε να βάζεις τα όρια σου σε όσους τα ξεπερνούν

Αν ωστόσο η περιπέτεια του κορωνοϊού έχει ένα μόνο μάθημα για να σου δώσει, αυτό θα ήταν να αρχίσεις να σχεδιάζεις λιγότερο και να ξεκινήσεις να αισθάνεσαι και να χαίρεσαι περισσότερο.

Ένα μυαλό που συνέχεια σκέφτεται, που βάζει «τικ» στη λίστα με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, που έχει μάθει να εκτελεί, να θεωρεί την ακινησία ελάττωμα, δεν ξεκουράζεται – επαγρυπνεί συνεχώς, δραστηριοποιείται και οδεύει στην υπερκόπωση.

Αν πριν τον κορωνοϊό ανησυχούσες πολύ και είχες γενικώς άγχος, τώρα θα έχεις ακόμα περισσότερο. Θα έχει προστεθεί στις έγνοιες σου και η ιεροτελεστία της προστασίας. Να θυμάσαι να έχεις μαζί σου μάσκες, αντισηπτικό, να μην αγγίζεις διάφορα, να πλένεις τα χέρια σου αμέσως. Να έχεις μια μάσκα για κάθε χρήση. Να αποφεύγεις τον συνωστισμό. Να σε ελέγχεις ακόμα περισσότερο. Έχεις δηλαδή ακόμα περισσότερα πράγματα και πληροφορίες να θυμάσαι και να λαμβάνεις υπόψη – με τα οποία επιβαρύνεις μια ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα.

Σημασία έχει πώς σκέφτεσαι όχι πόσο

Το να έχεις συνέχεια στο νου σου συγκριμένα πράγματα και να τα σκέφτεσαι δεν σου προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Το να τα σκέφτεσαι όμως λίγο και συνειδητά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αποδεχόμενη μια κατάσταση και κάνοντάς την με ηρεμία κομμάτι της καθημερινότητάς σου, με την ίδια φυσικότητα ας πούμε που φτιάχνεις τον πρωινό καφέ σου -κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να σκεφτείς ή να βάλεις στη λίστα σου για να το κάνεις- αφαιρείς ένα κομμάτι έγνοιας.

Αν βάλεις τις μάσκες στην τσάντα σου και τα αντισηπτικά μαντιλάκια και αφήσεις και κάποια σε ορατά σημεία, θα θυμάσαι να τα χρησιμοποιείς χωρίς να πρέπει να σε αγχώνει η σκέψη τους.

Το να ενημερώνεσαι ενδεχομένως για τον κορωνοϊό είναι σημαντικό, αλλά δεν αλλάζουν δραματικά τα γεγονότα από λεπτό σε λεπτό. Μπορείς να επιλέξεις μια στιγμή μέσα στη μέρα σου για να μαθαίνεις τα τελευταία νέα.

Στρέψου στα θετικά

Από το να αναλώνεσαι και να φθείρεσαι ψυχικά με το έξτρα ψυχικό βάρος που έχει να σου προσθέσει η πανδημία σκέψου τα θετικά. Την ουσία των αληθινών επαφών. Το πώς σε έστρεψε ξανά στα σημαντικά. Στους φίλους σου, στους κολλητούς σου, στους δικούς σου ανθρώπους. Πώς σε απάλλαξε από ανούσιες κοινωνικές υποχρεώσεις και σου έδωσε επιπλέον ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σου.

Περισσότερο από ποτέ, γίνεται πιο επιτακτικό το less is more. Ό,τι πιο απλό και φυσικό είναι αυτή τη στιγμή και πιο ασφαλές. Μια βόλτα στη φύση. Μια κοντινή εκδρομή με το αυτοκίνητο. Μπάνιο με μικρή παρέα σε μια παραλία. Μια μικρή φιλική μάζωξη στην ταράτσα ή τον κήπο.

Κατεβάζοντας τον «γενικό»

Δεν είναι εύκολο αλλά προσπάθησε για λίγο μέσα στη μέρα να μη σκέφτεσαι τίποτα. Αντίθετα, άρχισε να νιώθεις περισσότερο. Ενεργοποίησε τις αισθήσεις σου. Όταν είσαι έξω αντί να σκέφτεσαι το αυριανό πλάνο ή τα πράγματα που έχεις ακόμα να κάνεις, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να δεις τα χρώματα που σε περιβάλλουν, νιώσε τις μυρωδιές και τους ήχους. Ακόμα και στην πόλη, το καλοκαίρι δίνει όμορφες αφορμές για να ακονίσεις το αισθητηριακό σου οπλοστάσιο.

Με την ίδια φιλοσοφία, όταν είσαι έξω με φίλους αντί να απασχολείς το μυαλό σου με έγνοιες και προβληματισμούς, στρέψε την προσοχή σου σε εκείνους. Άκουσέ τους συνειδητά, παρατήρησέ τους σαν να τους βλέπεις πρώτη φορά. Δώσε τους την προσοχή που τους αξίζει.

Κι άρχισε να δίνεις στη στιγμή την προσοχή που της αξίζει, απαλλάσσοντάς την από προσδοκίες.

Κάνε τα όλα μόνος σου εάν θες να «γλυτώσεις» από το άγχος

Μια αναβολή δεν είναι το τέλος του κόσμου

Αν είσαι control freak και αν θες όντως να προγραμματίζεις τα πάντα, οι αναβολές και οι ακυρώσεις που προκλήθηκαν λόγω το κορωνοϊού μπορεί να σε έχουν αποσυντονίσει πλήρως και να σου έχουν δημιουργήσει ακραία φαινόμενα εσωτερικής αναταραχής.

Αυτή τη στιγμή μπορεί να ζεις στο έπακρο μια κατάσταση ανασφάλειας που να αφορά τη δουλειά σου, την οικονομική σου κατάσταση, έως την ημερομηνία του γάμου σου. Σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο. Όμως επίσης δεν είναι και το τέλος του κόσμου.

Αν όλα τώρα πάνε πιο αργά, κατέβασε κι εσύ τους ρυθμούς σου. Κάνε οικονομία δυνάμεων. Μπες στο pause. Γιατί αν συνεχίζεις να τρέχεις με τον ίδια ταχύτητα ενώ όλα γύρω σου κινούνται με ρυθμούς χελώνας, αφενός κουράζεσαι χωρίς λόγο, αφετέρου δεν μπορείς να βρεις εύκολα συνοδοιπόρους αν είσαι σε άλλο ρυθμό – και στην τελική χάνεις την απόλαυση της διαδρομής. Και ναι, σημασία δεν έχει μόνο η Ιθάκη, αλλά κυρίως το ταξίδι – ακόμα και αν το καθυστερεί μια μικρή αναβολή.

4 απλοί τρόποι για να είσαι ευτυχισμένη

Συγχρονίσου στο εδώ και το τώρα

Αν οι διακοπές δεν είναι ακόμα στο πλάνο, προσπάθησε να φέρεις το καλοκαίρι στα μέτρα σου. Πιο πολύ απ’ οτιδήποτε άλλο το καλοκαίρι είναι state of mind – όσο λιγότερο σκέφτεσαι, όσο πιο πολύ χαλαρώνεις, τόσο πιο εύκολο να ξεκουραστείς.

Πιο εύκολα και πιο δροσερά φαγητά, λιγότερη προετοιμασία. Μικρά και πολλά διαλείμματα, πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν.

Λιγότερος προγραμματισμός, περισσότερος ελεύθερος χρόνος.

Η ευτυχία των μικρών χαρών. Μια βόλτα στη θάλασσα. Ένα έργο σε θερινό. Μια νύχτα κοιτώντας τα αστέρια κι αδειάζοντας από έγνοιες.

Πηγή: allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top