Πώς αντιμετωπίζουμε το άγχος των εξετάσεων;

Δωρεάν Διαδικτυακά Σεμινάρια από την Ένωση «Μαζί για το Παίδι»

άγχος εξετάσεων

Η περίοδος των εξετάσεων συνοδεύεται από αρκετή πίεση και άγχος, τόσο για τους εφήβους όσο και για το οικογενειακό περιβάλλον. Η προετοιμασία, το φορτωμένο πρόγραμμα, ο ανταγωνισμός και οι πιθανές προσδοκίες του περιβάλλοντος, καθώς και το ίδιο το σύστημα των εξετάσεων, είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος στους μαθητές, το οποίο πολλές φορές δυσκολεύονται να διαχειριστούν.

Oι φράσεις που καλό είναι να λες στο παιδί σου

Αν και η προσμονή μπορεί να επηρεάσει κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που είναι κοινά όπως το άγχος, ο φόβος, η απογοήτευση, ο θυμός, η κατάθλιψη ή η απελπισία. Υπάρχουν επίσης και σωματικά συμπτώματα όπως η ταχυπαλμία, το αίσθημα ναυτίας, ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, ο πόνος στο στομάχι και η εφίδρωση. Τελικά, πολλοί άνθρωποι βιώνουν συμπτώματα όπως ο αρνητικός τρόπος σκέψης και τα κενά μνήμης.

Καλό είναι να μπορείτε να διαχωρίσετε αν το άγχος που νιώθετε αφορά τις εξετάσεις ή οφείλεται στην ελλιπή προετοιμασία σας. Αν μελετάτε αρκετά, είστε συνεπείς στα μαθήματά σας, δεν έχετε απορίες και κατανοείτε τις νέες πληροφορίες και παρόλα αυτά νιώθετε έντονο άγχος τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε το άγχος των εξετάσεων, και είναι καλό να καταπολεμήσετε άμεσα τα συμπτώματα που προκύπτουν.

Αντιμετώπιση

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων είναι η αλλαγή του αρνητικού τρόπου σκέψης, που μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα σύμπτωμα άγχους (π.χ. τρέμουλο στα χέρια) και οδηγεί σε αλυσιδωτές αρνητικές σκέψεις και εικόνες. Αυτή η διαδικασία αυξάνει τα επίπεδα του άγχους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να αποδώσει. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν για να διακόψετε αυτό τον κύκλο, όπως οι βαθιές αναπνοές, η χαλάρωση των μυών, ο θετικός τρόπος σκέψης, οι θετικές δηλώσεις, ένα διάλλειμα.

Tέσσερα tips για να ηρεμήσεις το παιδί σου όταν είναι εκνευρισμένο

Πού οφείλεται το άγχος των εξετάσεων;

Καθώς το άγχος των εξετάσεων μπορεί να δημιουργεί έντονη πίεση σε όποιον το βιώνει, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι πολύ σύνηθες. Η νευρικότητα και η ανησυχία είναι απολύτως φυσιολογικές αντιδράσεις στο στρες. Το άγχος των εξετάσεων μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Η ελλιπής προετοιμασία, η κακή απόδοση στο παρελθόν και τα υποκείμενα προβλήματα άγχους συμβάλλουν στο άγχος των εξετάσεων.

Κάποιες αιτίες του άγχους των εξετάσεων περιλαμβάνουν:

Το φόβο της αποτυχίας: αν συνδέετε την αξία σας με την απόδοσή σας στις εξετάσεις, η πίεση που ασκείτε στον εαυτό σας προκαλεί έντονο στρες.
Την κακή απόδοση σε προηγούμενες εξετάσεις: αν δεν τα είχατε πάει καλά στις εξετάσεις στο παρελθόν, είτε επειδή δεν είχατε μελετήσει αρκετά είτε επειδή είχατε άγχος ή δεν μπορούσατε να θυμηθείτε τις απαντήσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στην αυτοπεποίθησή σας, αμφιβολία για τις ικανότητές σας, και ακόμη περισσότερο στρες και αρνητική στάση κάθε φορά που θα χρειαστεί να δώσετε εξετάσεις.
Ψυχολογικά αίτια: ο τρόπος που μεγαλώσατε, δηλαδή η στάση των γονιών σας απέναντί σας, μπορεί να έχει ενισχύσει ή να έχει καταβαραθρώσει την αυτοπεποίθησή σας. Εάν οι προσδοκίες των γονιών ήταν υπερβολικές και υπήρχε απαίτηση να είστε “τέλειοι” για να είναι ευχαριστημένοι, είναι ανθρώπινο να έχετε αυξημένο άγχος απόδοσης.
Ελλιπής προετοιμασία: αν δεν έχετε προετοιμαστεί επαρκώς, αυτό θα σας προσθέσει επιπλέον πίεση.

Tι συμβαίνει αν τα παιδιά προσχολικής κάνουν χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Βιολογικές αιτίες: σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις , όπως πριν ή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες, όπως την αδρεναλίνη. Η αδρεναλίνη βοηθά να προετοιμαστεί το σώμα για να αντιμετωπίσει ότι πρόκειται να συμβεί και αυτό ονομάζεται μηχανισμός πάλης ή φυγής (fight or flight), μηχανισμός που μας προετοιμάζει είτε για να αντιμετωπίσουμε το στρες ή να αποφύγουμε εντελώς μια κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αύξηση της αδρεναλίνης είναι κάτι καλό γιατί μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το στρες και μας κρατά σε εγρήγορση. Όμως αφενός μπορεί αυτή η κατάσταση να είναι παρατεταμένη (χρόνια), είτε τα συμπτώματα άγχους να είναι τόσο έντονα που αποδιοργανώνουν τον άνθρωπο, και είναι δύσκολο ή αδύνατο να συγκεντρωθεί στις εξετάσεις.
Το άγχος των εξετάσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με συνεχή εξάσκηση. Κάποιες δεξιότητες διαχείρισης είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν για αυτό η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία μπορούν να σας βοηθήσουν.

Θέλεις το παιδί σου να τρώει όλα τα φαγητά; Δες τι πρέπει να κάνεις

Δωρεάν Διαδικτυακά Σεμινάρια για Γονείς και Εφήβους, από την Ένωση «Μαζί για το Παίδι»

Με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου που διανύουμε και τις Πανελλαδικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν φέτος, η επιστημονική ομάδα της υπηρεσίας της Πανελλαδικής συμβουλευτικής γραμμής 11525 & του συμβουλευτικού κέντρου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», οργανώνει σειρά σεμιναρίων για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των επιπτώσεων του άγχους.

 

Διαβάστε όλες τις lifestyle ειδήσεις

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top