Πώς θα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση που σε κάνει να υποφέρεις

Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει

σχέσεις

Πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε καταχρηστικές σχέσεις αποτυγχάνουν να δουν τα σημάδια επειδή συνηθίζουν να αντιμετωπίζονται άσχημα. Αλλά μάντεψε τι; Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει – οπότε αν δεις ότι η σχέση σου κάνει να υποφέρεις αντί να σε κάνει χαρούμενη – βάλε ένα τέλος όσο είναι νωρίς.

Ο σύντροφός σου δεν πρέπει ποτέ να είναι η αιτία χαμηλής αυτοεκτίμησής σου και του φόβου να εκφράζεσαι ελεύθερα. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να σταματήσει να στιγματίζεται ή να είναι κοινό μυστικό.

Εάν σου έλεγα να αξιολογήσεις τη σχέση σου τώρα, πώς θα την χαρακτήριζες;

Σε εμπνέει, σε ανυψώνει και σου δίνει χαρά ή ελπίδα; Ή μήπως είναι ένα μέρος αβεβαιότητας όπου βιώνεις λεκτική και σωματική βία, υποβάθμιση και πιθανώς πιο επικίνδυνα μοτίβα;

Δεδομένου ότι ο Οκτώβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για την ενδοοικογενειακή βία, στόχος μου είναι να σε βοηθήσω να μάθεις εάν βρίσκεσαι σε μια ανθυγιεινή σχέση.

Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να μιλήσεις και να παλέψεις για το δικαίωμά σου η σχέση σου να σε αντιμετωπίζει σωστά.

Μυστικά και ψέματα

Έχεις μάθει να είσαι προσεκτική στην προσωπική σου ζωή. Ξέρεις τι αναστατώνει τον σύντροφό σου και τι πρέπει να αποφεύγεις από αυτόν. Συνήθιζες να μοιράζεσαι τα πάντα, αλλά τώρα… ξέρεις ότι δεν μπορείς. Δεν ανεβάζεις τίποτα προκλητικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μη νευριάσει.

Διαγράφεις τις αναζητήσεις στο Google κάθε μέρα, από φόβο ότι μπορεί να εντοπίσει κάτι που δεν θα του αρέσει. Δεν τους λες ότι θα πας για καφέ με έναν φίλο του αντίθετου φύλου επειδή θα κάνει σκηνή.

Θα σου κρυφτώ

Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα ολόκληρο μέρος της ζωής σου για το οποίο δεν θες να γνωρίζει τίποτα. Γιατί αν γνώριζε, θα έκανε τη ζωή σου κόλαση. Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι αυτό έχει γίνει τόσο φυσιολογικό για σένα που δεν το βλέπεις καν για αυτό που είναι. Μια τοξική σχέση που σε κάνει να νιώθεις παγιδευμένη.

Αλλά όσο συνεχίζεις να βρίσκεις δικαιολογίες για αυτόν και να υποφέρεις συναισθηματικά ή και σωματικά, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ.

Απόλυτος έλεγχος

Όποτε είσαι μακριά του, σε βομβαρδίζει με μηνύματα και κλήσεις. Ο σύντροφός σου θέλει να σε ελέγχει ανά πάσα στιγμή και αν δεν απαντήσεις αμέσως, θα αναστατωθεί. Γνωρίζεις ότι η αγάπη δεν πρέπει να πονάει, αλλά δεν αισθάνεσαι σαν να έχεις άλλη επιλογή.

Νιώθετε σαν να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση χωρίς διέξοδο. Δεν μπορείς να βγεις έξω με όποιον θέλεις, και αν το τολμήσει, θα σε κάνει να το μετανιώσεις. Αν βγήκες χωρίς να ενημερώσεις τον σύντροφό σας, μόλις το ανακαλύψει, θα αντιμετωπίσεις μια συναισθηματικά ενοχλητική έκρηξη που θα σε συνθλίψει . Λοιπόν, πολύ ανέχθηκες αυτή τη συμπεριφορά!

Κάνεις ό, τι θέλει επειδή είναι απλώς πιο εύκολο με αυτόν τον τρόπο. Απαντάς σε κάθε μήνυμα όσο πιο γρήγορα μπορείς. Θέλεις απεγνωσμένα τα πράγματα να βελτιωθούν, αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις πώς.

Αλλά υπάρχει μια διέξοδος. Ονομάζεται υποστήριξη από τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Απλά πρέπει να αποφασίσεις ότι αυτό είναι και δεν θα γυρίσεις πίσω. Δεν είναι ποτέ εύκολο, αλλά είναι το σωστό να το κάνεις και το ξέρεις.

Απολογείσαι για τα πάντα και νιώθεις να τρελαίνεσαι

Οι καταχρηστικοί σύντροφοι είναι πραγματικά έξυπνοι για να σε οδηγήσουν εκεί που θέλουν. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σε κάνουν να νιώσεις ότι τρελαίνεσαι και να ζητάς συγγνώμη για πράγματα που δεν είναι δικό σου λάθος.

Ξεχνάς ότι η αγάπη δεν πρέπει να πονάει και μαθαίνεις να αντέχεις τη φρικτή συμπεριφορά του, πείθοντας τον εαυτό σου ότι είναι απλώς μια κακή μέρα. Νομίζεις ότι όλοι το βιώνουν.

Αλλά όχι δεν ισχύει αυτό. Όχι άτομα που βρίσκονται σε υγιείς σχέσεις. Όχι άτομα που τα υποστηρίζουν, τα αποδέχονται και τα αγαπούν ακριβώς για αυτό που είναι.

Έτσι, την επόμενη φορά που ο σύντροφός σου θα προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις ότι τρελαίνεσαι επειδή απλώς εκφράζεις τη γνώμη σου, εσύ θα συνεχίσεις να την εκφράζεις. Την επόμενη φορά που θα σε κάνει να ζητήσεις συγγνώμη επειδή βγήκες με τον καλύτερό σου φίλο, απλώς μην ζητήσεις.

Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για να ανακτήσεις τον έλεγχο της ζωής σου. Σταμάτα να του επιτρέπεις να έχει τόση δύναμη πάνω σου. Άρχισε να παλεύεις για το δικαίωμά σου να είσαι ο εαυτός σου.

Προσωπικό αδιέξοδο

Νιώθεις απόλυτα μόνη, κατάθλιψη, πληγωμένη και χωρίς διέξοδο. Λες ψέματα στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Δεν έχεις πλέον την ενέργεια να δεις κανέναν, γνωρίζοντας ότι δεν μπορείς να τους πεις την αλήθεια. Η πραγματικότητα της κατάστασής σου είναι πάρα πολύ τρομερή για να διακινδυνεύσεις να την ανακαλύψεις. Η ζωή σου έχει γίνει αφόρητη και το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι να φύγεις και να μην κοιτάξεις ξανά πίσω. Ξέρεις ότι η αγάπη δεν πρέπει να πονάει. Αλλά πώς αφήνεις κάποιον που ελέγχει κάθε κίνηση που κάνεις;

Μια υγιής σχέση σου επιτρέπει να έχεις ουσιαστικές σχέσεις με αυτούς που σε κάνουν ευτυχισμένη. Είτε πρόκειται για την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους σου.

Δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεσαι αναγκασμένη να επιλέξεις μεταξύ της οικογένειάς σου και του συντρόφου σας. Τη στιγμή που συμβαίνει αυτό, είναι κόκκινη σημαία.

Σκέψου το. Έχεις αναγκαστεί να βλέπεις την οικογένειά σου όλο και λιγότερο; Ο σύντροφός σου σου έχει γεμίσει το κεφάλι με ψέματα για να σε πείσει ότι είναι καλύτερα να τους βλέπεις λιγότερο;

Αυτό ονομάζεται συναισθηματικός χειρισμός. Και ορισμένα άτομα είναι μανούλες σε αυτό. Είναι σε θέση να σε πείσουν για οτιδήποτε εξυπηρετεί το σκοπό τους.

Αυτή είναι η ευκαιρία σας να δείτε τα πράγματα για το πώς πράγματι είναι και να μετριάσεις τις ζημιές πριν να είναι πολύ αργά. Αυτό είναι τόσο τοξικό όσο γίνεται. Δεν χρειάζεται να είστε θύμα σωματικής βίας για να θεωρηθείς θύμα.

Οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, είτε σωματική, λεκτική ή συναισθηματική, είναι εξίσου σκληρή και απαράδεκτη. Μην αφήνεις άλλο αυτό το άτομο να σε αποξενώσει από εκείνους που ξέρεις ότι μπορούν να σε στηρίξουν.

Της Αγγελικής Λάλου

Πηγή: allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top