Πώς να αντιμετωπίσεις την απόρριψη

Μην αγχώνεσαι, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου

απόρριψη

Eίναι στην ανθρώπινη φύση να επιζητούμε την αποδοχή των άλλων. Απόδειξη, η αντίδραση ενός νήπιου στη λέξη "όχι". Ακόμη και αν καλα-καλά δεν έχει μιλήσει, ξέρεις πως αυτή η λέξη δεν το αφήνει να κάνει αυτό που έχει κατά νου και δεν του αρέσει καθόλου.

Φυσικά, ούτε στους ενήλικες αρέσει το "όχι" ως απάντηση στην οποιαδήποτε ερώτηση. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε αρεστοί, ακόμη και αν ξέρουμε κατά βάθος πως αυτό δεν είναι απλώς ανέφικτο, είναι ουτουπικό. Δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους. Και στην τελική, δεν θα έπρεπε να το επιδιώκουμε κιόλας. 

Μαλώσατε; Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου!

Αλλά είπαμε, είναι στην ανθρώπινη φύση. Γιατί όση αυτοπεποίθηση και αν έχουμε, η όποια απόρριψη, από όπου και αν προέρχεται, μας κάνει να πέφτουμε ψυχολογικά. Κάποιους ενδέχεται να μας κάνει πιο επιθετικούς και ερειστικούς. Άλλους πιο ευάλωτους και επιρρεπείς. 

Προτού όμως αφήσουμε τα συναίσθηματά μας να μας κατακλύσουν, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τη λογική μας. Να εκλογίσουμε δηλαδή το συναίσθημά μας, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Και αυτό για να βάλουμε την απόρριψη στη σωστή της διάσταση. 

Μας απέρριψαν. Προτού μας πάρει από κάτω ή φτάσουμε στο άλλο άκρο, της πλήρους αδιαφορίας, χρειάζεται να εξετάσουμε τον λόγο της απόρριψης και να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Ταυτόχρονα, να δούμε τη βαρύτητα αυτής της απόρριψης και το αντίκτυπο που θα έχει σε εμάς, πώς και σε ποιο βαθμό θα μας επηρεάσει. 

Απιστία: Οι λόγοι που παραβιάζουμε την 7η εντολή!

Αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε είναι να μπερδέψουμε την απόρριψη με την αποτυχία. Δεν είναι συνώνυμες. Δεν έχεις αποτύχει. Αντίθετως, η απόρριψη ήρθε για να σου δώσει ένα μάθημα και μάλιστα πολύτιμο. Άφησε τον εαυτό σου να δει τα πράγματα με καθαρό μυαλό, να δει γιατί σου συνέβη αυτή η απόρριψη και χρησιμοποίησε της σαν ένα σκαλοπάτι για να πας παρακάτω. Μην αυτομαστιγώνεσαι. Κινήσου έξυπνα γιατί οι απορρίψεις και οι αποτυχίες στην τελική, είναι για να μας κάνουν πιο δυνατούς, να μας ωριμάσουν και να μας εξελίξουν. 

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top