«Μαμά, γιατί μου έλεγες ψέματα ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης;»

Ποια είναι η σωστή απάντηση στην ερώτηση του παιδιού σου;

Άι Βασίλης

Όπως εσείς αγαπημένες μου μαμάδες, έτσι κι εμείς, κάθε χρόνο από τότε που τα αγόρια μου ήταν μωρά, είχαμε δημιουργήσει και στο δικό μας σπιτικό τον μύθο του λατρεμένου σε όλα τα παιδιά Άγιο Βασίλη.

Μέρες πριν, είχαμε φτιάξει μελομακάρονα, κουραμπιέδες και χειροποίητα κουλουράκια, και κάθε παραμονή Χριστουγέννων τα παιδιά μου με μεγάλη χαρά και αγωνία ετοίμαζαν ευλαβικά ένα ποτήρι γάλα, λίγα κουλουράκια από αυτά που είχαν φτιάξει με τα χεράκια τους, ένα καρότο για τον Ρούντολφ το ελαφάκι και ένα γλυκό σημείωμα.

«Μαμά, γιατί μου έλεγες ψέματα ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης;»

Ο Άι Βασίλης με μουσική διάθεση λίγο πριν «τρυπώσει» από την καμινάδα

Από τις αρχές του Δεκέμβρη είχαν γράψει το γράμμα τους, τού έλεγαν πόσο συνεργάσιμα και γλυκά παιδιά ήταν κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και ποιο παιχνίδι επιθυμούσαν να τους στείλει. Στο γράμμα επίσης κατέγραφαν τις σκέψεις τους και το πώς ένιωθαν. Έγραφαν ευχές για την οικογένειά τους, αλλά εύχονταν υγεία και για τα υπόλοιπα παιδάκια όλου του κόσμου. Είχαν πλάσει στο μικρό αθώο και αγνό μυαλουδάκι τους την ιστορία που τους είχαμε διηγηθεί, ότι ο Άι Βασίλης θα έρθει με το έλκηθρό του από τη μακρινή Καισαρεία την παραμονή Χριστουγέννων, θα μπει από την καμινάδα μαζί με τον τεράστιο σάκο του γεμάτο με δώρα και θα τους φέρει ό,τι του έχουν ζητήσει.
Αυτόν τον όμορφο μύθο τον διατηρήσαμε για οκτώ ολόκληρα χρόνια και θα ομολογήσω ότι ήταν τα πιο τρυφερά και μαγικά χρόνια της ζωής τους αλλά και της δικής μου. Έφτασε λοιπόν η μέρα, όταν ο Κωνσταντίνος μου ήταν οκτώμιση χρονών, που έμαθε όλη την αλήθεια! Έφτασε αυτή η αμήχανη στιγμή, που γεμάτος θυμό και απογοήτευση γύρισε μία μέρα από το σχολείο και μου είπε:

Tips για ξέγνοιαστη βόλτα χωρίς άγχος με παιδιά

«Μαμά γιατί μου έλεγες ψέματα όλα αυτά τα χρόνια ότι υπάρχει Άι Βασίλης;»

Ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα, αλλά επειδή γνώριζα βαθιά μέσα μου ότι τα περιθώρια στένευαν, ότι αργά ή γρήγορα θα το μάθαινε, ενδόμυχα ήμουν προετοιμασμένη γι’ αυτήν τη στιγμή.

“Όχι αγάπη μου, δε σου έλεγα ψέματα. Ο Άι Βασίλης είναι μία ιδέα, ένας μύθος, ένα όραμα που έχουν ανάγκη να πιστεύουν ακόμα και οι μεγάλοι. Ο Άι Βασίλης είναι η έννοια της προσφοράς και της αλληλεγγύης, κι εμείς οι μεγάλοι γινόμαστε οι βοηθοί του για να κάνουμε ευτυχισμένα τα μικρά παιδιά. Αλλά δε σου κρύβω ότι κι εγώ λατρεύω να πιστεύω στον Άι Βασίλη, και όλη αυτή η μαγεία που ζούσαμε μαζί κάθε χρόνο και η προσμονή του, μάς έκανε πιο ευτυχισμένους και μας ταξίδευε σε έναν φανταστικό κόσμο στον οποίο είχαμε πολλή μεγάλη ανάγκη να ταξιδέψουμε. Θέλω πάντα να πιστεύουμε στον Άι Βασίλη και να διατηρήσουμε ζωντανό αυτόν τον υπέροχο μύθο στην οικογένειά μας. Θα σε παρακαλέσω να μην το αποκαλύψεις ακόμα στον Δημητράκη μας, να τον αφήσεις να ζήσει λίγο ακόμα τη μαγεία του. Όχι όμως ότι δε θα τη ζούμε κι εμείς, θα λαχταρώ κάθε χρόνο να κάνουμε την ίδια διαδικασία, όσο το έχεις ανάγκη, και τίποτα να μη μας στερήσει τη χαρά να τον περιμένουμε κάθε παραμονή Χριστουγέννων!”

«Μαμά, γιατί μου έλεγες ψέματα ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης;»

Και τα παιδιά ντύνονται Άι Βασίλης στις γιορτές 

“Ο Άι Βασίλης υπάρχει και είναι ολοζώντανος μέσα στις καρδιές μικρών και μεγάλων. Όσο θα συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε αυτόν, θα διατηρούμε την αγνότητα και την παιδικότητά μας. Όσο θα τον κρατάμε ζωντανό στη ψυχή μας, συνάμα θα διατηρούμε την πίστη μας ζωντανή…..

…Εύχομαι ο Άι Βασίλης να συνεχίσει για πολλά πολλά χρόνια να κάνει ευτυχισμένα τα παιδάκια και να μεταφέρει σε όλον τον πλανήτη το μήνυμα της αγάπης και της προσφοράς”.
Δε θα επέτρεπα τίποτα και κανένας να γκρεμίσει το όνειρό του και να του στερήσει την παιδικότητα που εύχομαι να διατηρήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Από τότε είναι πιο γαλήνιος από ποτέ στο “μυστήριο” του Άι Βασίλη και για ακόμα μία χρονιά τίποτα δε θα μας στερήσει τη χαρά να ξαναζήσουμε τα πιο μαγικά Χριστούγεννα της ζωής μας, κάνοντας ακριβώς την ίδια διαδικασία όπως και τα προηγούμενα χρόνια που δεν είχε ιδέα ότι ο Άι Βασίλης δεν υπάρχει….

Και όπως πολύ σοφά λέει στο παραμύθι “Τι τρέχει με τον Άι Βασίλη” της αγαπημένης μου Μαρίνας Γιώτη: … Ο Άι Βασίλης είμαστε όλοι εμείς, κάθε μέρα του χρόνου!

Της Έφης Αργυροπούλου, δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Πηγή:workingmoms.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top