Γιατί ο Άγιος Βασίλης φοράει κόκκινα; Όσα δεν ξέρεις για τα Χριστούγεννα

Γιατί στολίζουμε το δέντρο και γιατί στέλνουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες;

Χριστούγεννα είναι από τις πιο γλυκές αναμνήσεις που διατηρεί κανείς ήδη από την παιδική του ηλικία, καθώς οι περισσότεροι από εμάς μεγάλωσαν, ακούγοντας ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη και ξωτικά των γιορτών! 

Χριστούγεννα στην Ελλάδα: Οι ωραιότερες εκδρομές για να περάσετε αξέχαστα

Παρότι μάθαμε να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα από παιδιά, δε γνωρίζουμε  όλες τις λεπτομέρειες για την ιστορία και τα παράξενα γεγονότα που σχετίστηκαν με αυτά.

Διαβάστε παρακάτω μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη γιορτινή εποχή των Χριστουγέννων.

1. Πώς ξεκίνησε ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπήκαν στα σπίτια από τον 19ο αιώνα κι έπειτα, όταν ο Γερμανός σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας, πρίγκιπας Αλβέρτος, πρότεινε να έχουν ένα, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπήκαν στα σπίτια από τον 19ο αιώνα κι έπειτα, όταν ο Γερμανός σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας, πρίγκιπας Αλβέρτος, πρότεινε να έχουν ένα, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Αν και λέγεται ότι τα δέντρα χρησιμοποιούνταν για τους εορτασμούς χειμερινού ηλιοστάσιου από τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι Γερμανοί Χριστιανοί λέγεται ότι είναι οι πρώτοι που τα χρησιμοποιούν για χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, τον 15ο αιώνα.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο βουνό - Μαγικοί χειμερινοί προορισμοί

2. Γιατί βάζουμε έντονα φώτα;

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, τα φώτα πάνω στα δέντρα είναι απλά μια φυσική απάντηση στις σκοτεινές ημέρες του Δεκεμβρίου, που έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές γιορτές για τον ερχομό του χειμερινού ηλιοστασίου.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, τα φώτα πάνω στα δέντρα είναι απλά μια φυσική απάντηση στις σκοτεινές ημέρες του Δεκεμβρίου, που έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές γιορτές για τον ερχομό του χειμερινού ηλιοστασίου. Έτσι, οι ειδωλολατρικές παραδόσεις ηλιοστάσιου της φωτιάς και του φωτός εξελίχθηκαν σε γιορτές διακοπών που αφορούσαν κεριά. 

3. Γιατί ο Άγιος Βασίλης φοράει κόκκινα;

O εικονογράφοw Thomas Nast μαζί με την Coca-Cola είναι υπεύθυνοι για την γνωστή και χαρακτηριστική εμφάνιση του Άγιου Βασίλη

Σε καμία ιστορική αναφορά του Άγιου Βασίλη δε φαίνεται να φορά κόκκινη στολή. Αυτή η προσθήκη ήρθε τον 19ο αιώνα από τον εικονογράφο Thomas Nast, ο οποίος ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη διάδοση της σύγχρονης εικόνας μας του Άγιου Βασίλη.

4. Γιατί στέλνουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες;

Η συγκεκριμένη παράδοση ξεκίνησε το 1843. Εκείνη τη χρονιά, ο ιδρυτής του Victoria and Albert Museum, Henry Cole είχε εκτυπώσει κάρτες για να τις στείλει στους φίλους του για να μην απαντά στις ευχές των φίλων του κατά τη διάρκεια των γιορτών. Τελικά το 1915 εκτυπώθηκαν οι πρώτες χριστουγεννιάτικες κάρτες προς πώληση.

Γεμίζουν οι χειμερινοί προορισμοί: Πάνω από 90% η πληρότητα σε κρατήσεις

5. Η ιστορία του Ρούντολφ... που δεν είναι ελαφάκι 

Η εκδοτική εταιρία Montgomery Ward δημιούργησε το χαρακτήρα του Ρούντολφ πίσω στο 1939 ως έναν τρόπο για να πουλήσει ένα παιδικό βιβλίο και να κάνει περισσότερα χρήματα. Επομένως, ο Ρούντολφ, ο τάρανδος, ήταν απλά μια τακτική μάρκετινγκ.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τον Ρούντολφ ως το ελαφάκι με την κόκκινη μύτη, που σώζει τον Άγιο Βασίλη και τα Χριστούγεννα, βάσει του γνωστού χριστουγεννιάτικου τραγουδιού. Πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσουμε πως κανονικά ο Ρούντολφ είναι τάρανδος κι όχι ελάφι! Ναι, απογοητευτήκατε το ξέρω, αλλά ελάφι τον κάναμε στην Ελλάδα για να είναι εύηχη η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού. Αλλά πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία; Η εκδοτική εταιρία Montgomery Ward δημιούργησε το χαρακτήρα του Ρούντολφ πίσω στο 1939 ως έναν τρόπο για να πουλήσει ένα παιδικό βιβλίο και να κάνει περισσότερα χρήματα. Επομένως, ο Ρούντολφ, ο τάρανδος, ήταν απλά μια τακτική μάρκετινγκ.

6. Γιατί τα χαρακτηριστικά χρώματα των Χριστουγέννων είναι το κόκκινο και πράσινο;

το πράσινο συμβολίζει την αιώνια ζωή του Ιησού Χριστού με κόκκινο που συμβολίζει το αίμα που χάνεται κατά τη διάρκεια της σταύρωσης του Χριστού.

Αν κι έχουν βγει πολλές εκδοχές σχετικά με το γιατί τα κυρίαρχα χρώματα των Χριστουγέννων είναι το κόκκινο και το πράσινο, η επικρατέστερη κι η πιο γνωστή υποστηρίζει ότι το πράσινο συμβολίζει την αιώνια ζωή του Ιησού Χριστού και το κόκκινο που συμβολίζει το αίμα, που χάνεται κατά τη διάρκεια της σταύρωσης του Χριστού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top