Σου λέει ψέματα; To ψυχολογικό τρικ για να το καταλάβεις

Όλοι θα θέλαμε να έχουμε τη «μαγική» δύναμη να ανιχνεύουμε το ψέμα

ζευγάρι

Όλοι θα θέλαμε να μπορούμε να καταλαβαίνουμε πότε μας λένε ψέματα. Ωστόσο, πολλά από τα ψέματα που ακούμε από τους ανθρώπους του περίγυρου μας -καλώς ή κακώς- εξασφαλίζουν την ψυχική μας ηρεμία.

Η επιστήμη στέκεται ξανά στο πλευρό μας και αποκαλύπτει τις κοινές αντιδράσεις και συμπεριφορές που μπορούν να «προδώσουν» κάποιον που ψεύδεται... ακόμη και εμάς!

Στην ανάλυση των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων, βρίσκεται η απάντηση σε κάθε μας ερώτημα. 

Πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε το ψέμα; 

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι πολλές φορές είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε το ψέμα χωρίς καν να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας. Η «αναγνώριση» ψευδών δεδομένων γίνεται ακόμα και υποσυνείδητα, καταγράφοντας τα σημάδια και αργότερα «στέλνοντάς» τα για επεξεργασία.

Υπάρχει, βέβαια και ένας πιο εύκολος και απλός τρόπος. Ποιος είναι αυτός; Το να ακούς! Να ακούς προσεκτικά. 

Η ομιλία ενός ανθρώπου που ψεύδεται παρουσιάζει μερικά πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Βάσει μελετών, όσοι δεν λένε την αλήθεια έχουν την τάση να απαντούν μονολεκτικά στις ερωτήσεις μας και να χάνουν τον ειρμό τους κάθε φορά που ζητάμε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος. 

Ένα άλλο τρικ για να ανιχνεύσουμε το ψέμα είναι να θέσουμε μία σχετική ερώτηση στον συνομιλητή μας. Όποιος μας λέει ψέματα, παρουσιάζει την τάση να επαναλαμβάνει πρώτα την ερώτηση που του θέσαμε πριν μας δώσει την απάντησή του.

Έτσι, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να ακούς προσεκτικά τον συνομιλητή σου και να φροντίσεις να θέσεις τα ερωτήματά σου τη στιγμή που εκείνος δεν το περιμένει. 

Είναι πιο απλό απ' ό, τι φαίνεται…

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top