Eurovision: Οι καλύτερες και οι χειρότερες συμμετοχές της Ελλάδας

Δείτε τις θέσεις και τις βαθμολογίες που έχει κατακτήσει η χώρας μας

Αν και ο Victor Vernicos έβαλε τα δυνατά του στον χθεσινό, Β' Ημιτελικό της Eurovision 2023, ερμηνεύοντας το «What They Say», δεν κατάφερε να «περάσει» την Ελλάδα στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 13/5.

Eurovision 2023: Αποκλείστηκε η Ελλάδα - Προκρίθηκε στον τελικό η Κύπρος

eurovision ελλάδα συμμετοχές victor vernicos 2023

Ο Victor Vernicos στη σκηνή της Eurovision 2023 /Φωτογραφία AP Images

Eurovision 2023: Το πρώτο μήνυμα του Victor Vernicos μετά τον αποκλεισμό

Με αφορμή τον φετινό διαγωνισμό και την ελληνική συμμετοχή με τον μόλις 16 ετών Victor, ας θυμηθούμε τις πέντε καλύτερες και τις πέντε χειρότερες συμμετοχές από πλευράς θέσης και βαθμολογίας.

Οι 5 top ελληνικές συμμετοχές στην Eurovision ήταν:

5) Όλου το κόσμου η ελπίδα - Κλεοπάτρα (1992)

Η Κλεοπάτρα με το τραγούδι «Όλου του κόσμου η ελπίδα» κατέκτησε την 5η θέση, ανάμεσα σε 23 χώρες, με 94 βαθμούς και δυο δωδεκάρια από την Κύπρο και την Ιταλία. Την 5η θέση, έχουμε πάρει ξανά το 1977 με το «Μάθημα Σολφέζ», αλλά με λιγότερους βαθμούς.

4) Die for you - Αntique (2001)

Η Ελλάδα με το «Die for you» κατέκτησε για πρώτη φορά την 3η θέση, συγκεντώνοντας 147 βαθμούς ανάμεσα σε 23 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά.

3) Secret Combination - Καλομοίρα (2008)

Το «Secret Combination» της Καλομοίρα μπορεί ακόμη να το τραγουδάς. Πρόκειται για ένα τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ, όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά και τους Ευρωπαίους. Η Καλομοίρα άνοιξε τα φτερά της, βγήκε 1η στον ημιτελικό του 2008 και κατέκτησε την 3η θέση στον τελικό, με 218 βαθμούς. Ένα χρόνο μετά, πήρε μάλιστα το Βραβείο για την Καλύτερη Εμφάνιση στην Eurovision.

2) Shake it - Σάκης Ρουβάς (2004)

Το 2004 είχαμε φτάσει ξανά στην 3η θέση με 252 βαθμούς ανάμεσα σε 36 χώρες. Υπήρξαν ενστάσεις που θεωρούσαν ότι η Ελλάδα βγήκε 2η και όχι 3η. Οι 252 βαθμοί είναι η μεγαλύτερη βαθμολογία, που έχουμε πάρει.

1) My Number one - Έλενα Παπαρίζου (2005)

Το «νούμερο 1» της καρδιάς μας. Με 230 βαθμούς η Έλενα Παπαρίζου και το «My Number One» κατόρθωσαν να κατακτήσουν την 1η θέση. Οι στίχοι του τραγουδιού, είναι της Ναταλίας Γερμανού και η μουσική του Χρήστου Δάντη. Το αστραφτερό φόρεμα της Έλενας ήταν Ρομπέρτο Καβάλι και το μπαλέτο του Φωκά Ευαγγελινού. Πρόκειται για μία συμμετοχή που συζητήθηκε πολύ και έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας.

Οι 5 πιο αδικημένες ελληνικές συμμετοχές στην Eurovision ήταν:

5) Μια κρυφή ευαισθησία -Διονυσία Καρόκη και Θάλασσα (1998)

Ο 43ος τότε διαγωνισμός της Eurovision ήταν ένα δυνατό χτύπημα για τους Έλληνες fans, αφού η χώρα μας πήρε μόνο 12 βαθμούς από την Κύπρο, κατακτώντας έτσι την 20η θέση, 6η από το τέλος.

4) Κλόουν - Αφροδίτη Φρυδά (1988)

Ο «Κλόουν» δεν κατάφερε να συγκινήσει ιδιαίτερα και κατέληξε στην 17η θέση με 10 βαθμούς, δηλαδή την 5η θέση από το τέλος. Η ίδια η Αφροδίτη Φρυδά είχε πει χαρακτηριστικά: «Μόνο που δε με λιθοβόλησαν. Πληγώθηκα πολύ».

3) Μοιάζουμε - Τάκης Μπινιάρης (1985)

Ο Τάκης Μπινιάρης και το «Μοιάζουμε» κατέληξαν με 15 βαθμούς, στη 4η θέση από το τέλος, δηλαδή στη 16η θέση. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τη μέρα του τελικού της Eurovision του 1985, είναι πως, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες έβλεπαν τον μουσικό διαγωνισμό ζωντανά, στη χώρα μας δε μεταδόθηκε επειδή ήταν Μεγάλο Σάββατο!

2) Χωρίς σκοπό - Χρήστος Κάλοου και Wave (1990)

Το τραγούδι «Χωρίς σκοπό», «τερμάτισε» 19ο με 11 βαθμούς, δηλαδή την 4η θέση από το τέλος. Το «αστείο» εκείνης της χρονιάς είναι πως η ελληνική αποστολή έχασε το πούλμαν, για να πάει στον τελικό, γιατί στον ουρανοξύστη όπου διέμεναν, το ασανσέρ ήταν πολύ αργό και ήθελε τουλάχιστον μισή ώρα για να φτάσει στο λόμπι! Έτσι, μεταφέρθηκαν στο διαγωνισμό με περιπολικό! Κουλό;


1) Utopian Land -Argo (2016)

Η ομάδα της χρονιάς του 2016 προσπάθησε για το καλύτερο, όμως δεν κατάφερε να κάνει τη χώρα μας να περάσει στον μεγάλο τελικό. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν έμειναν έκπληκτοι με το αποτέλεσμα, αφού ποτέ δε στήριξαν ιδιαίτερα αυτό το τραγούδι.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top