«Η τελευταία Πέμπτη πριν τη Νηστεία, η Τσικνοπέμπτη, έχει ταυτισθεί με την υπερκατανάλωση κρέατος, το γνωστό «τσίκνισμα». Είτε είστε σε διατροφή είτε όχι καλό είναι να αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες», είπε η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Θέλεια Βασιλαντωνάκη στο star.gr
Τσικνοπέμπτη: 6+1 οδηγίες για ασφαλές ψήσιμο του κρέατος - Τι να προσέξετε
Ας δούμε αναλυτικά τα 5 tips
1. Μη μείνεις νηστικός/ή όλη μέρα, με τη λογική «αφού θα φάω το βράδυ, μην πάρω και άλλες θερμίδες από τώρα»
Με αυτόν τον τρόπο και όλη μέρα θα πεινάς (κάτι που δεν το θέλουμε), και θα φας μεγαλύτερες ποσότητες (κάτι που επίσης δεν το θέλουμε).
2. Επίλεξε το κρέας που θα απολαύσεις
Συνήθως ψήνουμε κοτόπουλο, ψαρονέφρι, μπριζόλα, λουκάνικα ή και - για τους λάτρεις του τυριού - χαλούμι. Η επιλογή του κρέατος είναι σημαντική καθώς τόσο οι θερμίδες όσο και τα λιπαρά διαφέρουν σημαντικά. Από άποψη θερμίδων, το λουκάνικο είναι ο «βασιλιάς» με 354 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και 28,5% ποσοστό λίπους ενώ μια μπριζόλα έχει 186 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και 24,4% λίπος.
3. Εκτός από τα ψητά, δώσε προσοχή στα συνοδευτικά
Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι με τα συνοδευτικά ανεβαίνουν οι θερμίδες και τα λιπαρά του γεύματος. Τα πιο συνηθισμένα αυτών την ημερών είναι οι τηγανητές πατάτες, οι πίτες και οι αλοιφές των κρεάτων.
Μπορούμε να καταναλώσουμε από τα συνοδευτικά;
Σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να καταναλώσουμε τα πάντα.
Σκεφτείτε μόνο πως θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην ποσότητα.
4. Επίσης δώστε προσοχή στις αλοιφές.
Φαίνονται αθώες αλλά είναι θερμιδικά πυκνές και θέλουν προσοχή επίσης στην κατανάλωση τους.
5. Μην εφαρμόσετε την λογική του «όλα ή τίποτα».
Εάν είστε της λογικής ότι είναι « μία μέρα θέλουμε να περάσουμε καλά και δεν μας ενδιαφέρουν οι θερμίδες και τα λιπαρά των όσων καταναλώνουμε» είμαστε okay ωστόσο μην εφαρμόσατε τη λογική του «όλα ή τίποτα» αυτή η λογική μας φέρνει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα όχι μόνο για τη μέρα της τσικνοπέμπτης αλλά και για τις επόμενες.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.