Digital Detox: Γιατί είναι σημαντική η ψηφιακή αποτοξίνωση;

Ποια είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι την έχεις ανάγκη;

Δες το παραπάνω βίντεο και επέλεξε εσύ την προσωπική σου στρατηγική ψηφιακής αποτοξίνωσης

Ψηφιακή αποτοξίνωση σύμφωνα με το Oxford Dictionary ορίζεται ως η περίοδος κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται ψηφιακές συσκευές όπως smartphones και υπολογιστές έτσι ώστε αυτή η περίοδος να αξιοποιηθεί για να μειώσουμε το άγχος που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, να χαλαρώσουμε και να επικεντρωθούμε στην αλληλεπίδρασή μας με τον φυσικό κόσμο.

Γιατί όμως είναι σημαντική η ψηφιακή αποτοξίνωση;

Γιατί είναι πολύ πιθανό η συνεχής μας έκθεση στην ψηφιακή ζωή να αποτελέσει πραγματική απειλή για την ευεξία μας , μιας και πολλές φορές ξεχνάμε να αποσυνδεθούμε.

Mέχρι πρόσφατα οι βασικοί πυλώνες ευεξίας ήταν: η πνευματική ευεξία, η φυσική ευεξία, η κοινωνική ευεξία και η οικονομική ευεξία. Στην εποχή μας, όμως, που το καθετί γίνεται ηλεκτρονικά έκανε την εμφάνισή της και η ψηφιακή ευεξία που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα της συνολικής ευεξίας του ανθρώπου.

Με τον όρο ψηφιακή ευεξία αναφερόμαστε στην συνειδητή χρήση της τεχνολογίας έτσι ώστε να συμβάλλει στην πρόοδο του ατόμου και της κοινωνίας.

Η Ψηφιακή ευεξία, λοιπόν, είναι μια κατηγορία από μόνη της. Είναι εξίσου σημαντική με την ψυχική, την πνευματική, τη σωματική και την οικονομική ευημερία μας και συνδέεται με όλους τους άλλους πυλώνες ευεξίας. Όπως η καλή σωματική υγεία βελτιώνει την ψυχική μας υγεία, έτσι και οι ψηφιακές μας συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία, τις σχέσεις μας και πολλά άλλα.

Συνεπώς αξίζει να της δώσουμε την ουσιαστική μας σημασία και προσοχή.

Πάρε την ευκαιρία και δες στο παραπάνω βίντεο μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι και εσύ χρειάζεσαι ψηφιακή αποτοξίνωση.

Digital Detox: Μάθε πώς να κάνεις ένα διάλειμμα από την χρήση των ψηφιακών συσκευών

Η ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να έχει μια πληθώρα εφαρμογών.

Μπορεί για παράδειγμα να ορίσει ο καθένας από εμάς συγκεκριμένες μέρες και ώρες κατά την διάρκεια των οποίων δεν θα γίνεται χρήση μίας συγκεκριμένης συσκευής ή ενός συνόλου ψηφιακών συσκευών από τον ίδιο.

Μπορεί ακόμα και να προβεί σε μη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για ορισμένο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να ηρεμήσει ο νους του και πραγματικά να απελευθερωθεί από το καθημερινό άγχος που βιώνει.

Σταμάτα να υπερεκτιμάς τις πολλές ώρες εργασίας!

Σε καμία περίπτωση όμως η ψηφιακή αποτοξίνωση δεν σημαίνει διαγραφή του ψηφιακού μας αποτυπώματος. Αντιθέτως η ψηφιακή αποτοξίνωση μας παροτρύνει να φτιάξουμε το προσωπικό μας πλάνο σύμφωνα με τις δικές μας ξεχωριστές ανάγκες και συνήθεις.

Πάρε λίγο χρόνο και σκέψου: ποιες από τις εφαρμογές που έχεις εγκαταστήσει στο κινητό σου πραγματικά χρησιμοποιείς? Σε ποια chat groups που είσαι μέλος πραγματικά συμμετέχεις? Πόσα από τα emails που στέλνεις μπορούν να αντικατασταθούν μ’ ένα τηλεφώνημα? και αλήθεια όλα αυτά τα Notifications που λαμβάνεις σου είναι χρήσιμα?

Και τώρα κάνε το βήμα…

Δωροθέα Μαραγκοπούλου

Wellbeing Expert & Founder of Coretreat

Πηγή: https://coretreat.gr/

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top