Ποιο λαχανικό είναι light και συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς;

Ο αρακάς μαγειρεύεται εύκολα και είναι πολύ υγιεινός

Ο αρακάς προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω της πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά σύνθεσής του. Ακολουθούν μερικά από τα βασικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αρακά, για να τον έχετε κατά νου για τα καθημερινά σας γεύματα. Άλλωστε, μαγειρεύεται και πανεύκολα!

Ξεκινά το σχολείο: Ιδέες για light και νόστιμα κολατσιό

Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά

Ο αρακάς είναι μια καλή πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν διάφορους ρόλους στη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Πλούσιος σε φυτικές ίνες

Ο αρακάς είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, που μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη, να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να υποστηρίξουν ένα υγιές έντερο. Οι φυτικές ίνες προάγουν επίσης ένα αίσθημα πληρότητας, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο για τη διαχείριση του βάρους.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Ο αρακάς περιέχει αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή, όπως βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων.

Υγεία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και τα φυτοθρεπτικά συστατικά στον αρακά μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ενώ το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση αρακά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η περιεκτικότητα του αρακά σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της πτώσης της γλυκόζης. Αυτό καθιστά τον αρακά μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη ή για άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη στο μέλλον λόγω κληρονομικότητας.

Διαχείριση βάρους

Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη στον αρακά μπορούν να προάγουν τον κορεσμό και να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Πεπτική υγεία

Ο αρακάς περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και να προωθήσει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Υγεία των οστών

Ο αρακάς είναι πηγή βιταμίνης Κ και μαγγανίου, τα οποία είναι και τα δύο σημαντικά για την υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην ανοργανοποίηση των οστών, ενώ το μαγγάνιο συμμετέχει στο σχηματισμό και τη συντήρηση του οστικού ιστού.

Υγεία των ματιών

Τα καροτενοειδή στον αρακά, ιδιαίτερα η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών. Μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) και τον καταρράκτη.

Υγεία του δέρματος

Η βιταμίνη C στον αρακά είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση υγιούς δέρματος. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UV και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Συντάκτης: Ναταλία Πετρίτη

Πηγή: www.allyou.gr 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top