5+1 tips διατροφής για μια υγιή σεξουαλική ζωή

Δες πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν το σεξ - Συμβουλές διατροφολόγου

υγιεινές τροφές
Όλα όσα είπε η Ιωάννα Αδαμίδου, MS RD Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος

Η πανδημία και η εφαρμογή των μέτρων καραντίνας που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του κορωνοϊού, έπληξαν και τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Αυτό καταδεικνύει έρευνα στην Ιταλία με τη συμμετοχή 6.003 πολιτών, 18- 74 ετών και των δύο φύλων. Συγκεκριμένα, από αυτό το δείγμα, το 26,9% δήλωσε ότι βίωσε μείωση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας (ιδίως τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2020), ενώ μόλις το 8,4% ανέφερε ότι αύξησε τη σεξουαλική του δραστηριότητα.

«Στις μέρες μας, πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ή δηλώνουν διστακτικά ότι είναι δυσαρεστημένοι και ότι η ερωτική τους ζωή είναι σε λανθάνουσα κατάσταση, εξαιτίας ανύπαρκτου ή ασύμβατου συντρόφου, αρνητικής ψυχολογίας ή προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία.

Το φάσμα της συζήτησης και του αντίκτυπου της σεξουαλικής υγείας είναι ευρύ, έχοντας συν τις άλλοις και διάσταση ψυχολογική, κοινωνική και ηθική. Η επίδραση της υγιούς και ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας στη σωματική και ψυχική υγεία πρέπει να διασαφηνιστεί και να γίνει κατανοητή στα πλαίσια της ευζωίας, όπως επίσης και ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης σε αυτή»», σχολίασε στο star.gr η Ιωάννα Αδαμίδου, MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Η Ιωάννα Αδαμίδου MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Βιολόγος 

Η Ιωάννα Αδαμίδου MS RD Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος της Bioiatriki+ 

Σύμφωνα με την ίδια, αν και ο ορισμός της φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργικότητας ενέχει από ένα σημείο κι έπειτα έναν βαθμό υποκειμενικότητας, επιστημονικά έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα αίτια αυξημένης ή μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας.

Αυξημένη σεξουαλική επιθυμία

  • Σωματική άσκηση
  • Αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης
  • Υπερέκκριση ή χορήγηση νευροδιαβιβαστών  λόγω προβλημάτων υγείας
  • Χρήση ορισμένων ναρκωτικών ουσιών

δύο άνθρωποι γυμνάζονται κάνοντας τζόκινγκ στην παραλία

 «Επιδιώξτε άσκηση για δύο: περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, χορός, τένις, yoga, pilates. Ζευγάρια που αθλούνται μαζί, μένουν μαζί. Φίλοι που ασκούνται μαζί, κινητοποιούν ο ένας τον άλλο», είπε η κ. Αδαμίδου (φωτ. usnplash)

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

  • Ψυχολογικά προβλήματα, στρες
  • Εμμηνόπαυση, λόγω ορμονικών διαταραχών
  • Θρησκευτικός περιορισμός
  • Προβλήματα στην προσωπική ζωή
  • Προχωρημένη ηλικία
  • Χρόνιες ασθένειες (π.χ. διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα)
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντισύλληψη, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, χημειοθεραπεία)

Λιναρόσπορος: Μία υπερτροφή με οφέλη για την υγεία μας

Πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα

Σύμφωνα με την κ. Αδαμίδου, η υγιής σεξουαλική ζωή και οι υγιείς διατροφικές επιλογές ωφελούν σώμα και πνεύμα και αλληλοσχετίζονται. 

«Πέραν της συναισθηματικής του διάστασης, το σεξ αυξάνει τα επίπεδα ορμονών (π.χ. οξυτοκίνη, ντοπαμίνη), διεγείρει τον μεταβολισμό, την εγκεφαλική λειτουργία, την ανοσοποιητική και καρδιαγγειακή υγεία. 

Παρότι η μη επιστημονική συζήτηση εστιάζει αρκετά στις λεγόμενες αφροδισιακές τροφές (π.χ. οστρακοειδή, φράουλες, σοκολάτα) οι οποίες σαφώς και διερευνώνται, η επιστημονική πραγματικότητα καταδεικνύει πως οι προβολείς οφείλουν να εστιάσουν σε εκείνες τις τροφές που υποστηρίζουν την αντοχή, την καλή κυκλοφορία του αίματος και την καρδιαγγειακή υγεία. 

Παράλληλα, ορισμένες έρευνες δείχνουν τη σημασία του ψευδαργύρου, της βιταμίνης D και των ω-3 λιπαρών οξέων για τα επίπεδα τεστοστερόνης», σημείωσε.

Πώς θα χάσεις τα κιλά της καραντίνας

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι η επιλογή θετικών διατροφικών επιλογών, χωρίς όμως αυτή να υπονοεί τη στέρηση αγαπημένων γεύσεων.

«Καλό είναι να επιλέγουμε τροφές που μας φέρνουν ευχαρίστηση, όχι μόνο την ώρα που τις μασάμε, αλλά και στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει ποικιλία τροφών που φέρονται καλά στο σώμα μας, που μας δημιουργούν αίσθηση ευχάριστου κορεσμού, δίχως φούσκωμα, που μας δίνουν αίσθηση ευεξίας και ικανοποίησης και συμβάλλουν στη γαστρεντερική και καρδιαγγειακή μας υγεία», εξήγησε.

Tips για να τρέφεσαι υγιεινά όταν βγαίνεις έξω

6 Tips για μια υγιή σεξουαλική ζωή

Σύμφωνα με την κ. Αδαμίδου, για την καλή κυκλοφορία του αίματος και την καλή υγεία καρδιάς και αγγείων που υποστηρίζουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή σας:

  • 5 μερίδες ποικίλων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και όσπρια, που μειώνουν τη συγκέντρωση χοληστερόλης και Ευεργετικά έλαια: ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς (ιδίως καρύδια και φιστίκια) και σπόρους (ιδίως λιναρόσπορος), ψάρια και θαλασσινά, που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την ενδοθηλιακή λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ.
  • Πηγές ω-3 λιπαρών οξέων: λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός), οστρακοειδή (π.χ. μύδια, στρείδια, γαρίδες, αστακός), ξηροί καρποί και σπόροι (π.χ. καρύδια, λιναρόσπορος, σπόροι chia). Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και πλούσια σε βιταμίνη D, την οποία κυρίως συνθέτει το δέρμα μας έπειτα από 15λεπτη απευθείας έκθεση στον ήλιο.

μπολ με σπόρους

Τροφές όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι, βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων τεστοστερόνης (φωτ. unsplash)
  • Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, που σχετίζεται με την καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθάει στην εξισορρόπηση των επιπέδων τεστοστερόνης: οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σπόροι.
  • Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, που βελτιώνουν τους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες συμβάλλοντας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων χρόνιων ασθενειών και φαίνεται πως μπορεί να δρουν θετικά στο αγγειακό υπόβαθρο της στυτικής δυσλειτουργίας: μούρα όλων των ειδών, κόκκινο λάχανο, κρεμμύδι, σκόρδο, τσάι, κόκκινο κρασί, μαύρη σοκολάτα.

7 + 1 ιδέες για γρήγορα και υγιεινά σνακ με λίγες θερμίδες

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία με όποιες συνέπειες στη σεξουαλικής τους ζωή, καλό είναι να:

  • Αγαπήσουν και εκτιμήσουν καταρχήν τον εαυτό τους και το σώμα τους.
  • Μεριμνήσουν για το βάρος τους, στο πλαίσιο της βελίωσης της υγείας και ποιότητας της ζωής τους και όχι υπό το βάρος της γνώμης του περίγυρού τους.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top