Oκτώ τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Τροφές που θα σας χαρίσουν ευεξία

Με τις μέρες μας να γίνονται μικρότερες και τις νύχτες όλο και μεγαλύτερες, η πρόσληψη βιταμίνης D από τον οργανισμό μας κατά τους χειμερινούς μήνες δυσχεραίνεται όλο και περισσότερο. Για να την ενισχύσετε, λοιπόν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε συμπληρώματα διατροφής, διαβάστε σε ποιες τροφές μπορείτε να επενδύσετε και να διατηρήσετε τον οργανισμό σας γερό και δυνατό.  

Βιταμίνη D: Μας προστατεύει από τον κορωνοϊό;

Σολομός/ Φωτογραφία από τον χρήστη Polina Tankilevitch στο Pexels
 

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις έλλειψη βιταμίνης D;

Σε ποια τρόφιμα θα βρείτε βιταμίνη D

Σολομός

Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Β-12, ο σολομός είναι μια εξαιρετική  πηγή και για την βιταμίνη D, μειώνοντας τις φλεγμονές του σώματος, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς και βοηθώντας στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Μανιτάρια/φωτογραφία από pexels.com

Μανιτάρια

Με πάνω από 10.000 είδη για να διαλέξετε, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη D, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ό,τι πρέπει δηλαδή για τα χειμερινά σας γεύματα.

Aβγό/φωτογραφία από pexels.com

Κρόκος αβγού

Οι κρόκοι των αβγών είναι γεμάτοι με σημαντικά για τον οργανισμό μας ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και πρωτεΐνες. Οι κρόκοι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά και το ρίσκο εμφάνισης καταρράκτη στα μάτια.

Πορτοκάλια/ Φωτογραφία από τον χρήστη Suzy Hazelwood στο Pexels
 

Πορτοκάλια

Μπορεί να τα έχετε στον νου σας ως καλή πηγή βιταμίνης C, όμως τα πορτοκάλια διαθέτουν ταυτόχρονα και υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης D και ασβεστίου. Επιπλέον, ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου και βοηθούν στην διατήρηση του υγιούς δέρματος.

Τόνος σε νερό

Είτε το λατρεύετε, είτε τον μισείτε, ο τόνος σε κονσέρβα με νερό είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ενώ καταναλώνεται πανεύκολα σε φυλλώδεις σαλάτες και με όσπρια. Ο τόνος αυτός είναι πλούσιος σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σίδηρο και θεωρείται από πολλούς ένα υποβαθμισμένο superfood.

Γάλα/ Φωτογραφία από τον χρήστη Charlotte May στο Pexels
 

Ενισχυμένο γάλα

Το ενισχυμένο γάλα σαν αυτό που πίνουν τα μικρά παιδιά από κονσέρβα είναι πλούσιο σε επιπρόσθετες θρεπτικές ουσίες, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το κάλλιο, αλλά και η βιταμίνη D.

Τοfu/Φωτογραφία από τον χρήστη Abhishek Mahajan στο Pexels
 

Tofu

Παρασκευασμένο από σόγια, το tofu είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή βιταμινών και πρωτεϊνών. Εκτός από υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης D, εκείνο είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

 

Μουρουνέλαιο

Εδώ και αιώνες, η κατανάλωση μουρουνέλαιου κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελούσε μια διατροφική συνήθεια ιδιαίτερα σημαντική για την απορρόφηση επαρκούς βιταμίνης D για τον οργανισμό. Το μουρουνέλαιο προέρχεται από λιπαρά ψάρια του Ατλαντικού και μπορεί να είναι στη μορφή ελαίου ή κάψουλας. Βοηθά επίσης αρκετά στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενώ συνδέεται επίσης με τη μείωση των φλεγμονών στο σώμα.

Συντάκτης: Ναταλία Πετρίτη

Πηγή: www.allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top