SUP: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την πιο τέλεια καλοκαιρινή άσκηση

Τι θα χρειαστείς και γιατί να το κάνεις;

sup

Το SUP προκύπτει από τα αρχικά του StandUp Paddleboarding. Πρόκειται για μεγαλύτερες σανίδες surf, όπου η πλευστότητα υπερτερεί της ταχύτητας, ή της ευελιξίας μέσα στο νερό, πάνω στις οποίες ο σέρφερ στέκεται όρθιος, ή και γονατιστός (με προβολή τους ενός γονάτου), και κωπηλατεί βαστώντας ένα μονό κουπί που προσαρμόζεται στο ύψος του.

Tι να κάνεις για να μην τρως από λαιμαργία

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μοιάζει

Για την ισορροπία που είναι το ζητούμενο, η επιβίβαση με κουπί μπορεί να φαίνεται απίστευτα τρομακτική. Όσο κι αν είναι διασκεδαστικό να πέφτει κανείς στη θάλασσα, κανείς δεν θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο κάτω ή δίπλα από τη σανίδα – αλλά πάνω της!

Τα καλά νέα είναι ότι τα SUPs είναι πραγματικά αρκετά σταθερά. Το μεγάλο μέγεθος και η ευρύχωρη περιοχή τους βοηθούν να διατηρηθεί η επιφάνεια του σκάφους στο νερό.

Πρώτα, ξεκίνησε σε ήρεμη θάλασσα, ώστε να μην αγωνίζεσαι με τα κύματα. Στη συνέχεια πάρε το χρόνο σου. Δεν είναι υποχρεωτικό στην πρώτη επαφή να είσαι όρθια. Μπορείς να ξεκινήσεις καθιστή ή και γονατιστή μέχρι να νιώσεις άνετα να σηκωθείς. Ξεκίνησε στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθείς.

Μπορείς να το πάρεις οπουδήποτε

Για το μεγάλο τους μέγεθος, τα SUPs είναι εξαιρετικά εύκολα στη μεταφορά. Τα Paddleboards δένονται εύκολα στην κορυφή οποιαδήποτε σχάρας οροφής. Οι φουσκωτές πλέον σανίδες κάνουν το σπορ ακόμα πιο προσιτό κι εύκολο στη μεταφορά του – χωράνε και μεταφέρονται σε μια τσάντα πλάτης… και πάνε παντού!

Γιατί να το κάνεις;

1) είναι μια σπουδαία γυμναστική που 2) γίνεται στην θάλασσα και 3) δεν απαιτεί τις γνώσεις και τον χρόνο που χρειάζονται άλλα θαλάσσια σπορ για να μπορείς να πεις ότι τα χαίρεσαι (εκπαίδευση στο windsurf και στο kite surf) ή έστω την τεχνική που χρειάζεται να έχεις στο wave surf για να καταφέρεις να «πάρεις» ένα κύμα.

Η όρθια σανιδοκωπηλασία είναι για όλους ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Ανάλογα από την ένταση όπου θα κωπηλατήσει ο ασκούμενος, η άσκηση μπορεί εξίσου να γίνει αερόβια είτε αναερόβια. 

Στην προσπάθεια του ασκούμενου να σταθεί όρθιος στην σανίδα δουλεύει το σύνολο των μυϊκών ομάδων έτσι ώστε να ισορροπήσει το σώμα και να μην πέσει ο αθλούμενος στο νερό. 

Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που η όρθια σανιδοκωπηλασία συστήνεται από τους φυσικοθεραπευτές και τους γιατρούς για την φάση ενδυνάμωσης των κάτω άκρων μετά από κάποιο χειρουργείο ή κάποιο τραυματισμό.Το SUP είναι από τις ιδανικότερες μορφές γυμναστικής για την καύση του λίπους όπως και για τη μυϊκή ενδυνάμωση και τόνωση. 

Έξι τρόποι που θα σε κάνουν να νιώσεις νεότερη

Κάνοντας όρθια σανιδοκωπηλασία δεν ασκούνται επιβλαβείς κραδασμοί και επιβαρύνσεις όπως συμβαίνει με  άλλες κλασικές μορφές γυμναστικής όπως το τρέξιμο και η γυμναστική με βάρη και όλα αυτά χωρίς να καταλαβαίνει ο ασκούμενος ότι γυμνάζεται, αφού διασκεδάζει. Από μόνη της, η επαφή με τη θάλασσα είναι ευεργετική για τη σωματική και την ψυχική υγεία των περισσότερων.

Τι θα χρειαστείς

1) την σανίδα που σου ταιριάζει (ανάλογα την επιθυμητή χρήση και τα κιλά του), 2) ένα κουπί και προαιρετικά 3) μια στολή σε περίπτωση που θέλεις να SUPάρεις και τον χειμώνα ή είσαι λίγο κρυουλιάρα. Ούτε γνώσεις, ούτε τεχνική, ούτε εμπειρία. Ένα κουπί και έφυγες.

Πηγή: allyou.gr 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top