Tι να κάνεις για να μην τρως από λαιμαργία

Τεχνικές για να χάσεις βάρος

πώς να μην τρως από λαιμαργία

Έχεις αναρωτηθεί πόσες φορές από αυτές που τρως, πεινάς στην πραγματικότητα; Αν σκεφτείς πως ο μεταβολισμός σου για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται κάθε 3-4 ώρες φαγητό, τότε θα καταλάβεις ότι σίγουρα θα έχει τύχει πολλές φορές να φας κάτι ενώ δεν πεινάς.

Συχνά μπορεί να παρερμηνεύεις κάποιες αισθήσεις όπως η δίψα, ή κάποια συναισθήματα όπως η κούραση ή το άγχος, με την πείνα. Η κούραση και κατά κύριο λόγο το στρες μπορούν να αυξήσουν μια ορμόνη, την κορτιζόλη, η οποία ευθύνεται για την εναπόθεση λίπους στον οργανισμό και αυξάνει την όρεξη. Με άλλα λόγια όσο πιο εξουθενωμένη ή αγχωμένη είσαι, τόσο μεγαλύτερη είναι η όρεξή σου για φαγητό.  

Aυτοί είναι οι ξηροί καρποί που έχουν ελάχιστες θερμίδες

Επανεκπαίδευσε το μυαλό σου

Θα πρέπει να γνωρίζεις τι ακριβώς θα φας και γιατί πριν από την πρώτη μπουκιά, μετά θα μπορέσεις να ξεκινήσεις να καταναλώνεις το γεύμα σου. Έτσι για παράδειγμα την επόμενη φορά που θα έχεις μια ξαφνική επιθυμία να κάνεις μια εξόρμηση στο ψυγείο σου σκέψου "Ποια είναι η συναισθηματική μου κατάσταση;" Με την απάντηση που θα δώσεις στον εαυτό σου μπορείς να καταλάβεις τι θέλει πραγματικά το σώμα σου. Ίσως καταλάβεις ότι είσαι πολύ αγχωμένη γι’ αυτό πεινάς και αντί για ένα γλυκό, θα σε χαλάρωνε πολύ περισσότερο ένας περίπατος είτε μόνη σου, είτε με παρέα. Ή μπορεί να καταλάβεις ότι όντως θες ένα σνακ, αλλά ένα φρούτο είναι αρκετό. Βέβαια, είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς, απ’ το να το κάνει, αλλά μια προσπάθεια αξίζει. Σε μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Kent State οι ερευνητές έδειξαν πως στα άτομα, τα οποία ακολούθησαν την στρατηγική επίγνωσης αυξήθηκε ο βαθμός κορεσμού μετά το γεύμα, δηλαδή ένιωθαν χορτάτοι μετά την κατανάλωση του φαγητού τους. 

Ξεκίνα αργά

Κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να μάθεις, είναι να χαμηλώσεις την ταχύτητα με την οποία καταναλώνεις το φαγητό σου. Το να τρως αργά θα σε βοηθήσει ώστε να καταλάβεις αν έχεις χορτάσει ή όχι. Ο εγκέφαλος σου χρειάζεται κάποιο χρόνο (τουλάχιστον 15 λεπτά) για να καταλάβει ότι είσαι πλήρης, έτσι αν υπολογίζεις να καταναλώνεις το γεύμα σου μέσα σε 20-30 λεπτά θα δεις ότι θα μειώσεις και την ποσότητα φαγητού. Επίσης, δεν πρέπει να αφήνεις μεγάλα χρονικά διαστήματα για την κατανάλωση ενός γεύματος ή κάποιου σνακ γιατί είναι πιθανό να είσαι πεινασμένη και να τρως πολύ πιο γρήγορα. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι απαραίτητο να μπουν στην καθημερινότητά σου.

Ολυμπία Χοψονίδου: Κάνει γυμναστική με την κόρη της!

Δες την ποσότητα του φαγητού σου

Όταν τρως το τρόφιμο μέσα από την συσκευασία του το πιο πιθανό είναι να μην σταματήσεις μέχρι να αδειάσει το σακουλάκι και φυσικά δεν θα ξέρεις την ποσότητα που έχεις καταναλώσει. Για να καταλάβεις την ποσότητα φαγητού που τρως χρησιμοποίησε κάποιο πιάτο ή ένα μπολ, έτσι θα ξέρεις και πόσες θερμίδες θα έχεις λάβει. Βλέποντας το τρόφιμο και την ποσότητα που έχεις καταναλώσει θα σε βοηθήσει να νιώσεις πλήρης με το γεύμα σου. Άλλο ένα τρικ είναι να αφήσεις μια μπουκιά από το φαγητό σου στο πιάτο. Έτσι μετά από λίγο το μυαλό σου δεν θα ερμηνεύει ένα άδειο πιάτο αφού η κοιλιά σου θα είναι γεμάτη.

Μηδένισε τους περισπασμούς

Ζούμε σε μια εποχή που μας αναγκάζει να μην έχουμε χρόνο και να χρειάζεται να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αλλά τρώγοντας ενώ δουλεύεις, απαντάς e-mails, ή κάνεις άλλες εργασίες θα σε οδηγήσει να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει πως τα άτομα τα οποία έπαιζαν πασιέντζα ενώ έτρωγαν, ένιωθαν λιγότερο πλήρης και κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα τα οποία καταναλώνουν το γεύμα τους ενώ βλέπουν τηλεόραση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα. Κατανάλωσε λοιπόν το γεύμα σου με ηρεμία και διώξε από μπροστά σου το κινητό, το iPad, το tablet, ή οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή.

Επιμέλεια: MyLife Team
Πηγή: Mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top