Tροφές- σύμμαχοι κατά των ιώσεων

Θωράκισε το ανοσοποιητικό σου σύστημα και νιώσε δυνατή

τροφές- σύμμαχοι κατά των ιώσεων

Όλοι μας έχουμε συνδυάσει την εποχή του χειμώνα με το κρυολόγημα και στη χειρότερη, με τη γρίπη. Φέτος διανύσαμε τον πρώτο χειμώνα που έπρεπε να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας και από έναν άλλον ύπουλο και επικίνδυνο  εχθρό, τον κορωνοϊό. Για χρόνια πιστεύαμε πως αρκούν οι κοτόσουπες και όλα εκείνα τα γιατροσόφια που μας έμαθαν οι γιαγιάδες μας και αργότερα ένταξαν και οι μητέρες μας στην ανατροφή μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα μίας γρίπης. Η επιστήμη όμως προχωρά και έχει προσπεράσει μίλια μακριά όλες τις κλασικές δοκιμασμένες συνταγές επιτυχίας για να αντιμετωπίσουμε το κρύωμα και ακόμη για να το αποφύγουμε εντελώς.

Πέντε λάθη που κάνεις στη γυμναστική και δε χάνεις βάρος

Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι το έντονο άγχος, η έλλειψη σωματικής άσκησης από το πρόγραμμά μας και φυσικά η κακή διατροφή συμμαχούν εναντίον μας στη μάχη που δίνουμε κάθε χρόνο τέτοιους μήνες με τους ιούς. Αντίθετα, η ισορροπημένη διατροφή (αυτό το αιώνιο κλισέ), η καλή ποιότητα ύπνου, η αερόβια άσκηση και εννοείται η καλή ψυχολογία είναι αρωγοί μας στη προσπάθεια να τη βγάλουμε καθαρή από τα μικρόβια που καραδοκούν εκεί έξω.  Ακόμη, γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αλλά και για το προσόν να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας απέναντι σε όλα τα κακά είναι οι νέες υπερ-τροφές όπως οι σπόροι chia, τα δημητριακά και τα acai berries. Παλιό αλλά γνωστό μυστικό που ακόμη μοιράζονται οι γιατροί στους κύκλους τους είναι φυσικά τα συμπληρώματα βιταμινών που μόνο καλό κάνουν, όσο προκατειλημμένοι κι αν είμαστε μαζί τους.

Ποιες τροφές αποδυναμώνουν τον οργανισμό σου

Πάμε να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε από τη πλευρά μας για να μείνει  μόνο στο κατώφλι για φέτος η ανεπιθύμητη ίωση:

μέλι

1. Κεφάλαιο ''θρεπτικά συστατικά''

Το μέλι είναι η νούμερο ένα θαυματουργή τροφή και αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του είναι ό,τι πρέπει για το κρυολόγημα, τη γρίπη και εννοείται για τον πονόλαιμο. Το σκόρδο που τόσο σιχαίνεσαι και μάλλον κάτι ήξεραν οι παππούδες μας είναι το απόλυτο προστατευτικό για το ανοσοποιητικό μας κατά των βακτηριδίων και των μυκητών. Τέλος, φράουλες, σαμπούκο, blueberry είναι μέσα στη λίστα με τα must κατά των ιώσεων.

τρέξιμο

2. Τρέξε...

Η αερόβια άσκηση μπορεί να φέρει την άνοιξη και για το ανοσοποιητικό. Είκοσι με τριάντα λεπτά έντονης καθημερινής άσκησης είναι υπεύθυνη για την κινητοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων που επιτίθενται κατά των ιών. Μη προβάλλεις άλλες δικαιολογίες, βάλε τα αθλητικά σου και ξεκίνα.

αγχωμένος κόσμος

3. Κάτω το στρες!

Οι ορμόνες σε συνεργασία με το ανοσοποιητικό κάνουν τη δουλίτσα, και δεν είναι πάντα για καλό. Για αυτό, για να προλάβεις ιώσεις, γρίπη και πολύ χειρότερες καταστάσεις, ξεκίνα μορφές άσκησης που αποδεδειγμένα βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους. Γιόγκα, μασάζ, πιλάτες είναι σύμμαχοι στον αγώνα σου κατά της πίεσης που βιώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Όσπρια: Αυτά είναι τα καλύτερα για τον οργανισμό μας

ύπνος

4. Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά

Ο ύπνος κι αν παίζει ρόλο στο να κρατηθεί δυνατό το ανοσοποιητικό σου... Το νιώθεις κι εσύ ο ίδιος/ ίδια κάθε φορά αφού ξυπνάς από έναν οκτάωρο ύπνο. Νιώθεις έτοιμος/ έτοιμη να διανύσεις ολόκληρο τον κόσμο περπατώντας. Η ενέργεια που νιώθεις δεν είναι ψευδαίσθηση, τα κύτταρά σου έχουν αναζωογονηθεί και το σώμα σου έχει ξεκουραστεί ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα ''χτυπήματα'' (ναι, και στις ιώσεις). 

ντομάτες

5. Βιταμίνες

Αν δεν πιστεύεις σ' αυτή τη σχολή των συμπληρωμάτων τότε μπορείς να βρεις τις βιταμίνες Α και C που είναι οι πιο σημαντικές για την υγεία του ανοσοποιητικού σου στις παρακάτω τροφές. Γλυκοπατάτες, πεπόνι, πράσινα χόρτα (σπανάκι), λαχανικά, καρπούζι και ντομάτες είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Παπάγια, ακτινίδια, πιπεριές, μπρόκολο, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και φράουλες περιέχουν βιταμίνη C, ίσως τη σημαντικότερη για να μείνεις όρθιος αφού η C είναι γνωστή για τις αντιιικές και αντιβακτηριακές της ιδιότητες. 

Συντάκτης: Κατερίνα Ανδρομιδά

Πηγή:www.allyou.gr

Διαβάστε και άλλες fitness ειδήσεις εδώ 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top