Πώς θα καταλάβεις πως έχεις αργό μεταβολισμό

Είναι εχθρός ή σύμμαχος

πώς θα καταλάβεις αν έχεις αργό μεταβολισμό

Αυτό που πρέπει να ξέρεις πρώτα απ' όλα είναι ότι οι τρεις βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό είναι: Ο βασικός μεταβολισμός, η θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας και οι καθημερινές δραστηριότητες. Από αυτούς τους 3 παράγοντες, αυτός που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο είναι ο βασικός μεταβολισμός γνωστός και ως B.M.R (Basal Metabolic Rate).

Τι είναι ο B.M.R; Είναι ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή, μεταβολισμός των κυττάρων, λειτουργία καρδιάς) και να μας διατηρήσει στη ζωή. Εννοείται πως διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη μυϊκή μάζα. Παράλληλα, επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η λειτουργία του θυρεοειδούς, το κάπνισμα, ο πυρετός, η κύηση. 

Τέσσερις τρόποι για να αντέξεις στην καραντίνα

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός;

Στην πιο απλοϊκή μορφή του, ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία του σώματός κατά την οποία λαμβάνει καύσιμα από τις τροφές και τα υγρά και τα μετατρέπει σε αποθηκευμένη ενέργεια στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που τρως κάτι, το σώμα σου μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια και στη συνέχεια η εν λόγω ενέργεια είτε θα χρησιμοποιηθεί αμέσως είτε θα αποθηκευτεί. 

Εάν κάποιος έχει αργό μεταβολισμό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, κόπωση, χαμηλή ενέργεια και δυσκολίες να ολοκληρώσει απλά καθημερινά καθήκοντα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις μερικές φυσικές ενδείξεις όπως ξηρό δέρμα, εύθραυστα νύχια και τριχόπτωση. Μπορεί να πάσχεις από ημικρανίες και να θέλεις να καταναλώνετε πολλά γλυκά. Τα συμπτώματα όπως χαμηλή ενέργειας και εύθραυστα νύχια συμβαίνουν επειδή το σώμα σου δεν επεξεργάζεται σωστά την ενέργεια. Δεν μπορεί να αφομοιώσει, να σπάσει και να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας. 

Kαραντίνα: Ευκαιρία να αναδείξεις τη δημιουργικότητά σου!

Ωστόσο, μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Ο αργός μεταβολισμός είναι στην πραγματικότητα κάτι σπάνιο. Αν εμφανίζεις τα παραπάνω συμπτώματα, ίσως να ευθύνεται η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή  και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλουν στον αργό μεταβολισμό είναι ιατρικοί, όπως η ορμονική ανισορροπία και η ασθένεια του θυρεοειδούς. Εάν υποπτεύεσαι ότι έχεις αργό μεταβολισμό, θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν ενδοκρινολόγο. 

Επιμέλεια: Mylife Team

Πηγή:Mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top