Light και νόστιμες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Κάνει καλό στον οργανισμό

τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε πολλή συζήτηση γύρω από τον ψευδάργυρο. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας σου. Η θρεπτική ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη, τη λειτουργία των νεύρων και τη διατήρηση του μεταβολισμού. Επομένως, είναι περιττό να πούμε ότι ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που όλοι πρέπει να έχουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση ψευδαργύρου κυμαίνεται από 8 χιλιοστόγραμμα έως 13 χιλιοστόγραμμα για ενήλικες. Η τιμή ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, εάν είσαι έγκυος ή αν θηλάζεις. Με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, είναι σημαντικό να λαμβάνεις επαρκή ψευδάργυρο στην καθημερινή σου διατροφή για την καταπολέμηση της γρίπης και άλλων λοιμώξεων.

Θες να έχεις γραμμωμένη κοιλιά; 4 μυς θα σε βοηθήσουν σε αυτό

Υγιής ανοσοποιητική λειτουργία – Ακόμη και η ήπια έως μέτρια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω εξασθενημένων λειτουργιών. Τα επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συσχετιστεί με αυξημένη ευαισθησία σε πνευμονία και άλλες λοιμώξεις σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Θεραπεία τραυματισμών και πληγών – Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για το υγιές δέρμα και τη συντήρηση των βλεννογόνων. Απαιτούνται επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου για σωστή επούλωση πληγών.

Τι λάθη κάνουμε τον χειμώνα που επηρεάζουν την υγεία μας

Μειωμένη σοβαρότητα και διάρκεια της διάρροιας – Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της διάρροιας σε υποσιτισμένα παιδιά με λοιμώξεις.

Εδώ είναι 6 τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο, που πρέπει να συμπεριλάβεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι μια φτηνή και νόστιμη πηγή ψευδαργύρου. Εύκολο να συμπεριληφθεί στην καθημερινές σου διατροφικές συνήθειες, τα φιστίκια είναι ο πιο αγαπημένος ξηρός καρπών όλων.

Μπορείς να πασπαλίσεις λίγα στη σαλάτα σου, να απλώσεις φυστικοβούτυρο σε μήλα ή ψωμί ή απλώς να τα απολαύσεις σκέτα σαν σνακ. Αυτές είναι μερικές σημαντικές πηγές ψευδαργύρου για άτομα που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή.

Χούμους

Το χούμους περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας που ενισχύει την ανοσία. Για να προσθέσεις περισσότερο χούμους στη διατροφή, μπορείς να το βάλεις σε σάντουιτς ή να το χρησιμοποιήσεις ως συνοδευτικό ντιπ στα κυρίως πιάτα σου. Το χούμους είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και διάφορα άλλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν τα ρεβίθια αλλά και ο συνδυασμός των συστατικών που το αποτελεί.

Αυγά

Τα αυγά έχουν μέτρια ποσότητα ψευδαργύρου και μπορούν να σε βοηθήσουν να επιτύχεις τον καθημερινό στόχο. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει το 5% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Ένα μεγάλο αυγό έχει 77 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια υγιεινών λιπών και διάφορα άλλα μέταλλα και βιταμίνες, όπως το σελήνιο και οι βιταμίνες Β.

Όσπρια

Τα όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια έχουν σημαντική ποσότητα ψευδαργύρου. 100 γραμμάρια μαγειρεμένων φακών περιέχουν το 12% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας ψευδαργύρου. Αλλά τα όσπρια έχουν επίσης φυτικό οξύ, το οποίο αναστέλλει την απορρόφηση του ψευδαργύρου και άλλων μετάλλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ψευδάργυρος από τα όσπρια δεν απορροφάται καλά όπως ο ψευδάργυρος από άλλες πηγές. Τα όσπρια είναι επίσης μια πλούσια πηγή ινών και πρωτεϊνών.

Θαλασσινά όστρακα

Τα ταπεινά μικρά στρείδια, τα μύδια κι άλλα θαλασσινά όστρακα είναι γεμάτα με ψευδάργυρο. Μόνο 100 γραμμάρια από αυτές τις θαλασσινές λιχουδιές περιέχουν 600 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας. Όχι μόνο αυτό, η κατανάλωση θαλασσινών μπορεί να δώσει στο σώμα σου ώθηση και στα λιπαρά οξέα DHA ωμέγα-3 που υποστηρίζουν την ανοσία.

Κοτόπουλο

Μαζί με πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, το κοτόπουλο σου προσφέρει επίσης μια αξιοπρεπή ποσότητα ψευδαργύρου. Μπορείς να το απολαύσεις με όποιον τρόπο θες, κοτόπουλο σούπα, ψητό κοτόπουλο ή λίγο κοτόπουλο ινδικό για να πάρεις την ημερήσια δόση ψευδάργυρου.

Άλλες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο: βοδινό κρέας, τόφου, μανιτάρι σιτάκε, βρόμη, χοιρινό, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Πηγή:www.botrini.gr και allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top