Μήπως η ζυγαριά σου, δε «λέει» την αλήθεια;

Σε ποιες περιπτώσεις συμβαίνει;

κιλά

Όταν έχουμε γυμναστεί έντονα

Όταν ξεκινάμε να προπονούμαστε με βάρη μπορεί να δούμε το βάρος μας να αυξάνεται, επειδή ο οργανισμός μας αποθηκεύει μυϊκό γλυκογόνο για να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των μυών μας. Αυτή η αντίδραση προκαλεί την απότομη αύξηση του βάρους μας λόγω των συγκρατούμενων υγρών. Από την άλλη, μπορεί το βάρος μας να μειωθεί μετά από μια έντονη προπόνηση, επειδή έχουμε αποβάλει υγρά μέσω της εφίδρωσης.

Όταν έχουμε φάει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και κατ΄ επέκταση να αυξήσουν παροδικά το βάρος μας. Η πλούσια σε αλάτι διατροφή προκαλεί την πιο συχνή μορφή κατακράτησης υγρών και υπεύθυνο για αυτή τη δράση του αλατιού είναι το βασικό του συστατικό, το νάτριο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών του σώματος.

Αυτές οι τροφές βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

ζυγαριά

Γυμναστική στην παραλία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις 

Όταν έχουμε φάει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Η κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και κατ’ επέκταση σε αύξηση του σωματικού μας βάρος. Ως πηγή ενέργειας, οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μυς και στο συκώτι ως γλυκογόνο, με κάθε γραμμάριο γλυκογόνου να χρειάζεται 2-3 γραμμάρια νερού για να αποθηκευτεί. Έτσι, όσο περισσότερο γλυκογόνο έχει αποθηκευτεί στο σώμα μας, τόσο περισσότερο νερό συγκρατείται.

Όταν περιμένουμε ή έχουμε περίοδο

Πιθανότατα δεν υπάρχει γυναίκα που έχει ζυγιστεί τις ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου της και δεν έχει τρομάξει με το νούμερο που είδε να αναγράφεται στη ζυγαριά. Αυτή η αύξηση του βάρους οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, δηλαδή μπορεί να είναι από ελάχιστη ακόμη και πάνω από 2 κιλά. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πρόσκαιρη κατάσταση, εκτός αν τα συμπτώματα της περιόδου μάς οδηγήσουν σε υπερφαγία που θα αυξήσει μόνιμα το βάρος μας.

Όταν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή

Η κατακράτηση υγρών αποτελεί παρενέργεια πολλών φαρμάκων, με την εξωγενή λήψη κορτιζόνης να αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία κατακράτησης υγρών από φαρμακευτικά σκευάσματα.

 Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top