Κράτησε μακριά τα κιλά… στην καραντίνα- Τι πρέπει να αποφύγεις

Δες διατροφικές συμβουλές στο star.gr για να έχεις θάρρος στη ζυγαριά

Δείτε τι είπε στο star.gr η κ. Αδαμίδου MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Βιολόγος

Γεγονός είναι ότι η καραντίνα έχει περιορίσει αισθητά τις ημερήσιες μετακινήσεις. Η τηλεργασία είναι μία νέα πραγματικότητα στη ζωή μας, ενώ πολλοί υπό το φόβο του κορωνοϊού βγαίνουν από το σπίτι μόνο για τα απαραίτητα. Δεν κινούμαστε όσο κινούμασταν πριν, ενώ όσο κι αν καθαρίσουμε, τακτοποιήσουμε και συνειδητά γυμναστούμε έως ένα βαθμό στο χώρο μας, πάλι δεν θα είναι το ίδιο, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρρεπείς στο να καταφύγουμε στην κουζίνα και να τσιμπολογήσουμε. Πώς μπορούμε όμως όσο «Μένουμε Σπίτι» να διατηρήσουμε το βάρος μας στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν τον εγκλεισμό; Απαντήσεις και συμβουλές έδωσε στο star.gr η Ιωάννα Αδαμίδου, MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος στο Διατροφολογικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Ο κορωνοϊός τους έκλεισε στο σπίτι και αυτοί άνοιξαν κανάλια στο Youtube

Διαμορφώστε μια άλλη καθημερινότητα

«Η προσκόλληση στην κουζίνα και το φαγητό είναι πολύ πιθανότερη τώρα μέσα στην καραντίνα. Οπωσδήποτε η μαγειρική είναι μία ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία για πάρα πολλούς. Θέλουμε να εντρυφήσουμε σε κάποιο νέο και ωραίο πιάτο που πιο πριν δεν είχαμε το χρόνο, να φτιάξουμε κάτι με τα παιδιά που αποτελεί μία δημιουργική ασχολία και για τα ίδια, ωστόσο από εκεί και πέρα να μη ξεχνάμε ότι μία ημέρα έχει 24 ώρες», είπε η κ. Αδαμίδου.

Την ίδια ώρα, πρότεινε να εμπλουτίσουμε την ημέρα μας με πολλές δραστηριότητες για να μη βαριόμαστε και να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον πιο «ελεύθερο χρόνο» που έχουμε τώρα στο σπίτι. «Αν υποθέσουμε ότι κοιμόμαστε ή ξεκουραζόμαστε τις μισές ώρες και πάλι απομένουν αρκετές για να κάνουμε και πολλά αλλά πράγματα, όπως την τηλεργασία μας ή την τακτοποίηση, την οργάνωση και την καθαριότητα του σπιτιού μας. Μπορούμε ακόμη να ακούσουμε μουσική ή να χορέψουμε μαζί με τα παιδιά, να οργανώσουμε το γραφείο και τον υπολογιστή μας, να παίξουμε κάποια επιτραπέζια παιχνίδια, να γυμναστούμε με κάποιο on line βίντεο και να περπατήσουμε μέσα στο σπίτι ή ακόμη καλύτερα να πάρουμε λίγο αέρα στον κήπο και να ασχοληθούμε με κηπουρικές εργασίες», ανέφερε.

Άθληση και διατροφή: Το vegan smoothie bowl που ξεχειλίζει ενέργεια

 Όπως εξήγησε στόχος είναι να μην είμαστε ψυχή τε και σώματι προσκολλημένοι στο χώρο της κουζίνας, τονίζοντας τη σημασία των διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας. «Μπορούμε ενδιάμεσα να σηκωθούμε από την καρέκλα και να φτιάξουμε τον καφέ μας, μετά να κάνουμε κάποια τακτοποίηση ή να παίξουμε λίγο με τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας, ότι όσο δουλεύουμε πρέπει να αποφύγουμε να έχουμε μπροστά μας, πιτάκια, ξηρούς καρπούς και άλλα είδη για μασούλημα. 
«Ας τα έχουμε στη θέση τους στο ντουλάπι ή το ψυγείο, για να μην μπαίνουμε σε πειρασμό», συμπλήρωσε και τόνισε τη σημασία μίας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας στο σπίτι.

«Καραντινάτες» διατροφικές συμβουλές στο star.gr

«Το νο1 είναι να μην παραλείπουμε το πρωινό, να έχουμε κάποια γεύματα, είτε αυτό λέγεται βασικό γεύμα, είτε σνακ ανά 3- 4 ώρες και φυσικά να υπάρχει μία κινητικότητα εντός του σπιτιού», σημείωσε.

Ερωτώμενη για το τι πρέπει να τρώμε προκειμένου να μην πάρουμε κιλά, η κ. Αδαμίδου, συνέστησε στο πλαίσιο της μαγειρικής να ετοιμάζουμε συνταγές υγιεινές και με ποικιλία διαφορετικών τροφίμων, που θα μας προσδίδουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. «Μπορούμε να συμβουλευτούμε ακόμη και το google για συνταγές που να μας καλύπτουν» ανέφερε, ενώ τοποθετήθηκε και για το delivery.

Τρεις ασκήσεις για να ξεπιαστείς και να βελτιώσεις την καμπούρα (κύφωση)

«Σίγουρα το delivery αποτελεί μία υπαρκτή λύση για κάποιον που του αρέσει, που βιάζεται ή δεν γνωρίζει να μαγειρεύει κάποια πράγματα. Αρχικά μπορούμε να επιλέξουμε από πού θα παραγγείλουμε κάτι και σίγουρα εντός μίας άλφα εγγύτητας από το χώρο που μένουμε», είπε συμπληρώνοντας όμως ότι καλό είναι να αποφύγουμε το delivery.

«Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι το να μαγειρέψουμε κάποια βασικά πράγματα όπως το ζυμαρικό, το αυγό, το σπανακόρυζο το οποίο μπορούμε να βρούμε και σε κατεψυγμένη μορφή, αποτελούν εύκολες, υγιεινές και απλές λύσεις. Για παράδειγμα το κρέας απλά το βάζουμε σε μία ψηστιέρα ενώ το ψάρι πρέπει μόνο να το γυρίσουμε από την άλλη πλευρά. Όλα αυτά δεν ενέχουν χρόνο ή κόπο και δεν αποτελούν σύνθετες συνταγές και διαδικασίες. Έτσι, μπορούμε να παραγγέλνουμε φαγητό από έξω μόνο κάποια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, για παράδειγμα την Παρασκευή το βραδάκι όταν θα επιλέξουμε να δούμε μία ταινία, όπως το κάναμε και πριν την καραντίνα», τόνισε.

Ελένη Πετρουλάκη: Με πιτζάμες γυμνάζεται στο κρεβάτι της!

Η αξία του ύπνου στις διατροφικές μας συνήθειες

«Είναι πάρα πολύ σημαντικός και ο ύπνος στη διατήρηση του βάρους μας. Οφείλουμε να ξεκουραζόμαστε επαρκώς και τις σωστές ώρες. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ή κοιμόμαστε λάθος ώρες, τότε είμαστε πιο επιρρεπείς στο να καταναλώσουμε περισσότερη τροφή και θερμίδες, αλλά και τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά όπως τα γλυκά ή το junk food. Την ίδια ώρα, είναι πιθανό να φάμε αργά το βράδυ, ίσως και μετά τα μεσάνυχτα», είπε σχετικά η κ. Αδαμίδου.

Όπως εξήγησε ο ύπνος θρέφει το πνεύμα, ξεκουράζει το σώμα, αλλά είναι και το δεξί χέρι της διατροφής, εφόσον αυτός είναι επαρκής, ποιοτικός και με σωστές διατροφικές συνήθειες. «Όταν συμβαίνει το αντίθετο ακολουθούν λάθος διατροφικές επιλογές και σε λάθος ώρες, γεγονός που θα φανεί στη ζυγαριά», είπε.

Tom Hanks - Rita Wilson: Θα δώσουν αίμα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top