Ο κορωνοϊός τους έκλεισε στο σπίτι και αυτοί άνοιξαν κανάλια στο Youtube

«Μάθε ράψιμο και κιθάρα στην καραντίνα» - Οι δημιουργοί μιλούν στο star.gr

Δείτε τι είπε στο star.gr η κ. Χατζηιωαννίδη για τις δυσκολίες που συνάντησε όταν αποφάσισε να διδάξει ράψιμο μέσα από το Youtube

Ο κορωνοϊός και η καραντίνα έκλεισαν τον κόσμο στα σπίτια του, δεν κατάφεραν όμως να πλήξουν τη δημιουργικότητα. Πολλοί ήταν όσοι εκμεταλλεύτηκαν την ανάπαυλα από τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας, προκειμένου να καταπιαστούν με πιο δημιουργικές ασχολίες, ενώ κάποιοι από αυτούς τις μοιράστηκαν στο διαδίκτυο.

Κορωνοϊός: Οι 4 τύποι Έλληνα - Ελληνίδας στην καραντίνα!

Ξαφνικά νέα κανάλια εμφανίστηκαν στο Υoutube, ενώ Facebook και Instagram γέμισαν από βίντεο και φωτογραφίες με συνταγές μαγειρικής, συμβουλές γυμναστικής στο σπίτι, οδηγίες για να φτιάξεις κήπο στο μπαλκόνι σου, μαθήματα μουσικής και ραπτικής και άλλες δημιουργικές ασχολίες, προσφέροντας εναλλακτικές προτάσεις για να περάσει κάποιος την καραντίνα.

Το ενδιαφέρον όσων παρακολουθούν αυτά τα κανάλια είναι μεγάλο, ενώ τόσο οι ηλικίες των Youtubers, όσο και του κοινού τους, ποικίλουν ευχάριστα.

Πόσο εύκολο είναι όμως να ανοίξεις ένα ερασιτεχνικό διαδικτυακό κανάλι επικοινωνίας και να παρουσιάσεις το χόμπι ή τη δουλειά σου; Ποιες είναι οι ανάγκες που καλύπτει μία τέτοια ενέργεια εν μέσω καραντίνας και τι απήχηση έχει στον κόσμο; Το star.gr μίλησε με δύο πρωτοεμφανιζόμενους Youtubers με ξεχωριστές προτάσεις για την καραντίνα.

Από τραπεζικός… Youtuber

Η Μάνια Χατζηιωαννίδη, πρώην τραπεζικός υπάλληλος, έχει παιδιά, εγγόνια και τις τελευταίες 20 ημέρες ένα κανάλι στο Youtube, από όπου μοιράζεται τα μυστικά του ραψίματος. Μέσα σε αυτό μπορείς να βρεις βίντεο που δείχνει βήμα-βήμα πώς θα φτιάξεις λαγουδάκια για το Πάσχα, υφασμάτινα καρότα, καλαθάκια, παπλώματα και τσάντες. Ασχολείται κυρίως με το «patchwork» και τη δημιουργική ραπτική.

Πώς να βγεις ραντεβού εν μέσω καραντίνας

«Η τεχνική του «patchwork» είναι όταν παίρνεις διάφορα υφάσματα τα κόβεις σε μικρά κομμάτια και τα ξαναενώνεις με συγκεκριμένες τεχνικές προκειμένου να φτιάξεις ένα καινούργιο κομμάτι ύφασμα. Δημιουργική  ραπτική είναι οτιδήποτε ράβεις, εκτός από ρούχα.Τα περισσότερα από τα τεχνουργήματα γίνονται στη ραπτομηχανή, ωστόσο οι πινελιές μπαίνουν στο χέρι», είπε στο star.gr.

Όπως σημείωσε, παλιά υπήρχαν οι μελισσοπαρέες. Έτσι έλεγαν τις παρέες των γυναικών που έδιναν ραντεβού γύρω από το ίδιο τραπέζι και έραβαν όλες μαζί το ίδιο κέντημα προκειμένου να το χαρίσουν κάπου ή να το προσφέρουν δώρο σε κάποιον γάμο. 

«Σήμερα, οι μελισσοπαρέες του καιρού εκείνου, έχουν αντικατασταθεί από τις ηλεκτρονικές μελισσοπαρέες. Μέσα από το ράψιμο και το κανάλι μου βρίσκουν διέξοδο οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους και πόσο μάλλον σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα λόγω της καραντίνας.Το ράψιμο μας φτιάχνει το κέφι. Οτιδήποτε φτιάχνεις με τα χέρια είναι ψυχοθεραπεία», εξήγησε.

Κορωνοϊός: Στους 121 οι νεκροί στη χώρα - 156 τα νέα κρούσματα

Σχετικά με το πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία καναλιού ανέφερε: «Είμαι από τους ανθρώπους που βρήκα το χρόνο και την ευκαιρία να κάνω πράγματα που δεν προλάβαινα τον προηγούμενο καιρό μέσα στην καραντίνα. Το γεγονός ότι ασχολήθηκα με το Υoutube, έμαθα να τραβάω βιντεάκια και μαθαίνω σιγά-σιγά να τα επεξεργάζομαι, ήταν για μένα μεγάλη ευκαιρία. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω πολύ καιρό και δεν μπορούσα».

Σήμερα το κανάλι της στο Youtube μετρά ήδη 700 subscribers. «Δεν ξέρω αν είναι πολλοί για την Ελλάδα ή όχι, γιατί και το συγκεκριμένο αντικείμενο που πραγματεύεται είναι πολύ ιδιαίτερο», είπε.

 

Δείτε ένα βίντεο από το κανάλι της κ. Χατζηιωαννίδη με τα δωρεών μαθήματα στη ραπτομηχανή

Αναφορικά με τις δυσκολίες που συνάντησε σημείωσε: «Δεν ήταν ό,τι πιο εύκολο για μένα στην αρχή. Με το Youtube δεν είχα καμία επαφή, τα παιδιά μου που θεωρητικά ως νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να με βοηθήσουν, επίσης δεν ήξεραν να μου δείξουν. Τελικά με αρκετό διάβασμα τα κατάφερα μόνη μου. Στην αρχή έκανα κάθε μέρα βιντεάκια. Αυτό λέγεται άγνοια κινδύνου, γιατί δεν ήξερα τι σήμαινε όλο αυτό.

Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ότι δεν είχα τον κατάλληλο εξοπλισμό, ειδικότερα όταν τραβούσα με το laptop μου τα βίντεο και έπρεπε να δείξω λεπτομέρειες στη ραπτομηχανή. Τελικά το έλυσα αγοράζοντας μία κάμερα. Γενικά έπρεπε να διαβάσω και να μάθω νέα πράγματα. Είδα βίντεο με tutorial στο Youtube προκειμένου να μάθω πώς να χειρίζομαι την πλατφόρμα, πώς να κάνω το μοντάζ, να κόβω και να ράβω στο πρόγραμμα τα βίντεό μου… Εκεί έχω ακόμη πολλά προβλήματα, αλλά σιγά σιγά θα βελτιωθούν όλα».

«Συμβιώνοντας» με ... κορωνοϊό 

Η κ. Χατζηιωαννίδη αναφέρθηκε και στα αμοιβαία οφέλη που αποκομίζει η ίδια και το κοινό της από τα βίντεο που αναρτά. «Βρισκόμαστε όλοι μαζί στα live. Είναι ακόμη καλύτερα έτσι. Υπάρχει αμεσότητα καθώς θέτουν ερωτήσεις για την τεχνική που δείχνω και εγώ απαντώ εκείνη την ώρα, ενώ ταυτόχρονα σχολιάζουν μεταξύ τους στα comments. Έχουν και τη συντροφιά τους όμως, πίνουν τον καφέ τους μαζί με τις φίλες τους, ράβουν όλες μαζί ή βλέπουν κάτι που θα το ράψουν μετά. Συγκινούμαι πάρα πολύ όταν μου στέλνουν τα έργα τους, είτε μου τα στέλνουν με ιδιωτικά μηνύματα, είτε τα αναρτούν στο FB».

Ερωτώμενη για τις ηλικίες που παρακολουθούν τα διαδικτυακά μαθήματα ραπτικής της είπε, ότι ποικίλουν. «Έχω παιδάκια δημοτικού, όπως είναι τα εγγόνια μου, ή παιδάκια από ένα σχολείο που κάνω μάθημα. Είναι όμως στο κοινό μου και μεγάλες γυναίκες 70- 80 ετών. Δεν υπάρχει όριο στο ράψιμο».

«Η μουσική πάντα λειτουργούσε ως ψυχοθεραπεία» είπε στο star.gr o Πασχάλης Τσαλιάφας που αναρτά βίντεο με δωρεάν μαθήματα κιθάρας

Ηλεκτρονικά μαθήματα κιθάρας για όλους

Ο Πασχάλης Τσαλιάφας είναι αναπληρωτής εκπαιδευτικός και στις 25 Μαρτίου ανάρτησε το πρώτο του βίντεο στο Youtube, στο οποίο παραδίδει δωρεάν μαθήματα κιθάρας. Αν και τα γυρίσματα γίνονται στην Αλεξανδρούπολη όπου ζει μόνιμα, τα βίντεό του έχουν απήχηση σε όλη την Ελλάδα. Κάποια απευθύνονται σε αρχάριους που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη μουσική και άλλα σε άτομα που γνωρίζουν κάποιες συγχορδίες.

«Η αφορμή για τη δημιουργία του καναλιού μου ήταν η καραντίνα. Προσπάθησα να σκεφτώ πώς μπορούμε να μείνουμε δημιουργικοί, να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο στο σπίτι, να μην τον σπαταλήσουμε και να μάθουμε κάτι που θα μας μείνει και θα είναι χρήσιμο και αφού τελειώσει αυτή η κατάσταση. Οπότε σκέφτηκα ότι μπορώ να βοηθήσω μέσα από τα βίντεο στο Youtube και να προσφέρω δωρεάν μαθήματα μουσικής», είπε στο star.gr.

Όπως συμπλήρωσε, λόγω της δουλειάς του ήθελε να είναι σε επαφή με τους μαθητές του.  «Σκέφτηκα λοιπόν ότι έτσι θα μπορούσα να βοηθήσω τα παιδιά και μέχρι να τα ξαναπούμε από κοντά, να είναι σε επαφή με εμένα και τη μουσική», εξήγησε.

Κορωνοϊός: Οι 4 τύποι Έλληνα - Ελληνίδας στην καραντίνα!

Ερωτώμενος για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την καραντίνα ο κ. Τσαλιάφας είπε: «Σίγουρα είναι δύσκολη για όλους μας, όμως θεωρώ ότι καθένας μπορεί να το παλέψει, να είναι δημιουργικός, να ασχοληθεί λίγο με τον εαυτό του, να κάνει λίγο ενδοσκόπηση σε αυτά που είναι σημαντικά. Με λίγη άθληση, με λίγη μουσική, είναι μια δύσκολη εποχή όμως θα περάσει.
Όπως συμπλήρωσε τα βίντεο με τις οδηγίες που ετοιμάζει και τα διαμοιράζει και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το FB και το Instagram αποτελούν μία πρόταση για όσους «Μένουμε Σπίτι».

«Να περάσουμε δημιουργικά την καραντίνα μας, να μάθουμε ένα μουσικό όργανο, να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας, μέσα από τη χαρά της μουσικής. Η μουσική πάντα λειτουργούσε και πάντα θα λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία. Θεωρώ ότι η διαδικασία της εκμάθησης ακόμη περισσότερο», σημείωσε.

Άρση καραντίνας: Πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Αναφορικά με τις δυσκολίες που συνάντησε στο εγχείρημά του, απάντησε: «Το να ξεκινήσεις να κάνεις ένα βίντεο 7- 8 λεπτών στο Youtube τελικά αποτελεί μία αρκετά δύσκολη διαδικασία. Δεν το ήξερα πόσο. Σκεφτείτε ότι για ένα 7λεπτο βίντεο, εγώ δουλεύω σχεδόν 2 με 3 ημέρες μαζί με τα γυρίσματα και το μοντάζ. Τελικά, είναι κάτι αρκετά απαιτητικό, αλλά το διασκεδάζω πολύ και με το χρόνο το μαθαίνω και γίνομαι αποδοτικότερος», είπε.

Κλείνοντας ο κ. Τσαλιάφας αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του κοινού. «Έχω εισπράξει πάρα πολύ θετικά σχόλια και φαίνεται ότι και ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά μου. Αυτό μου δίνει πολλή μεγάλη δύναμη και ικανοποίηση για να συνεχίσω να το κάνω. Νομίζω αγαπήθηκε ως προσπάθεια και με το να το μοιραστούμε όλο και περισσότεροι τα βίντεο, αυτό μπορεί να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας να έρθουν και σε επαφή με τη μουσική», εκτίμησε.

Δείτε ένα από τα βίντεο του κ. Τσαλιάφα για αρχάριους στην κιθάρα
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top