Άρση καραντίνας: Πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Εβδομάδα αποφάσεων για την κυβέρνηση

Η κρίσιμη εβδομάδα του Πάσχα πέρασε με θετικό πρόσημο για τη συμμόρφωση που επέδειξαν οι πολίτες. Αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας δίνει το πράσινο φως για τη λήψη αποφάσεων που θα άρουν τα περιοριστικά μέτρα και θα οδηγήσουν σταδιακά στην κανονικότητα. 

Αυστηρή προειδοποίηση ΠΟΥ: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Έως τα τέλη της εβδομάδα θα έχουν ληφθεί από τον πρωθυπουργό οι αποφάσεις για την άρση της καραντίνας. Οι συσκέψεις με τους υπουργούς και τους επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είναι διαρκείς, για να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας αναμένεται να ξεκινήσεις στις 4 Μαΐου, που σημαίνει πως οι περιορισμοί θα παραταθούν για μία ακόμα εβδομάδα, αφού κανονικά λήγουν στις 27 Απρίλιου. 

Τσιόδρας: Με μάσκα και απόσταση – Η επόμενη μέρα των μέτρων

Εκτός από την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, από τους βασικούς παράγοντες της επίσπευσης λήψης των αποφάσεων είναι η κόπωση των πολιτών που βρίσκονται σε καραντίνα σχεδόν 40 μέρες, αλλά και η απόφαση της Κομισιόν να να επιστρέψει σταδιακά η καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών μετά τις 15 Μαΐου.

Οι ηλικιωμένοι μένουν… σπίτι

Τόσο ο κ. Τσιόδρας, όσο και ο κ. Χαρδαλιάς έχουν ξεκαθαρίσει πως η χαλάρωση των μέτρων θα είναι σταδιακή και δε θα ισχύει για όλους. Έτσι, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν οι περιορισμοί για τη μετακίνηση των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαγορεύεται το πρώτο διάστημα η συνάθροιση σε πάρκα, πλατείας, παραλίες, κτλ. 

Χαρδαλιάς: Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου

Επίσης έχει γίνει σαφές σε όλους τους τόνους, πως σε περίπτωση έξαρσης του ιού τα περιοριστικά μέτρα ή ακόμα και η ολική καραντίνα θα εφαρμοστούν ξανά στις συγκεκριμένες γεωγραφικές χώρες και όχι οριζόντια στην επικράτεια. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τα διάφορα στάδια του σχεδίου θα δοκιμάζονται στην πράξη για 7 – 14 μέρες, ώστε να ελέγχεται τυχόν αύξηση των κρουσμάτων. 

Τι θα γίνει με τα καταστήματα

Όπως και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τη χαλάρωση των μέτρων, αναμένεται να λειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, οι βιοτεχνίες και στη συνέχεια τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Όμως θα ισχύουν αυστηροί κανόνες και όπως είπε χθες ο κ. Τσιόδρας η λέξη κλειδί θα είναι και πάλι η απόσταση. 

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θα ισχύουν σε όλους τους χώρους εργασίας, όπως λειτουργία σε κυλιόμενες βάρδιες με μικρότερο αριθμό προσωπικού, μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των γραφείων, ενώ δε θα εγκαταλειφθεί η τηλεργασία ως μέσο πρόληψης και προστασίας. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα σε χώρους εργασίας και συγχρωτισμού (π.χ. κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής) ή ακόμη και στα μέσα μεταφοράς.

Τσιόδρας - κορωνοϊός: Δεν υπάρχουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχίσουν να ισχύουν στα σούπερ μάρκετ, στα εμπορικά καταστήματα, στα κέντρα διασκέδασης, σε γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, χώρους άθλησης, που αναμένεται να ανοίξουν στα τέλη Μαΐου.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κτλ, αναμένεται να γίνει με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς θεατές. 

Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του Δημοσίου

Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά, με αυστηρά μέτρα υγιεινής, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Πρώτα αναμένονται να επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία, ενώ στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η παράταση του δικαστικού έτους κατά ένα μήνα. 

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων. Το σίγουρο είναι πως οι πανελλαδικές εξετάσεις προγραμματίζονται για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιονίου, με λιγότερους εξεταζόμενους σε κάθε τάξη και διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας. 

Νορβηγία - Κορωνοϊός: Ανοίγει Παιδικούς Σταθμούς Και Νηπιαγωγεία

 Υπό εξέταση παραμένει εάν θα επιστρέψουν σταδιακά στις σχολικές αίθουσες και οι μαθητές των άλλων βαθμίδων ή η χρονιά θα ολοκληρωθεί πρόωρα, δίχως καν τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Προ των πυλών οι αποφάσεις: Ξεκινούν τον Ιούνιο οι Πανελλαδικές

Κορωνοϊός και τουρισμός

Όσον αφορά στον τουρισμό, πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το άνοιγμα των συνόρων και τις αερομεταφορές. Επίσης, σημαντικός παράγοντας θα είναι και ο αριθμός των ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων που θα πάρουν το ρίσκο να ανοίξουν τις μονάδες τους. 

Κορωνοϊός: Πόσο θα «νοσήσει» ο ελληνικός τουρισμός από την πανδημία

Πληροφορίες αναφέρουν πως στα νησιά, όπου δεν είναι επαρκείς οι υγειονομικές δομές, δε θα επιτραπεί άμεσα ή ακόμα και αργότερα μέσα στο καλοκαίρι η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. 

Αντίθετα, το αργότερο έως τα μέσα με τέλη Ιουνίου θα έχουν ανοίξει ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές όπου υπάρχουν επαρκείς υγειονομικές δομές, με την ελπίδα το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) και ο εσωτερικός τουρισμός να περιορίσουν όσο γίνεται τη ζημιά από τις ακυρώσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top