Πώς θα αποφύγεις την καούρα μετά το πασχαλινό τραπέζι

Λίγο ο οβελίας, λίγο το κοκορέτσι και το κρασί... ε, δεν θέλει και πολύ!

αρνί

Το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα έχει σχεδόν πάντα και σε όλους σαν αποτέλεσμα την δυσπεψία και την καούρα. Κατά τις ημέρες αυτές, τείνουμε να τρώμε πιο ζαχαρούχα, λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα. Έρευνες, μάλιστα, υποδηλώνουν ότι ο μέσος ενήλικας λαμβάνει κατά μέσο όρο 6.000 (!) θερμίδες μόνο την Κυριακή του Πάσχα. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων γαστρικών οξέων από τον οργανισμό στην προσπάθειά του να χωνέψει την τροφή, τα οποία οξέα, όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Υιοθέτησε τις παρακάτω συμβουλές και πέρνα «ανώδυνα» τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα.

Να τρως λίγο και συχνά: Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάς τα μικρά γεύματα- όσο αυτό είναι δυνατό τις γιορτινές ημέρες. 

Να μασάς αργά: Η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας, επιδρά στη χώνεψη και στο μεταβολικό ρυθμό. 

Απόφυγε τα τρόφιμα που σε ενοχλούν: Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και λιπαρά φαγητά, σφολιάτες. 

Αντιστάσου στα μεγάλα πασχαλινά αυγά σοκολάτας: Αντικαταστήστε  τα μεγάλα σοκολατένια αυγά με μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας.

Μην πίνεις πολύ αλκοόλ: Το κρασί, η μπίρα ή το αγαπημένο σου κοκτέιλ δυστυχώς ενοχοποιούνται για την καούρα και την δυσπεψία. Η εναλλαγή αλκοολούχου ποτού με ένα ποτήρι νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγεις τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Μην ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό: Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό, διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. 

Κάνε μια βόλτα μετά το γεύμα: Μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη.
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top