Ο αρχαιότερος υπολογιστής «διακοπές» στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο εκτίθεται ο υπολογιστής των Αντικύθηρων

Ο αρχαιότερος υπολογιστής «διακοπές» στην Κρήτη

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, που θεωρείται ο πρόδρομος των σύγχρονων υπολογιστών, φιλοξενείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο, από τις 19 Ιουλίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η σύγχρονη Οδύσσεια του πρώτου υπολογιστικού μηχανισμού ξεκινάει το 1900 όταν σφουγγαράδες τον ανέσυραν από τον βυθό της θάλασσας. Στην συνέχεια για περισσότερο από έναν αιώνα ειδικοί ερευνητές εξέταζαν το αντικείμενο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν με ακρίβεια να κατανοήσουν τις λειτουργίες του αρχαίου υπολογιστή και τον σκοπό που κατασκευάστηκε και επικρατούσαν οι εκδοχές ότι το τεχνολογικό αντικείμενο του αρχαίου κόσμου ήταν ένα πλανητάριο ή ένας αστρολάβος, ένα περίπλοκο σύστημα πλοήγησης, ή ένα αστρονομικό ρολόι.

Μετά από δεκαετίες μελετών, γνωρίζουμε πλέον με σιγουριά ότι η υπολογιστής των Αντικύθηρων κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του δεύτερου αιώνα π.χ. και είναι σχεδιασμένος να παρακολουθεί τους κύκλους του Ηλιακού Συστήματος δηλαδή τις φάσεις και τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης όπως και τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις.

Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων αντικατοπτρίζει την πρώιμη ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει την φύση που τον περιβάλλει και να ερμηνεύσει την θέση του μέσα σε αυτή.

Ένα στοιχείο που δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους προγόνους μας είναι ότι ο αρχαίος υπολογιστής είχε ένα ειδικό τετραετή δείκτη για να υπολογίζει με ακρίβεια το χρονικό διάστημα μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η έκθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τις λειτουργίες και την ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων μέσα από την παρουσίαση αρχαίων κειμένων και υλικού αρχείου αλλά και μέσω τρισδιάστατων αναπαραστάσεων και μηχανικών ομοιωμάτων του αντικειμένου.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top