«Mάχη» Αθήνας - Θεσσαλονίκης για ένα αγγείο

Το διεκδικούν δύο μουσεία

«Mάχη» Αθήνας - Θεσσαλονίκης για ένα αγγείο

Αφορμή για διαξιφισμούς μεταξύ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα χάλκινο αγγείο του 4ου αι. π.Χ., που επαναπατρίστηκε από τις ΗΠΑ πριν δύο χρόνια.

Με διαφορά μόλις μία ψήφου (8 έναντι 7), το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της Αθήνας. Ωστόσο, η κόντρα των δύο μουσείων συνεχίζεται.

Το επιχείρημα που προβάλει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ότι «το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας στερείται παντελώς αρχαιοτήτων της μακεδονικής τέχνης».

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης απαντά ότι «ο κρατήρας προέρχεται από τη Σεβαστή Πιερίας, περιοχή δηλαδή της Μακεδονίας, άρα θα πρέπει να εκτίθεται στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης».

Το επίμαχο αγγείο εντοπίστηκε στη συλλογή Αμερικανίδας συλλέκτριας, όταν εκτέθηκε μαζί με άλλες ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες που κατείχε η ίδια. Η χώρα μας διεκδίκησε και πέτυχε τον επαναπατρισμό του, μαζί με το τμήμα μιας μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης που απεικονίζει έναν άνδρα πολέμαρχο και έναν έφηβο (410 - 400 π.Χ.).

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top