«Εμφύλιος» για άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου

Σε δικαστική διαμάχη με το κράτος ο δήμος Φλωρεντίας

«Εμφύλιος» για άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου

Ιταλικό «εμφύλιο» ξεσήκωσε το άγαλμα του «Δαυίδ» που έχει φιλοτεχνήσει ο Μιχαήλ Άγγελος, καθώς ο δήμος Φλωρεντίας ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του κράτους προκειμένου να κατοχυρώσει την κυριότητα του φημισμένου αγάλματος!

Ο «Δαυίδ» -που παριστάνει τον βιβλικό βασιλιά λίγο πριν αναμετρηθεί ��ε τον Γολιάθ- θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Αναγέννησης και, μετά την «Πιετά», το σπουδαιότερο έργο του Μιχαήλ Άγγελου. Χρονολογείται μεταξύ 1501 και 1504 και σήμερα φιλοξενείται στην «Accademia Gallery».

O δήμος υποστηρίζει πως το άγαλμα ανήκει στην κυριότητά του. Ως επιχείρημα προβάλει το ότι το άγαλμα θεωρείται σύμβολο της δημοκρατίας της Φλωρεντίας, όταν ήταν ανεξάρτητη πόλη - κράτος και απειλούταν από ισχυρούς αντιπάλους.

Μάλιστα, το ύψους 5,17 μέτρων άγαλμα είχε τοποθετηθεί έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, το Palazzo Della Signoria, πριν μεταφερθεί στην «Accademia», το 1872.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού ισχυρίζεται πως η ιστορία είναι... με το μέρος του. Μάλιστα, το ιταλικό κράτος παραθέτει έγγραφα περασμένων αιώνων για την ενοποίηση της χώρας, το 1861. Όπως λέει, η Φλωρεντία δεν διεκδίκησε το αριστούργημα της γλυπτικής όταν μεταφέρθηκε στο σημείο όπου εκτίθεται.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top