Αποκατάσταση στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Το αρχαιότερο τέμενος στην Ευρώπη

Να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το παλιότερο που υπάρχει στην Ευρώπη, αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το τέμενος Βαγιαζήτ είναι το παλαιότερο οθωµανικό µνηµείο στην Ευρώπη, το σηµαντικότερο στην Ελλάδα και ��να από τα πλέον αξιόλογα παγκοσµίως, ενώ έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τα σημαντικότεραέργα ισλαµικής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Το μνημείο καταλαμβάνει έκταση ενός στρέμματος και αποτελείται από μία τετράγωνη αίθουσα προσευχής και έναν ενιαίο μιναρέ 22 μέτρων.

Ταλαιπωρημένο από τον χρόνο, το τέμενος παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα που ξεκίνησαν μετά από θεομηνία το 1970. Μεταξύ άλλων, έχουν εντοπιστεί ρηγματώσεις, αποκλίσεις και ανάπτυξη μούχλας, ενώ τμήμα του μιναρέ έχει καταρρεύσει.

Η κατάσταση του τεμένους απειλεί και τους περαστικούς, καθώς βρίσκεται στον δρόμο για την κεντρική πλατεία του Διδυμότειχου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top