189 χρόνια από την Α´ Εθνοσυνέλευση

Στη Νέα Επίδαυρο

189 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη Εθνοσυνέλευση του ελληνικού κράτους η οποία συνήλθε στη Νέα Επίδαυρο. Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 λίγο μετά τον ξεσηκωμό των Ελλήνων κατά του Τούρκου κατακτητή, συγκεντρώθηκαν στην "Πιάδα" - έτσι ονομαζόταν λαϊκά τότε η Νέα Επίδαυρος, προσωπικότητες της τότε εποχής, με ��πικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και προέβησαν σε ιδιαίτερα σημαντικές ενέργειες, που σημάδεψαν την πορεία του Ελληνικού Κράτους.

Συγκεκριμένα, κήρυξαν την ανεξαρτησία του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους και συνέταξαν το πρώτο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο αποτελείτο από 110 άρθρα, ενώ παράλληλα καθιέρωσαν τη γαλανόλευκη ως σημαία του κράτους. Το Σύνταγμα αυτό που αναθεωρήθηκε μετά από περίπου 23 χρόνια και συγκεκριμένα το 1844, αποτελεί και σήμερα τον βασικό κορμό του Συντάγματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top