Παραισθήσεις λόγω επιληψίας είχε ο Σοπέν

Γενετική ασθένεια πίσω από τον θάνατό του;

Παραισθήσεις λόγω επιληψίας είχε ο Σοπέν

Σε επιληψία οφείλονταν οι παραισθήσεις που είχε ο Σοπέν, σύμφωνα με Πολωνούς επιστήμονες που προσθέτουν ότι ο θάνατος του συνθέτη θα μπορούσε να αποδοθεί σε κυστική ίνωση και όχι σε φυματίωση όπως πιστεύεται.

Όπως λένε οι επιστήμονες, ο Σοπέν -που πέθανε σε ηλικία 39 ετών, το 1849- υπέφερε συστηματικά από παραισθήσεις λόγω επιληψίας που είχε πλήξει τον ινιακό λοβό του εγκεφάλου. Έτσι, υπέφερε από έντονο βήχα, από πνευμονικές λοιμώξεις, από πυρετό και, προς το τέλος της ζωής του, από πονοκεφάλους.

Αν και η επικρατούσα άποψη αποδίδει τον θάνατό του σε φυματίωση, η νέα έρευνα υποστηρίζει πως θα μπορούσε να οφείλεται σε κυστική ίνωση, μια γενετική ασθένεια που πλήττει τους πνεύμονες. Πάντως, η επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας δεν μπορεί να γίνει, αφού η πολωνική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για τεστ DNA στην καρδιά του συνθέτη που διατηρείται στη Βαρσοβία.

Οι ερευνητές εντόπισαν πως ο Σοπέν θυμόταν με ακρίβεια τις παραισθήσεις του, οι οποίες έρχονταν συχνά το βράδυ και, αρκετές φορές, συνέπιπταν με οξείες λοιμώξεις και πυρετό.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η επιληψία εστιασμένη στο ινιακό λοβό προκαλεί σύνθετες οπτικές παραισθήσεις, αποσπασματικές και πάντα με την ίδια σειρά, συνοδευμένες από εξάντληση και κρίσεις άγχους, ακριβώς όπως είναι οι παραισθήσεις από τις οποίες ο συνθέτης έλεγε ότι υπέφερε.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top