Μελισσάνθη: Η βραβευμένη ταινία που ενδυναμώνει τη σχέση μας με τη φύση

Πόσο σύγχρονη είναι η σημασία μίας αρχαίας νύμφης;

Μπορεί μία αρχαία νύμφη να αποτελέσει έμπνευση για τη δημιουργία ταινίας με πρωταγωνίστρια τη δράση και την ιστορία της; Αν ρωτήσεις τον Γιώργο Δημητρόπουλο, η απάντηση θα είναι ξεκάθαρα καταφατική. Και μάλιστα με τρόπο αλληγορικό, συνειρμικό, λογοτεχνικό. Έτσι, παρουσιάζεται στην ομώνυμη ταινία (σ.σ. «Μελισσάνθη») η εξαιρετική βιοποικιλότητα της Ελλάδας και η σημασία προστασίας της. 

Ακροβατώντας στις παρυφές της λογοτεχνικής παρουσίασης και της ντοκιμαντερίστικης προσέγγισης,, η «Μελισσάνθη» αφιερώνεται στο μεγαλείο και την ομορφιά της φύσης, υπενθυμίζοντας μας ότι μπορούμε να ζούμε αρμονικά με τη φύση μιμούμενοι τον τρόπο διαβίωσης των αρχαίων προγόνων μας. Άνθρωπος και περιβάλλον συναντώνται και δημιουργούν αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν οικοσύστημα. Ένα κινηματογραφικό οικοσύστημα, το οποίο ξεδιπλώνεται στα μάτια των θεατών της νέας ταινίας του Γιώργου Δημητρόπουλου.

Μελισσάνθη: Η βραβευμένη ταινία που ενδυναμώνει τη σχέση μας με τη φύση

Η ιστορία της Μελισσάνθης στο... σήμερα

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, η Μελισσάνθη, η νύμφη που προστατεύει τους ανθούς, τα λουλούδια και τις μέλισσες, είχε μια αγάπη. Μαγευμένος από την ομορφιά της, ο Πανάς την είδε και την αποπλάνησε. Στη σύγχρονη κινηματογραφική εκδοχή της, η Μελισσάνθη καλείται να προστατευθεί από τον τωρινό Πανά, ο οποίος αποτελεί προσωπείο της τεχνολογίας, του θορύβου, του υπερκαταναλωτισμού και της αδικάποκης μόλυνσης του πλανήτη.

«Η ταινία “Μελισσάνθη” είναι μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ “Biodiversity in Crisis” (Η Βιοποικιλότητά σε Κρίση). Ο πιλότος της σειράς ήταν η ταινία “Έρση” με γυρίσματα στην λίμνη Πλαστήρα. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με ένα εντυπωσιακό πάντρεμα ανθρώπινης παρέμβασης με την φύση το οποίο όχι μόνο δεν έχει αφαιρέσει, αλλά έχει προσθέσει στην περιοχή και έχει δημιουργηθεί κάτι πολύ όμορφο. Η ταινία βασίζεται σε μυθοπλασία από τοπικούς μύθους και θρύλους με το σήμερα» αναφέρει ο δημιουργός Γιώργος Δημητρόπουλος σε συνέντευξη του στο visitgreece.gr

Η Μελισσάνθη των βραβεύσεων

Ο μύθος της Μελισσάνθης ξεδιπλώνεται με την υπέροχη μυθοπλασία του Γιώργου Γεροντόπουλου μέσα από αλληγορίες σχετικά με την εξαφάνιση των Μελισσών και την ανάγκη διάσωσης τους. Στον ρόλο της Μελισσάνθης της Sabine Crossen, της οποίας η θαυμάσια φωνή εντυπωσιάζει.

Η ταινία παρουσιάστηκε σε παγκόσμια διαδικτυακή πρεμιέρα σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού την 1η  Ιανουαρίου 2023.  Κι όταν το αποτέλεσμα ξεχωρίζει, αποσπά και διακρίσεις. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η «Μελισσάνθη» έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ Κινηματογράφου και τιμηθεί με δώδεκα συνολικά βραβεία. Με το μέλλον να φαντάζει ιδαίτερα λαμπρό...

Δείτε την Μελισσάνθη:

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top