9 βιβλία που ξεχωρίσαμε από τη νέα εκδοτική κίνηση

Σημαντικές ποιητικές επανεκδόσεις ,ιστορικά έργα και βιβλία με φαντασία

Νέες δουλειές αγαπημένων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων ,σπουδαίες επανεκδόσεις ,μυθιστορήματα, βιβλία επιστημονικής φαντασίας και ιστορικές έρευνες που ξεχωρίσαμε.

Συνέντευξη star.gr: Γιατί ξεχωρίζουν τα αχνά φώτα της Μάρφα;

«Οι Γειτονιές του Κόσμου» 1949-1951 του Γιάννη Ρίτσου επανακυκλοφορούν

Μια σημαντική ανατύπωση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για ποιήματα που γράφτηκαν κατά την περίοδο 1949-1951, όταν ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη.
Με την ποίηση άντεξε, συνέχισε, παρηγορήθηκε .Η ποίηση του Ρίτσου είναι ένα μέσο αφιερωμένο στα ιδανικά της ανθρωπότητας.

«Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της, και συ να λείπεις,
να ’ρχονται οι Άνοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα, και συ να λείπεις,
να ’ρχονται τα κορίτσια στα παγκάκια του κήπου με χρωματιστά φορέματα,
και συ να λείπεις,
οι νέοι να κολυμπάνε το μεσημέρι, και συ να λείπεις,
ένα ανθισμένο δέντρο να σκύβει στο νερό,
πολλές σημαίες ν’ ανεμίζουν στα μπαλκόνια,
ν’ ανεβαίνει μια παρέλαση την οδό Σταδίου,
χιλιάδες κόσμος κρατώντας στα χέρια του κόκκινες σημαίες,
κρατώντας επιτέλους τα όνειρά του μέσα στα χέρια του,
να λένε δυνατά τη λέξη σύντροφος, και συ να λείπεις,
ύστερα ένα κλειδί να στρίβει – η κάμαρα να ’ναι σκοτεινή
δυο στόματα να φιλιούνται στον ίσκιο, και συ να λείπεις,
σκέψου δυο χέρια να σφίγγονται, και σένανε να σου λείπουν τα χέρια,
δυο κορμιά να παίρνονται, και συ να κοιμάσαι κάτου απ’ το χώμα,
και τα κουμπιά του σακακιού σου ν’ αντέχουν πιότερο από σένα
κάτου απ’ το χώμα
κι η σφαίρα η σφηνωμένη στην καρδιά σου να μη λιώνει,
όταν η καρδιά σου, που τόσο αγάπησε τον κόσμο, θα ’χει λιώσει».

«Η Φιλοσοφία του Χέγκελ» του Τ. Ηστσενκο

Στην αξιόλογη σειρά Ανατολή των εκδόσεων Γκοβόστη κυκλοφορεί «Η φιλοσοφία του Χέγκελ». Είναι γνωστό ότι την περίοδο από το 1818-1831 το σύστημα του Χέγκελ άφησε πραγματικά εποχή, ένας σταθμός στην εξέλιξη της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Η επίδραση και η διάδοσή του, όχι μονάχα διατηρήθηκε, μα και μεγάλωσε μετά το θάνατό του. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε ιδρύσει δική του σχολή με πιστούς οπαδούς. Σε όλα τα έργα του Χέγκελ ξεπροβάλλει ανάγλυφα και χτυπητά η ευρυμάθειά του, η εξαιρετική φιλοσοφική σκέψη, η ασύγκριτη διαλεκτική δεινότητα, η αυστηρή και συστηματική μέθοδος, η μεγάλη διάνοια. Είναι ο υπέροχος διαλεκτικός φιλόσοφος του πιο συνεπούς αντικειμενικού ιδεαλισμού.

«Το Όνειρο» του Εμίλ Ζολά

O Γάλλος  συγγραφέας,Εμίλ Ζολά,  είναι ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της λογοτεχνικής σχολής του νατουραλισμού και σημαντικός παράγοντας της ανάπτυξης του θεατρικού νατουραλισμού.
Οι εκδόσεις Γκοβόστη μας παρουσιάζουν το Όνειρο (1888) ένα ρομαντικό ,αθώο ειδύλλιο ανάμεσα σε μια φτωχή κεντήστρα, την Αγγελικώ, και τον γόνο μιας αριστοκρατικής οικογένειας.
 H υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια ήσυχη πόλη της βόρειας Γαλλίας που είναι χτισμένη γύρω από έναν μεγάλο καθεδρικό ναό. Η Αγγελικώ είναι μια τίμια κοπέλα, που βρίσκεται στον αντίποδα της λογοτεχνικής ηρωίδας Νανά· αυτό που διαφοροποιεί την πορεία τους είναι ότι η πρώτη είχε την τύχη να υιοθετηθεί από μια καλή οικογένεια. Το έργο του Ζολά μοιάζει μάλλον με παραμύθι, ωστόσο επανέρχονται και εδώ τα βασικά μοτίβα της γραφής του, πιο συγκεκριμένα η σύγκρουση ανάμεσα στην κληρονομικότητα και το περιβάλλον όσον αφορά τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου, η πάλη ανάμεσα στο πνεύμα και τις αισθήσεις, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους ισχυρούς και τους αδύναμους είναι ιδέες που διατρέχουν όλο το έργο. Το όνειρο της Αγγελικώς ακροβατεί ανάμεσα σε πραγματικότητα και ψευδαίσθηση. Αυτή η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο υπαρκτό και το ανύπαρκτο είναι η κινητήριος δύναμη της αφήγησης. Το μυθιστόρημα, όπως ο ίδιος ο Ζολά το έθεσε, είναι ένα «ποίημα για το πάθος» με όλο τον λυρισμό του Γάλλου νατουραλιστή.

«Ελεονώρα της Ακουιτανίας» της Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι

«Πάλεψε σαν λιοντάρι. Όρμα σαν αετός. Τσίμπα σαν σκορπιός».

Η Ελεονώρα της Ακουιτανίας (Aliénor d’Aquitaine, 1122 – 31 Μαρτίου 1204) ήταν μία από τις πλουσιότερες και πιο ισχυρές γυναίκες στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η ιστορία εκτυλίσσεται το 1137.Ο δούκας της Ακουιτανίας –της πιο περιζήτητης περιοχής της Γαλλίας– βρίσκεται νεκρός στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού οφείλεται ο θάνατός του. Η κόρη του, Ελεονώρα, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση και γι’ αυτό παντρεύεται τον γιο αυτού που πιστεύει πως είναι ο δολοφόνος του: του Λουδουβίκου ΣΤ΄ του Παχέος, βασιλιά της Γαλλίας.
Στη διάρκεια της γαμήλιας τελετής, ο Λουδοβίκος πεθαίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η Ελεονώρα, με τη συνδρομή των γάτων της Ακουιτανίας –των επικών κατασκόπων του δουκάτου–, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιον ευνοεί η στέψη δυο άπειρων παιδιών στον θρόνο...
Ένα καθηλωτικό ιστορικό θρίλερ που διατρέχει έναν αιώνα γεμάτο βεντέτες, αιμομιξίες και πολέμους. Κι ένα σκοτεινό μυστήριο γύρω από τρεις ζωές που θα σφυρηλατήσουν το μέλλον αυτού που σήμερα ονομάζεται Ευρώπη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

«Κάποτε ένα Φως» του Kay Guy Gavriel

Το νέο βιβλίο του Kay Guy Gavriel, είναι prequel του αξιόλογου «Παιδιά του Ουρανού και της Γης» και προσφέρει συγκλονιστική δράση και βαθύτατο στοχασμό για τη φύση της μνήμης, τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή και το ρόλο που διαδραματίζει το γύρισμα του τροχού της τύχης. Δικαίως ο συγγραφέας έχει χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας του Φανταστικού.

Από μια κάμαρα με θέα στα κανάλια μιας παραθαλάσσιας πόλης τη νύχτα, ένας άντρας αναπολεί τη νιότη του και τους ανθρώπους που καθόρισαν τη ζωή του. Ο ευφυής Ντάνιο Τσέρα, αν και δεν ήταν παρά ο γιος ενός απλού ράφτη, κατάφερε να αποφοιτήσει από μια φημισμένη σχολή και στάλθηκε να υπηρετήσει στην αυλή ενός κόμη. Δεν άργησε όμως να ανακαλύψει γιατί ο άνθρωπος εκείνος ήταν γνωστός ως Το Τέρας.

Η μοίρα του Ντάνιο άλλαξε τη στιγμή που είδε και αναγνώρισε την Άντρια Ρίπολι μια φθινοπωρινή νύχτα, όταν εκείνη μπήκε στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του κόμη – με πρόθεση για φόνο. Γεννημένη στην εξουσία, αντί για μια ζωή γεμάτη ανέσεις, η Άντρια έχει επιλέξει μια ζωή γεμάτη κινδύνους – και ελευθερία. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο συναντά τον Ντάνιο σε έναν τόσο επικίνδυνο τόπο και χρόνο.

Iσχυρές προσωπικότητες συμμετέχουν στην ιστορία που ξεδιπλώνεται κομμάτι κομμάτι. Ανάμεσά τους μια θεραπεύτρια, ένας σαγηνευτικός επιπόλαιος νεαρός με τεράστιο πλούτο, ένας ισχυρός θρησκευτικός ηγέτης και δύο επιβλητικοί μισθοφόροι διοικητές, ορκισμένοι εχθροί, η αντιπαλότητα των οποίων
διατηρεί την ισορροπία στον κόσμο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

«Αθήνα- Η άγνωστη Πόλη από τον Μέγα Αλέξανδρο έως τον Αυτοκράτορα Αδριανό» του Ian Worthington

 

«Μια επική αφήγηση έξι αιώνων αθηναϊκής ιστορίας, από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Η εξέλιξη της πόλης και το αποτύπωμά της στον ελληνιστικό και τον ρωμαϊκό κόσμο».

To  βιβλίο αφορά μια μακρά περίοδο της ιστορίας της Αθήνας που θεωρείται συνήθως αλλά λανθασμένα εποχή παρακμής και πτώσης μετά το μεγαλείο της κατά τους κλασικούς χρόνους. Τότε η Αθήνα ήταν αυτοκρατορική δύναμη με τρομερό στόλο, είχε ισχυρή οικονομία, περήφανη ιστορία, ανθούσα πνευματική, καλλιτεχνική και φιλολογική ζωή και οι Αθηναίοι ζούσαν υπό μια δημοκρατία η οποία τους καθιστούσε κυρίαρχους ως κράτος. Ο Περικλής ισχυριζόταν ότι η Αθήνα ήταν μια πόλη την οποία ήθελαν να μιμηθούν οι πάντες.
Όμως, το 338, όταν ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας επέβαλε την ηγεμονία του στην Ελλάδα, αυτή η ζωή άλλαξε για πάντα. Οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να υποστούν τη μακεδονική εξουσία για σχεδόν δύο αιώνες, μέχρι να επιβάλει την κυριαρχία της στην Ελλάδα η νέα δύναμη του μεσογειακού κόσμου, η Ρώμη.

Η συνηθισμένη άποψη για την Αθήνα υπό τη μακεδονική και τη ρωμαϊκή κυριαρχία είναι εκείνη μιας πόλης που ήταν η σκιά του προηγούμενου εαυτού της, με τη δημοκρατία της να έχει υποβαθμιστεί σε μια καρικατούρα, την οικονομία της σε παρακμή, τη στρατιωτική ικανότητά της να μην υπάρχει πια, και υπό τους Ρωμαίους αφέντες της να έχει μετατραπεί σε επαρχιακή πόλη. Όμως αυτή η υποβαθμισμένη εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.Η μεταγενέστερη Αθήνα απείχε πολύ από το να είναι ένα υστερόγραφο της κλασικής προκατόχου της. Εξακολουθούσε να είναι μια ζωντανή πόλη φθάνοντας στο σημείο ακόμη και να πολεμήσει εναντίον των Μακεδόνων και των Ρωμαίων κυριάρχων, ενώ ο κλασικός εαυτός της επιβίωνε στη φιλολογία και τη σκέψη. Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

«Η Μέτρηση του Μεσημβρινού» του Ντενί Γκετζ

«Η Μέτρηση του Μεσημβρινού» είναι μια κινηματογραφική αφήγηση για τον αγώνα φωτισμένων επιστημόνων, φιλοσόφων και πολιτικών της περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης να προσφέρουν στην ανθρωπότητα το πρότυπο μέτρο.
Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Παρίσι το  1792.Η Γαλλική Επανάσταση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Με εντολή της Εθνοσυνέλευσης, οι αστρονόμοι Ντελάμπρ και Μεσέν αναλαμβάνουν να υπολογίσουν την ακριβή απόσταση ανάμεσα σε δύο πόλεις: τη Δουνκέρκη στον βορρά και τη Βαρκελώνη στον νότο. Απώτερος σκοπός αυτής της αποστολής είναι ο προσδιορισμός του μήκους του πρότυπου μέτρου και η καθιέρωση μιας νέας οικουμενικής μονάδας μέτρησης -«για όλους τους ανθρώπους, για όλες της εποχές», όπως διεκήρυττε ο Κοντορσέ.
Το ταξίδι των δύο αστρονόμων πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε περιπέτεια. Οι Ντελάμπρ και Μεσέν διασχίζουν δυσπρόσιτες και αφιλόξενες περιοχές και αντιμετωπίζουν κάθε λογής κινδύνους. Στην πορεία, ο Ντελάμπρ πέφτει σε δυσμένεια από την Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας, ενώ ο Μεσέν συλλαμβάνεται, φυλακίζεται στην Ισπανία και αργότερα εξορίζεται στην Ιταλία. Στη διάρκεια της απομόνωσής του ξαναζεί νοερά τα γεγονότα. Μια σκέψη τον βασανίζει: η πιθανότητα να έχει κάνει λάθος στις μετρήσεις του. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

«Η Ξεχασμένη Λεγεώνα» του Kane Ben

Η «Ξεχασμένη Λεγεώνα»  είναι ο πρώτος από τους τρεις τόμους του «Χρονικού της Ξεχασμένης Λεγεώνας».
 Πρωτοκυκλοφόρησε το 2008 και ο Βρετανός συγγραφέας απέκτησε εκατομμύρια θαυμαστές. Σήμερα έχει ξεχωριστή θέση στον χώρο της στρατιωτικής ιστορικής φαντασίας. Το βιβλίο του απεικονίζει ρεαλιστικά το χάος αλλά και τη μεγαλοπρέπεια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας του 1ου π.Χ. αιώνα.

​Μικρά Ασία, 53 π.Χ.

Τα απομεινάρια ενός κάποτε ισχυρού ρωμαϊκού στρατού πολεμούν για την ίδια τους τη ζωή στα πέρατα του γνωστού κόσμου. Ανάμεσά τους τρεις άντρες, που τους ενώνει μια φιλία σφυρηλατημένη στα πεδία μαχών ενός μάταιου πολέμου, πολεμούν για τη ζωή τους στο όνομα της τιμής, της ελευθερίας… και της εκδίκησης!

Ο Ταρκύνιος είναι Ετρούσκος, πολεμιστής και μάντης, γεννημένος εχθρός της Ρώμης, αλλά καταδικασμένος να πολεμά στην υπηρεσία της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

Ο Βρέννος είναι Γαλάτης. Οι Ρωμαίοι ξεκλήρισαν την οικογένειά του. Γίνεται ένας από τους πιο τρομερούς μονομάχους της εποχής του – και μέντορας του σκλάβου Ρωμύλου, που μέρα νύχτα ονειρεύεται να δραπετεύσει.

Ο Ρωμύλος και η Φαβιόλα είναι δίδυμα αδέρφια, γεννημένα σκλάβοι, καρπός βιασμού της μητέρας τους από ένα μεθυσμένο αριστοκράτη. Στα δεκατρία τους χρόνια αλλάζουν ιδιοκτήτες – ο Ρωμύλος πουλιέται σε μια σχολή μονομάχων και η Φαβιόλα σε έναν οίκο ανοχής, όπου θα προσελκύσει την προσοχή ενός από τους ισχυρότερους άντρες της Ρώμης. Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

«Εξαργυρώνω» της Φιλιώς Χρυσοστομίδου

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί η δεύτερη  ποιητική συλλογή της Φιλιώς Χρυσοστομίδου.
Ακολουθεί ένα  ποίημα που ξεχωρίσαμε:

Το τρένο στον σταθμό γλιστράω στο χάσμα

το δάκτυλο έξω τα παπούτσια

στις γραμμές

γελάει η τρύπια κάλτσα στην πλατφόρμα

απ’ το βαγόνι χάσκει ορθάνοιχτα η νύχτα

οι επιβάτες όλοι αδιαφορούν

σε παλκοσένικο η σελήνη μόνη

οι πόρτες κλείνουν

το κοίταγμα του βίου ο μορφασμός

η τρύπια κάλτσα μόνο να γελάει

από της πλάνης κατεβαίνω τον σταθμό

με τον κρυφό εαυτό μου κάλτσα τρύπια

το πέρασμα ανοιχτό

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top