Συνέντευξη star.gr: Γιατί ξεχωρίζουν τα αχνά φώτα της Μάρφα;

Επανακυκλοφορούν σε 2η έκδοση «Τα Αχνά Φώτα της Μάρφα» του Νίκου Τσιπόκα

Από τις εκδόσεις Κέδρος επανακυκλοφορούν σε 2η έκδοση «Τα Αχνά Φώτα της Μάρφα» του Νίκου Τσιπόκα.

Δύο σπουδαία βιβλία για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το αναγνωστικό κοινό ξεχώρισε τις 21 αυτοτελείς ιστορίες εξαιτίας της αμεσότητας της γραφής αλλά και της μαγευτικής περιγραφής μέσα από σκηνές που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία.

Ο Νίκος Τσιπόκας μιλάει στο star.gr και τη Γεωργία Χάρδα για τα ξεχωριστά σημεία του νέου του βιβλίου.

Νίκος Τσιπόκας:Η Μάρφα είναι το σύνορο, κι όπως τραγουδάνε οι Magazine: «Πάντα βρέχει πέρα από τα σύνορα...»

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου;

Μου αρέσει να παρατηρώ και να ζω μέσα από τις εκφράσεις των χρωμάτων. Το πώς αντιδρούν στα χάδια, στα χαμόγελα. Να ανακαλύπτω την απάθεια, τις εντάσεις, καμιά φορά και την απόγνωση.

Πώς συνδέονται μεταξύ τους οι 21 ιστορίες;

Θα μπορούσε να διαβαστούν και ανάποδα, ή αρχίζοντας από την μέση. Την ίδια έκπληξη θα νιώσεις. Τελείως διαφορετικά story, αλλά στο τέλος έχεις την αίσθηση ότι ήσουν κι εσύ κάπου εκεί...Ʃαν να μιλούν όλα για κάποιον κοινό φίλο.

Οι πρωταγωνιστές σας ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά όμως καταφέρνουν να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν...Ποια είναι η δύναμη που τους οδηγεί;

Η ομορφιά της ζωής, το πιο τρυφερό χαστούκι που μας αλλάζει, σαν να ξυπνάς με μια ακαθόριστη αίσθηση δροσιάς, να μαθαίνεις χαιρετισμούς σε μια νέα γλώσσα, με κακή προφορά αλλά με τόσα γέλια και χαρά τελικά.

Να μιλήσουμε για τα αχνά φώτα της Μάρφα , η πόλη του Μεξικού που αποτελεί ένα σύμβολο για εκατομμύρια ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί με αγωνία και φόβο για ένα καλύτερο αύριο. Είναι ένα πέρασμα σε μια νέα ζωή ή ένας συνεχής αγώνας για επιβίωση;

Η Μάρφα είναι το σύνορο, κι όπως τραγουδάνε οι Magazine: «Πάντα βρέχει πέρα από τα σύνορα...» Είναι σαν να βγήκε κάποιος έξω από ένα bar και φώναξε με ενθουσιασμό: «Χρυσός» και τον πίστεψαν άδικα όλοι. Η Μάρφα είναι και αυτό το αλλόκοτο του πολέμου, που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Είναι ο πόθος και η οργή των αδικημένων.

Έχει κάποιος από τους  χαρακτήρες του βιβλίου μια ειδική θέση στην καρδιά σας;

Ταυτίζομαι κυρίως με την τρυφερότητα των εικόνων, άνθρωποι «κομμάτια» δίπλα σε αντικείμενα, δεν υπάρχουν αγαπημένοι ήρωες, μόνο στιγμές.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης;

Είναι συναρπαστικό ένα βιβλίο να γίνεται αφορμή για να γνωρίσεις κάποιον. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται να δεις ποτέ το πρόσωπό του, να του μιλήσεις. Φτάνει και μόνο που για κλάσματα δευτερολέπτου, έκλεψες κάποιες από τις πολύχρωμες πυγολαμπίδες της
ψυχής του...

Μιλήστε μας για τα επόμενα σχέδια σας

Ήδη παρέδωσα το επόμενο βιβλίο διηγημάτων μου στον εκδότη και συζητάμε για μια μικρού μήκους ταινία.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Τσιπόκας γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Φοίτησε στο τμήμα Νομικής του Δ.Π.Θ. Από τις εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αυτή η πανσέληνος κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια (διηγήματα, 1997), Fαvelαs (διηγήματα, 2018) και Αυτό το αόρατο χρώμα (ποιήματα, 2018).Ιδρυτικό μέλος των ΑΝΙΜΑ (φωνή, στίχοι). Το 2000 κυκλοφόρησε το cd Παράξενες μέρες από την Αnokato records. Κείμενά του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο.Ασχολείται με τον κινηματογράφο, art installations, σκηνικά, και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις και biennale.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top