Τι θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Διηγήματα, μυθιστορήματα, καλή μεταφρασμένη πεζογραφία

εκδόσεις Γκοβόστη

Οι εκδόσεις Γκοβόστη μας παρουσιάζουν μια πλούσια εκδοτική παραγωγή με ιδιαίτερη έμφαση στην ποίηση που είναι  χρήσιμη σε περιόδους εσωτερικής αναζήτησης καθώς και διηγήματα, μυθιστορήματα, καλή μεταφρασμένη πεζογραφία αλλά και νουβέλες Ελλήνων λογοτεχνών.

Περιμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία τους νέους τίτλους της σειράς Ανατολή με τα μικρά λογοτεχνικά έργα μεγάλων κλασικών και τη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ με τα φιλοσοφικά και κοινωνιολογικά δοκίμια της ευρωπαϊκής διανόησης καθώς και κλασικά έργα σπουδαίων δημιουργών.

Η Sigrid Nunez γράφει για τις απροσδόκητες αποχρώσεις μιας φιλίας

Οι ιστορικές εκδόσεις τιμώντας τη μνήμη του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, εμπνευστή  της ποιητικής σειράς που είναι αφιερωμένη στην γενιά του 70, ετοιμάζουν τις παρακάτω συλλογές:

Η Έφη Κατσουρού γράφει για τον Λευτέρη Ξανθόπουλο
Ο Στάθης Κουτσούνης γράφει για τον Αλέξανδρο Ίσαρη
Ο Πάνος Καπώνης γράφει για τον Τηλέμαχο Χυτήρη

Θα ακολουθήσουν σημαντικά ιστορικά  συγγράμματα με θέματα τη Μάχη των Γαυγαμήλων , τον πόλεμο του Βιετνάμ , τον ελληνισμός στην Οθωμανική αυτοκρατορία αλλά και τα Μαθήματα διοίκησης και ηγεσίας από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε και το βιβλίου του Alexander Bevin  με τα Κρίσιμα λάθη του Χίτλερ.

Στην κατηγορία Θέατρο η Μαρία Αθανασοπούλου θα μας παρουσιάσει το νέο της έργο με τίτλο 5+1.
Ο κύκλος της ζωής, η υπαρξιακή αγωνία μέσα από τη ματιά ενός εξάχρονου κοριτσιού όταν αντικρίζει ένα νεκρό περιστέρι στα «Μολύβια της ψυχής», ο έρωτας ο μεγάλος, ο μοναδικός και τα διλήμματα στην «Επιστροφή», η συγγνώμη και η συγχώρεση, η φθορά και το αδιέξοδο των σχέσεων στη «Συγγνώμη», η απώλεια που ξεκλειδώνει το αμπάρι των αντοχών αποκαλύπτοντας τις πραγματικές διαστάσεις των δεινών που μας βρίσκουν στο «Μάθημα» και ο πόλεμος στην «Ταινία» αποτελούν τους πρωταγωνιστές στα πέντε μονόπρακτα.

 

Το star.gr και η Γεωργία Χάρδα σας παρουσιάζουν τα πρώτα βιβλία που ήδη κυκλοφορούν.Ανακαλύψτε τα!

«Δέντρο και πουλί» του Βούλγαρου ποιητή Γιώργκι Κωνσταντίνοφ

 

Το βιβλίο «Δέντρο και πουλί» του σπουδαίου σύγχρονου  Βούλγαρου ποιητή είναι η πρώτη γνωριμία του με το ελληνικό αναγνωστικοί κοινό. Ο Γιώργκι Κωνσταντίνοφ μέσα από εμπειρίες ζωής τραγουδά τον έρωτα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τους ερωτικούς του στίχους. Αγαπημένα του θέματα είναι η φύση ,η ομορφιά και η τελειότητα της γυναίκας. Μεταφραστές της ποιητικής συλλογής είναι η Βασίλκα Πετρόβα - Χατζήπαπα και ο Χρίστος Χατζήπαπας. Κυκλοφορεί σε  δίγλωσση έκδοση!

Ο στοχαστής

Στην πέτρα κάθομαι.

Κοιτάζοντας τ’ αστέρια...

Στην πέτρα πάνω,

απ’ τον ήλιο φωτισμένος.

Ίδιος με το έργο

του Ροντέν

μέσα στις σκέψεις μου

σωπαίνω.

Και μέρα με τη μέρα 

μέσα μου

βουλιάζω πιο πολύ.

Μέχρι που

από πάνω μου

η πέτρα θρονιαστεί.

«Και εις το μαυροφορούν φέγγει » της Γιώτας Παρθενίου

Η Γιώτα Παρθενίου μας παρουσιάζει τη ποιητική της συλλογή που ακροβατεί ανάμεσα στο φανταστικό και στο αληθινό.
Μέσα από ολιγόστιχα ποιήματα μας γεμίζει με εικόνες ,χρώματα, ήχους και πληθώρα συναισθημάτων.

                      Οι αντλίες, θα πνιγεί.
Το πορτρέτο στάζει.

Το πορτρέτο έκαψε τον καμβά.

Δεν υπάρχει πορτρέτο.

 

Έλα να σου μάθω το φόβο.

«Ο κούκος και τ' αηδόνι» του Εμμανουήλ Γιουβανόπουλου

 Ο νεαρός συγγραφέας Εμμανουήλ Γιουβανόπουλος ,μόλις 10 ετών, μας ξαφνιάζει ευχάριστα τόσο με το νεαρό της ηλικίας του και τη λογοτεχνική του ικανότητα αλλά και με το θέμα του βιβλίου που το ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Αρχή του έργου είναι το προαιώνιο παιχνίδι της αμαρτίας. Μια τέλεια στημένη δίκη, με μάρτυρες, ενόρκους, κατηγορούμενους και δημόσιους κατηγόρους. Μια δίκη που κοντολογίς έχει τα πάντα· δεν έχει όμως δικαστές. Ένας αιώνας μετά, και δεν έχει δικαστεί κανείς, εκτός από τη λοιδορία των έξι, ένα ανέκδοτο για «αφελή παιδιά» που δεν είναι καν κοινοποιήσιμο.
Οι νεκροί όμως δεν ξεχνούν. Οι νεκροί είναι η Μνήμη. Πέντε απόκοσμες ερίνυες γυναικείες Μορφές, έρχονται από τον κόσμο των Νεκρών, για να θυμίσουν σε εμάς τους απόγονους, εμάς τους Έλληνες, αυτό που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε· την Ιστορία μας. Τα ονόματα των Μορφών αυτών δεν είναι τυχαία: είναι η Ιστορία που μαϊμουδίζει, η Τιμωρία, που είναι τυφλή γι’ αυτό και αναμάρτητη, η Μνήμη, που ευτελίστηκε σε ένα στόμα που εξιστορεί ξανά και ξανά όσα έζησε και, τέλος, η Αλήθεια, που όσο παμπάλαια κι αν είναι άλλο τόσο ολοκαίνουργια φαντάζει. Η αλήθεια δεν παλιώνει ποτέ. Μητέρα αυτών των κορών της κολάσεως είναι η Ανάγκη. Οι αρχαίοι την είχαν για θεά και εμείς οι νεότεροι αμβλυνόμενη υποτακτικιά κάτω από το βαρύ ζυγό της συνήθειας.

«Ιστορίες ανθρώπων της σχεδόν διπλανής πόρτας» του Βελισσάριου Πετίνη
 

Στην πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του ο Βελισσάριος Πετίνης παρουσιάζει ιστορίες με πρωταγωνιστές της σχεδόν διπλανής πόρτας που προσπαθούν να ξεφύγουν απ΄ότι τους βαραίνει.
Τα θέματα των διηγημάτων του συνδέονται με τη Δικτατορία του Μεταξά, την Κατοχή , τον Εμφύλιο αλλά και τη σύγχρονη εποχή.

Ο λόγος του είναι παραστατικός, ζωντανός και γλαφυρός. Με απλότητα και νηφαλιότητα αναδεικνύει την ψυχή των πρωταγωνιστών του.

«Ντεφιλέ» του Παναγιώτη Ι. Μαργώνη

 

Η Virginia Wolf είχε πει κάποτε: «Μάταια και τιποτένια καθώς δείχνουν τα ρούχα, λένε, πως έχουν πιο σημαντικά αξιώματα από το να μας κρατούν ζεστούς. Αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και την εικόνα που έχει ο κόσμος για εμάς».

Τελικά πόσο δίκιο ή άδικο είχε η διάσημη Αγγλίδα μυθιστοριογράφος, με τούτη την δημόσια τοποθέτησή της;

Δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί από έναν κοινό και άσχετο με το θέμα θνητό. Εύκολο όμως να απαντηθεί, από κάποιον ειδήμονα του χώρου, που κουβαλάει ήδη στις φαρδιές και στιβαρές του πλάτες, χρόνια εμπειρίας και ανελλιπούς παρουσίας στο χώρο της μόδας και του διαχρονικού στυλ. Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας, με αρωγό τις εννέα πιο σημαντικές φωτογραφίες της ζωής του, απογυμνώνεται από αναστολές και ενοχές και σε πρώτο πρόσωπο, αποκαλύπτεται διεξοδικά.

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top