Εκδήλωση προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη στη Γαλλική Πρεσβεία

Φαραντούρη, Βενετσάνου και Αρχιμανδρίτης στις 14/9

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμούν το Μίκη Θεοδωράκη με μια εκδήλωση την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 στο Αuditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Συμμετέχουν η Μαρία Φαραντούρη, η Νένα Βενετσάνου και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

Η Νατάσσα Μποφίλιου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Ο Μίκης Θεοδωράκης άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο που συνδέει τη μουσική παράδοση της Ελλάδας με τη δυτική συμφωνική μουσική. Συνέθεσε πολλά έργα για κινηματογραφικές ταινίες, μπαλέτα, ορατόρια και κονσέρτα, και μελοποίησε τους μεγαλύτερους ποιητές, από τον Ελύτη ως τον Νερούδα και από τον Ρίτσο ως τον Λόρκα.

Ως αντιστασιακός αγωνίστηκε ενάντια στη γερμανική κατοχή και στη δικτατορία. Εξαιτίας των πεποιθήσεών του υπέστη φυλακίσεις, βασανιστήρια, εξορίες. Ως πατριώτης, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της ακτινοβολίας της σύγχρονης Ελλάδας, συνδυάζοντας τους αγώνες του για τη δημοκρατία με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η μουσική υπήρξε για τον ίδιο η οικουμενική γλώσσα της ελευθερίας.

Σε αυτήν τη μοναδική πορεία θα αναφερθούν η Μαρία Φαραντούρη και η Νένα Βενετσάνου, μεγάλες ερμηνεύτριες των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας του Mikis Théodorakis par lui-même (Εκδόσεις Actes Sud) και Μίκης Θεοδωράκης: η ζωή μου (Εκδόσεις Πατάκης), καθώς και εκλεκτοί παρευρισκόμενοι.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά ή να ξαναδεί, μέσω μιας προβολής, μαρτυρίες προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία, με τις οποίες ο συνθέτης συναναστράφηκε στη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Γαβράς και ο Jack Lang.

Θα προβληθούν επίσης φωτογραφίες από τα προσωπικά αρχεία του δημιουργού, αποσπάσματα από εκπομπές στις οποίες συμμετείχε, καθώς και άλλο ανέκδοτο υλικό. Η βραδιά αυτή θα δώσει έμφαση στη συνοχή της σκέψης αυτού του ανθρώπου που, μέσα από το τεράστιο έργο του, τους αγώνες του και τα βασανιστήρια που υπέστη, ενσάρκωσε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, την ιστορία και το πεπρωμένο της σύγχρονης Ελλάδας.

Τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας ζωντανεύουν στο Mediterranean Cosmos

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα προβάλλει επίσης φωτογραφίες του Μίκη Θεοδωράκη στην πρόσοψή της επί της Βασιλίσσης Σοφίας, από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου ως και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021. Η βραδιά θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top