Bραβεία λογοτεχνίας απονεμήθηκαν στους Χρήστο Χωμενίδη και Ανδρέα Μήτσου

Βραβεύτηκε και ο 87χρονος διηγηματογράφος Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος

Η κριτική επιτροπή της Γενικής διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού αποφάσισε ομόφωνα να βραβεύσει τον 87χρονο διηγηματογράφο και δοκιμιογράφο Ηλία Παπαδημητρακόπουλο για το σύνολο της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα.

Την ίδια ώρα το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος πήγε στον Χρήστο Χωμενίδη για το βιβλίο του, Νίκη, που πραγματεύεται με όρους μυθοπλασίας τη ζωή της μητέρας του.

«Νομίζω πως η ιδέα μου για το βιβλίο γεννήθηκε τη στιγμή που πέθανε και ο τελευταίος από τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως ήρωες στο βιβλίο» είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Χωμενίδης.

Από την άλλη πλευρά ένα σπονδυλωτό πεζογράφημα που περιλαμβάνει 21 ιστορίες για παράφορα πάθη, λυτρωτικούς φόνους, ερωτικές απώλειες και ανολοκλήρωτες σχέσεις απέσπασε το βραβείο διηγήματος και νουβέλας.

«Ο τίτλος είναι η "Εξαίσια Γυναίκα και τα ψάρια". Πρωταγωνιστής θα έλεγα, τραγικός πρωταγωνιστής είναι κάποιος ενήλικας, ένας άνδρας που έχει την τύχη ή την ατυχία να ερωτευτεί και προσπαθώντας να καταργήσει και να αναδομήσει το χρόνο, να τον αναμορφώσει, αυτή του η προσπάθεια, αυτή η αγωνία καταγράφεται μέσα στις διηγήσεις» είπε ο συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου που κέρδισε το βραβείο.

 

Ο Ανδρέας Μήτσου ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 9 συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα και μία νουβέλα, έχει αποσπάσει πολλές λογοτεχνικες διακρίσεις στο παρελθόν, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος  για το έργο του "Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου".

Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top