Εξελίξεις στην Αμφίπολη: Και δεύτερο μνημείο «βλέπουν» οι επιστήμονες

Τι έδειξε η γεωφυσική διασκόπηση

Εξελίξεις στην Αμφίπολη: Και δεύτερο μνημείο «βλέπουν» οι επιστήμονες

​Ότι υπάρχει και δεύτερο μνημείο στην Αμφίπολη εικάζουν οι επιστήμονες, μετά από γεωφυσική διασκόπηση που έλαβε χώρα από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, στον Λόφο Καστά.

Το δεύτερο αυτό μνημείο, είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που υπάρχει ήδη στον Λόφο Καστά, ενώ όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, (στο περιθώριο ομιλίας του με θέμα «Πώς εντοπίζονται θαμμένες αρχαιότητες: τα μυστικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη») έχουν εντοπιστεί «στόχοι» δυτικά του μνημείου που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης:

«Εχουμε, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, την κατανομή της αντίστασης και βλέπουμε ότι κάτι υπάρχει εκεί. Εικάζουμε ότι είναι ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο (απ’ αυτό που έχει βρεθεί), σε βάθος περίπου δυο μέτρων, το οποίο πρέπει να ερευνηθεί».

Τόνισε ακόμα, πως στον λόφο Καστά που έχει εξερευνηθεί πλήρως με την γεωφυσική διασκόπηση, βρέθηκε ότι υπάρχει μια θαμμένη κοιλάδα, «ένα φαράγγι δηλαδή στη ΒΑ του πλευρά, το οποίο έχει σκεπαστεί από την ανθρώπινη επίχωση και χρήζει περαιτέρω ανασκαφικής διερεύνησης».

Πρόσθεσε δε, πως «η γεωφυσική μελέτη του λόφου Καστά ανατέθηκε στο δικό μας εργαστήρι το 2014 και το πανεπιστήμιο χρηματοδότησε εξολοκλήρου την έρευνα. Έχουμε ήδη εξερευνήσει τον λόφο και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, κάτι που είναι δύσκολο λόγω του όγκου του, ενώ έχουν βρεθεί και κάποια δεδομένα που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης και γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε πόρους για να το συνεχίσουμε».

«Επιπλέον», συνέχισε, «έγινε και χρονολόγηση σε ένα κομμάτι λιθάνθρακα που βρέθηκε στα θεμέλια και προέκυψε ότι το μνημείο δημιουργήθηκε το 300, συν-πλην 30, π.Χ.».

Τέλος, ο Γρηγόρης Τσόκας αναφέρθηκε γενικότερα στην σύγχρονη ερευνητική προσπάθεια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η οποία έχει αποδώσει καινοτόμες προσεγγίσεις σε σημαντικά αρχαιολογικά ζητήματα, όπως είναι ο εντοπισμός ταφικών μνημείων στο εσωτερικό τύμβων. Μάλιστα, το εργαστήριο, έχει διενεργήσει έρευνες, τα τελευταία 30 χρόνια, στην Βεργίνα, το Δίον, την Ακρόπολη, τον Μαραθώνα και σε 50 θέσεις στο εξωτερικό, όπως στο Κουβέιτ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ρωσία.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top