Πέθανε ο «μετρ της ασπρόμαυρης φωτογραφίας» Μαρκ Ριμπού!

Νικήθηκε από ασθένεια στα 93 του χρόνια

Πέθανε ο «μετρ της ασπρόμαυρης φωτογραφίας» Μαρκ Ριμπού!

​Στα 93 του χρόνια και μετά από μακρά ασθένεια «έφυγε» ένας από τους πιο σπουδαίους φωτογράφους, ο Μαρκ Ριμπού!

Ο διάσημος Γάλλος φωτορεπόρτερ, δημιουργός φωτογραφιών που έμειναν στην ιστορία, όπως «Το κορίτσι με το λουλούδι» μπροστά σε Αμερικανούς στρατιώτες στη διάρκεια πορείας εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, απεβίωσε την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

marc-riboud-portfolio-002.jpg

Γεννημένος στις 24 Ιουνίου του 1923 κοντά στη Λιόν, ο Μαρκ Ριμπού ήταν ο πέμπτος από επτά παιδιά μιας αστικής οικογένειας, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Αντουάν Ριμπού, ο ιδρυτής της γιγάντιας γαλλικής αγροδιατροφικής εταιρείας «Danone», ο οποίος απεβίωσε το 2002.

Ο έρωτάς του με τη φωτογραφία άρχισε σε ηλικία 14 ετών, όταν ο πατέρας του του δώρισε μια Vest Pocket Kodak. Το 1944 μπήκε στις τάξεις της αντίστασης στο Βερκόρ και, μετά τον πόλεμο, ακολούθησε σπουδές μηχανικού και εργάσθηκε σε εργοστάσιο, πριν αφιερωθεί πλήρως στη φωτογραφία.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1953, μπαίνοντας στο δυναμικό του παρισινού πρακτορείου Magnum έπειτα από πρόσκληση των ιδρυτών του, ενώ δημοσιεύεται στο Life η διάσημη φωτογραφία του «Ζωγράφου του Πύργου του Άιφελ», ενός εργάτη που ισορροπεί πάνω στην περίφημη παρισινή μεταλλική κατασκευή.

marc-riboud-portfolio-001.jpg

Ινδία, Κίνα, ΕΣΣΔ, Αλγερία, υποσαχάρια Αφρική και Βιετνάμ, ήταν μερικές μόνο από τις χώρες όπου κατέγραψε τα πάντα με την μηχανή του. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύθηκαν σε πολυάριθμα περιοδικά, όπως τα Life, Geo, National Geographic, Paris Match και Stern, μπήκαν σε βιβλία, βραβεύτηκαν και εκτίθενται σε γκαλερί ανά τον κόσμο.

Έπειτα από μισό αιώνα σταδιοδρομίας, με μια φωτογραφική μηχανή πάντα στην τσέπη, συνέχιζε ακούραστα να φωτογραφίζει. Μάλιστα, στα 85 του χρόνια, πήγε στον Λευκό Οίκο για να απαθανατίσει την είσοδο του Μπαράκ Ομπάμα!

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top