Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Μουσείο ''κόσμημα'' της Αρχαίας Ελεύθερνας

Η συνολική έκταση του αρχαιολογικού χώρου είναι 13 στρέμματα

Ως κιβωτό που αναδύεται από τη γη και είναι δεμένη τόσο αρμονικά με το περιβάλλον χαρακτήρισε το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων του μουσείου.

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με θερμά λόγια για το μουσείο επισημαίνοντας ότι«κλείνει στα σπλάχνα του τα απομεινάρια της κραταιάς Αρχαίας Ελεύθερνας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια κυρίως ιστορικού περιεχομένου ομιλία αναφέρθηκε στα εκθέματα του μουσείου χαρακτηρίζοντας το χώρο που φιλοξενείται ως περιοχή που, όπως είπε, «πνίγεται σε μια απαράμιλλη σύνθεση αρωμάτων που αναδίδουν ο δίανθος, - το άνθος του Διός - η δάφνη, η λεβάντα , η μέντα, το φασκόμηλο, το φλισκούνι».

16751548.jpg

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «το μουσείο διανύει μιαν ανεπανάληπτη διαχρονία από το 3000 π.Χ. έως τον 14ο αιώνα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλους όσους συνέβαλαν για την δημιουργία του κάνο��τας ιδιαίτερη αναφορά στον καθηγητή Γιάννη Σταμπολίδη και τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κουτσογιάννη.

16751556.jpg

Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του στις παρυφές του Ψηλορείτη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, βουλευτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

000001252.jpg

Η βουλετής της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: "Με το να έχουμε το πρώτο Μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, πιστεύω ότιη ευρύτερη περιοχή όσο και ολόκληρο το νησί θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες''.

Στο ιστορικό ανέγερσης του μουσείου καθώς και στο περιεχόμενό του αναφέρθηκε ο οραματιστής του καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

Στη συνέχεια η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου απήγγειλε ποίημα από την τραγωδία του Ευρυπίδη «Κρήτες» που μιλά για τη γέννα του Δία στο όρος Ιδη.

16751558.jpg

Το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας καταλαμβάνει έκταση 1700 τ.μ. ενώ η συνολική έκταση του αρχαιολογικού χώρου είναι 13 στρέμματα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top