Πρωτοποριακή παράσταση παραστατικών τεχνών στην Θεσσαλονίκη

Είσοδος ελεύθερη

​Στο πλαίσιο των πρόδρομων εκδηλώσεων της 1ης International Contemporary Art Fair / Art-Thessaloniki, φιλοξενείται στους χώρους της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO, στο Open Art Lab, η exhibition-performance Wesen-Lust (ή «αυτό» που δεν παύει να «επιστρέφει»…) του Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών- ΑlmaΚalma.

Η exhibition-performance θα διαρκέσει έως τις 21 Μαΐου.

έργο τέχνης (589x695).jpg



Πρόκειται για την δεύτερη φάση του τριετούς προγράμματος του Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών- ΑlmaΚalma με την ονομασία Wesen, το οποίο ως αφετηρία του έχει την exhibition-performance.

έργο τέχνης 2.jpg

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται καθημερινά, (17.30 – 21.00) Workshop-actions.

Παράλληλα η ομάδα του Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών- ΑlmaΚalma πραγματοποιεί καθημερινά στον χώρο της έκθεσης trainings και μικρές δομές με σώμα και λόγο, έτσι ώστε οι επισκέπτες να έρθουν σε βιωματική επαφή με τον τρόπο δουλειάς των performers και των δημιουργών που εμπνέονται από την "σωματικότητα", όπως αυτή εμφανίζεται στο training, αλλά και να γνωρίσουν τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Εργαστήριο για την exhibition-performance.

ergoooooo.jpg

To ερχόμενο Σάββατο 21 Μαΐου, από τις 21.00 το βράδυ, ως τις 06.00 το πρωΐ, θα γίνει ολονύχτια εκδήλωση, με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης. Μία ολονύχτια κατάσταση εγρήγορσης πάνω στην εργασία, με τη συμμετοχή των performers, αυτών που έλαβαν μέρος στα workshop-actions, καθώς και εθελοντών προκειμένου να μοιραστούν ενεργά την εμπειρία με την ομάδα δράσης και τους υπόλοιπους δημιουργούς. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για ένα είδος τελετουργικής πράξης σε ενεστώτα χρόνο, ώστε να βιωθεί η μετάβαση από το τέλος της δεκαήμερης διαδικασίας σε κάτι νέο που γεννιέται εκείνη την στιγμή.

12321557_929130260456494_5983563173291043828_n.jpg


Στην exhibition-performance στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών μίας έρευνας πεδίου πά��ω στο performing και στην εξελικτική του σχέση με το σώμα του performer στα πλαίσια ενός «διπλού»: από την πλευρά του έργου τέχνης, ο performer με το σώμα του ως σημαίνον είναι το έργο τέχνης και από την πλευρά του δημιουργού, ο performer ως δημιουργός.

Τα έργα τέχνης (φωτογραφήματα, πίνακες, video-art, γλυπτά κ.α.) αποτελούν υπαρκτότητες (υλικές οντότητες με ουσία), οι οποίες, στο μέτρο που αποδεσμεύονται από το κλειστό «σύμπαν» της θέασης που προσφέρει αρχικά ένας εκθεσιακός χώρος, μετασχηματίζονται σε «ζωντανά» σώματα που συμπλέκονται ως ενεργότητες με τις δράσεις των performer. Διαμορφώνεται συνακόλουθα ένας ιδιαίτερος χώρος ύπαρξης που αφορά στο φαντασιακό (θεατών-καλλιτεχνών), στο συμβολικό (δίκτυο σημαινόντων) και στο πραγματικό. Το τελευταίο αποτελεί την ουσιώδη σχέση της τέχνης ως τέτοιας με το Πράγμα. Μία σχέση που καθορίζεται από μία άπειρη ακολουθία αληθειών.


Συμμετέχουν οι:
Φωτογραφήματα: Βασίλης Καρκατσέλης (εικαστικός-φωτογράφος)
Kινηματογραφικά τοπία: Yiota Chatzi (video-artist, AlmaKalma, London), Daniela Prost (εικαστικός, Mexico-Paris)
Ηχητική Εγκατάσταση: Μanuel Baldassar (εικαστικός-performer, Italy-Paris)
Live actions:
Physical actions-voice: Μαρία Χαρέλα (ηθοποιός-performer, trainer-AlmaKalma)
Physical actions-choreography: Μάρω Θεοδοσίου (χορογράφος-performer, trainer-AlmaKalma)
Physical actions-voice: Sebastian Τσιφής (ηθοποιός-performer, trainer-AlmaKalma)
Physical actions-εγκατάσταση: Ιωάννα Σκαντζέλη (performer-ποιήτρια, μεταφράστρια-AlmaKalma)
Physical actions: Χάρης Μεσηνιώτης (performer, assistant director-AlmaKalma), Φωτεινή Τερζή (performer, AlmaKalma)
Live art-εγκατάσταση: Σοφία Δρακοπούλου (performer, AlmaKalma)
Painting-performance: Χρήστος Κ��ύντουρας (εικαστικός-κομίστας)
Εκπαιδευόμενοι performers: Mυρτώ Κουσίδου, Abdullah Alshammir (Κουβέιτ), John Abaho (Ουγκάντα), Daniel Barley (Νιγηρία),Sandra Gerdauskaite (Λιθουανία)
Ιδέα-συντονισμός-σκηνοθετική επιμέλεια: Ιωάννης Μήτρου

Οι ώρες λειτουργίας καθημερινά είναι από 17.30 – 21.00, με ελεύθερη είσοδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top