Μοναδικό εύρημα στην Πέλλα: Ανακαλύφθηκε άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου

Μαρμάρινος Σιληνός σε φυσικό μέγεθος, έργο εξαιρετικού γλύπτη και μοναδικό για την περιοχή

Μοναδικό εύρημα στην Πέλλα: Ανακαλύφθηκε άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου

​Ένα μοναδικό εύρημα ανακαλύφθηκε στην Πέλλα από την αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ, Ιωάννη Ακαμάτη.

Πρόκειται για έναν υπέροχο, μαρμάρινο Σιληνό σε φυσικό μέγεθος, που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή και είναι ένα μοναδικό εύρημα για την Αγορά της Αρχαίας Πέλλας.

�� Σιληνός (θεότητα του κρασιού) είναι έργο εξαιρετικού γλύπτη, έχει ύψος 1,75 εκατοστά, και μακριά γενειάδα.

n-AGALMA-large570.jpg
«Κατά την έρευνα πεδίου στη βόρεια στοά της Αγοράς της Πέλλας, στο στρώμα καταστροφής του χώρου 10, εντοπίστηκε μαρμάρινο άγαλμα φυσικού μεγέθους σε πολλά τμήματα, που συγκολλούνται. Απεικονίζεται όρθια ανδρική γενειοφόρος μορφή. Φορά δορά και φέρει ενδρομίδες. Διατηρούνται σποραδικά υπολείμματα χρωμάτων. Η μορφή με πιθανότητα ανήκει στον κόσμο του Διονύσου (Σιληνός)», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση μετά την μοναδική ανακάλυψη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κύριος Ακαμάτης εξήγησε πως «συνολικά το άγαλμα είναι σε καλή κατάσταση, το κεφάλι φαίνεται πως κολλάει στον κορμό, απλώς θα πάρει κάποιο χρόνο η διαδικασία, ενώ λείπουν τα χέρια. Η μπροστινή όψη έχει αρκετά ιζήματα κολλημένα, θα πρέπει να γίνει η συντήρηση και να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί στην κάτω πλευρά, στην όψη, υπάρχει χρώμα που σώζεται».

assets_LARGE_t_420_54541725_type12128.jpg
Μάλιστα εξηγεί πως ο χώρος στον οποίο βρέθηκε το άγαλμα, φαίνεται να είχε λατρευτικό χαρακτήρα, αφού από χρόνια έχει εντοπιστεί ημικυκλική κατασκευή με παροχές μικρών μολύβδινων σωλήνων όπου, με μηχανικό τρόπο από δύο δεξαμενές στο πίσω μέρος, παροχετεύονταν μικρή ποσότητα υγρού. Η θέση είχε χαρακτηριστεί ως λατρευτικός χώρος.

«Η αγορά της Πέλλας είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα, σε μέγεθος, στην οικουμένη, καθώς εκτείνεται σε 72.000 τ.μ. και καταλαμβάνει το κέντρο του απόλυτα ορθοτομημένου ρυμοτομικού σχεδίου της πρωτεύουσας των Μακεδόνων Βασιλέων», σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη του αγάλματος έγινε «στη βόρεια πτέρυγα του στωικού οικοδομήματος, με κιονοστοιχία γύρω στα 207 μέτρα της βόρειας πτέρυγας της αγοράς».

Το άγαλμα έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top