Το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει να διεκδικεί την επιτύμβια στήλη

Η ολοκλήρωση μιας δημοπρασίας δεν αποκλείει τον επαναπατρισμό

Το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει να διεκδικεί την επιτύμβια στήλη

Πουλήθηκε τελικά το απόγευμα της Τετάρτης στο Λονδίνο, στην δημοπρασία του οίκου Christie's η επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ. στη τιμή των 128.020 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τιμή εκκίνηση της ήταν τα 40.000 ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο είχε ζητήσει την απόσυρση της επιτύμβιας στήλης από τη δημοπρασία, δήλωσαν ότι η Αθήνα θα συνεχίσει τη διεκδίκησή της με κάθε νόμιμο τρόπο.

«Το υπουργείο Πολιτισμού θα ��υνεχίσει τη διεκδίκηση της επιτύμβιας στήλης του 4ου αι. π. Χ. με κάθε νόμιμο τρόπο και από τον νέο κάτοχο», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επισημάνθηκε από τους ίδιους κύκλους, η ολοκλήρωση μιας δημοπρασίας δεν αποκλείει τον επαναπατρισμό, κάτι που συνέβη και άλλες φορές όταν προέκυψαν στοιχεία, όπως για παράδειγμα, το 2012, με τον επαναπατρισμό του βυζαντινού μαρμάρινου ελκυστήρα από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί της Μεσσηνιακής Μάνης, ο οποίος είχε πωληθεί σε δημοπρασία από τον ίδιο Οίκο.

Επίσης, όπως τονίστηκε, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή να επιτευχθεί η απόσυρση του αντικειμένου, αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων να ζητηθεί αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο. «Γι' αυτό θέλει πολύ προσοχή ο χειρισμός παρόμοιων υποθέσεων, που από τη φύση τους είναι δύσκολες, καθώς η παράνομη ενέργεια που πρέπει να αποδειχτεί, τελέστηκε πολύ παλιά», σημειώθηκε από τους κύκλους του ΥΠΠΟ, που δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την ανάγκη να παραμείνει χωριστή η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης (η οποία με το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ έχει ενοποιηθεί με τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων), καθώς διαχειρίζεται τόσο σοβαρά θέματα.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top