Μανώλης Μητσιάς και «Απαγορευμένα Τραγούδια» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στις 21 και 22 Απριλίου

Ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια που απαγόρευσε ή λογόκρινε η χούντα των συνταγματαρχών παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 21 και 22 Απριλίου (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης), με αφορμή τη μαύρη επέτειο της επταετούς δικτατορίας.

Ο Μανώλης Μητσιάς, με τη γεμάτη μνήμες εκφραστική φωνή του, η εξαίρετη λαϊκή ορχήστρα που τον συνοδεύει, καθώς και ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο φτιαγμένο από τον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, μας υπενθυμίζουν «τι δεν πρέπει να ξεχνάμε»...

Στο διήμερο αφιέρωμα θα ακουστούν τραγούδια με σαφή και έντονο πολιτικό στίγμα, αλλά και τραγούδια δίχως την παραμικρή ανάλογη χροιά, απαγορεύτηκαν αφού οι λογοκριτές των συνταγματαρχών ανακάλυπταν συνεχώς ύποπτες λέξεις και κρυφά νοήματα ακόμη και σε μια ερωτική μπαλάντα, αν για παράδειγμα οι δημιουργοί της είχαν την ατυχή έμπνευση να την έχουν αφιερώσει στιχουργικά σε κάποια «Ελευθερία», σε μία «Νίκη» ή ακόμη και σε μία «Αναστασία».

Ακόμα, στο αφιέρωμα έχουν συμπεριληφθεί λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, αφού σύμφωνα με κάποιους όλοι ανεξαιρέτως οι ρεμπέτες και οι λαϊκοί βάρδοι και δημιουργοί επεδείκνυαν προκλητικό και έκλυτο βίο, χαρακτηρισμένοι άπαντες συλλήβδην ως λούμπεν, μ��ιχοί ή χασισοπότες.

Έτσι, πέρα από τους συνήθεις υπόπτους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο ή Μάνο Χατζιδάκι, στις μαύρες λίστες της επιτροπής λογοκρισίας εμφανίζονταν τραγούδια του Μπαγιαντέρα, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μάρκου Βαμβακάρη, στιχουργοί, όπως ο Κώστας Βίρβος και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μεγάλοι ποιητές μας, όπως οι Νίκος Γκάτσος και Γιάννης Ρίτσος, αλλά και οι νομπελίστες Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης.

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου.

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ, 25 ευρώ, 35 ευρώ, 50 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 7,50 ευρώ (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50 ευρώ (65+, πολύτεκνοι)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top