«Παράδοξη πατρίδα» και «Virunga» νικητές στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πάνω από 50.000 οι θεατές παρακολούθησαν 168 ταινίες

«Παράδοξη πατρίδα» και «Virunga» νικητές στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

​Η «Παράδοξη Πατρίδα» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, και το ήδη πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Virunga» του Βρετανού Ορλάντο Φον Αϊνζιντελ, είναι οι μεγάλοι νικητές του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με περισσότερους από 50.000 θεατές να παρακολουθούν τις 168 ταινίες που προβλήθηκαν!

Βασισμένος σε αληθινά γεγονότα, ο Νίκος Ασλανίδης κατέγραψε στο «Παράδοξη Πατρίδα» για τις πατρίδες ενός 80χρονου σήμερα Έλληνα, του Στάθη, ο οποίος την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όταν οι ναζί επιτέθηκαν στο χωριό του και έκαψαν ζωντανούς συνολικά 353 κατοίκους (ανάμεσα τους η 28χρονη τότε μητέρα του, η γιαγιά του και τα τέσσερα αδέλφια του, ηλικίας από ενάμιση έως δέκα ετών) κατάφερε να γλιτώσει μαζί με τον πατέρα του.

paradoksi-patrida.jpg

Από την άλλη, η ταινία «Virunga» του Ορλάντο φον Αϊνζιντελ (με παραγωγό τον Λεονάρντο ντι Κάπριο) κέρδισε το βραβείο Κοινού «Πίτερ Ουιντόνικ» για ξένη παραγωγή, αλλά και το βραβείο της WWF (από την ενότητα «Περιβάλλον» με θέμα την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση), περιγράφει την βία, την διαφθορά, τα οικονομικά συμφέροντα αποικιοκρατών και Ευρωπαίων μισθοφόρων γύρω από… 800 ορεσίβιους γορίλες στο Εθνικό πάρκο «Virunga» του ανατολικού Κογκό.

Τα βραβεία κοινού, που αφορούν σε ταινίες κάτω των 45 λεπτών, απονεμήθηκαν στις ταινίες «Ολυμπία» του Σταύρου Ψυλλάκη (Ελλάδα) και «Φλόγα» των Dress Code (Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ) μια συμπαραγωγή ΗΠΑ - Βουλγαρίας.

Η FIPRESCI απένειμε τα βραβεία της στις ταινίες «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή (Ελλάδα) για ελληνική παραγωγή και «Κάθε Πρόσωπο Έχει Όνομα» σε σκηνοθεσία του Σουηδού Μάγκνους Γκέρτεν.

virunga2.jpg

Για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας, που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα», επελέγη η ταινία - ντοκιμαντέρ «Ασήμι Στο Νερό, Αυτοπορτρέτο Της Συρίας» σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία - Συρία).

Το βραβείο «Docs in Progress 2015» της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρείας post-production 2|35 και μεταφράζεται σε 15.000 ευρώ σε υπηρεσίες και απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος», με το σκεπτικό πως «οι δοκιμασίες των κε��τρικών χαρακτήρων, δυο νεαρών αντρών, μας συγκινούν και αποκαλύπτουν το ταλέντο της σκηνοθέτιδος η οποία άγγιξε τις καρδιές μας. Το υλικό που είδαμε αποτυπώνει με εντιμότητα το ανθρώπινο πρόσωπο μιας σύγχρονης τραγωδίας πολέμου, μετανάστευσης και κρίσης της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top