Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η εικαστικός Ελευθερία Δροσάκη

Η κηδεία της θα γίνει στις 15.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στο Νεκροταφείο της Κηφισιάς

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η εικαστικός Ελευθερία Δροσάκη

Μια σημαντική εικαστική δημιουργός, η ζωγράφος και κεραμίστρια, με ενασχόληση στη χαρακτική, στη γλυπτική και τη λογοτεχνία, Ελευθερία Δροσάκη, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 88 χρόνων.

Η Ελευθερία Δροσάκη γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη, όπου το 1922 εγκαταστάθηκαν οι γεννημένοι στη Σμύρνη γονείς της. Σε ηλικία 14 ετών, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση συμμετέχοντας στον ΕΑΜ νέων και την ΕΠΟΝ. Τα βιώματά της από την Κατοχή, την Αντίσταση και τις διώξεις στα χρόνια του εμφυλίου και στα μετεμφυλιακά χρόνια, τα κατέγραψε στο βιβλίο της «Εν Θεσσαλονίκη».

Η Δροσάκη πήρε τα πρώτα της μαθήματα στην κεραμική από τον κρητικής καταγωγής, παππού της, Δημήτρη Δροσάκη και στα λαϊκά εργαστήρια του Μηνά Αβραμίδη επίσης πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη και των Γιάννη και Μιχάλη Μεϊμάρη. Το 1946 η παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Δ. Μπισκίνη, Π. Μαθιόπουλο, ενώ μετά πήγε στην Ελβετία και την Ιταλία όπου σπούδασε κεραμική.

Παράλληλα με τη Σχολή Καλών Τεχνών εργάστηκε κυρίως σε αντίγραφα βυζαντινών χειρογράφων επάνω σε περγαμηνή. Δίδαξε κεραμική στην Σχολή Κεραμικής της ΧΕΝ, σε ομάδες γυναικών από ξένες χώρες, στη γερμανική σχολή και στα εκπαιδευτήρια «Πόλκα-Φρόελεν». Υπήρξε καλλιτεχνικός σύμβουλος των Κέντρων Τέχνης, Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Έργα της υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, σε προσόψεις εκκλησιών και μοναστηριών όπως και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κηδεία της θα γίνει στο Νεκροταφείο της Κηφισιάς την Τετάρτη στις 3.30 μ.μ.. Η οικογένειά της, αντί στεφάνων, επιθυμεί να συγκεντρωθούν χρήματα για το ίδρυμα «Θεοτόκος».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top