Σαν σήμερα τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Γ. Σεφέρης

Η σημερινή ανθρωπότητα χρειάζεται και την ποίηση και το ελληνικό πνεύμα

Σαν σήμερα τιμήθη��ε με Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Γ. Σεφέρης

​Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης. Γραμματολογικά ανήκει στη «Γενιά του '30» κι ήταν ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Ο λόγος για τον Γιώργο Σεφέρη.

Σαν σήμερα, στις 10 Δεκεμβρίου το 1963, πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ. Ανάμεσα στους τιμηθέντες και ο Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην ομιλία του στο καθιερωμένο δείπνο που παρατίθεται στους νομπελίστες στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης, ο Έλληνας ποιητής συνοψίζει τις πεποιθήσεις του, αφενός για την άμεση και αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας (και ευρύτερα της ελληνικής ηθικής συνείδησης) από την αρχαιότητα ως τη σημερινή εποχή και αφετέρου για την αναγκαιότητα και τη λειτουργία της ποίησης στο σύγχρονο κόσμο.

Σε ό,τι αφορά στη τιμητική αυτή διάκρισή του, ο σπουδαίος Νομπελίστας είχε δηλώσει: «Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ, νομίζω πως η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της με τη ζωντανή πνευματική Ελλάδα.Εννοώ: αυτή την Ελλάδα για την οποία τόσες γενεές αγωνίστηκαν, προσπαθώντας να κρατήσουν ό,τι ζωντανό από τη μακριά παράδοση της. Νομίζω, ακόμη, ότι η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να δείξει πως η σημερινή ανθρωπότητα χρειάζεται και την ποίηση - κάθε λαού - και το ελληνικό πνεύμα».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top