Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου

Χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα και στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα

Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου

Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην Αμφίπολη, αλλά εντυπωσιακά ευρήματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και από άλλες ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της χώρας.

πλ2.jpg
Αυτό ακριβώς συνέβη και με την Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου, καθώς τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα εντυπωσίασαν με την κομψότητα και την υψηλή τους καλλιτεχνική αρτιότητα.

πλ3.jpg

Στα δυτικά της κεντρικής παράστασης, όπου κυριαρχούν ιχθυοκένταυροι, δελφίνια, Νηρηίδες, αλλά και ο νεαρός Έβρος, γιος του βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου, που αναδύεται από το νερό, αποκαλύφθηκε μία παράσταση με θαλάσσιο ίππο, δύο έρωτες, γεωμετρικά μοτίβα, ενώ στο κάτω μέρος της παράστασης υπάρχουν δύο πουλιά με φυτικά μοτίβα και η όλη παράσταση περικλείεται από βλαστόσπειρες και κισσόφυλλα, που προϊδεάζουν για τη λατρεία του Διόνυσου. Το ψηφιδωτό χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα και στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα.

πλ4.jpg
Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί τα 90 από τα 140 τ.μ. του τεράστιου ψηφιδωτού δαπέδου με το εξαιρετικά ασυνήθιστο για την περιοχή θέμα, με τα θαλάσσια, μυθικά όντα.

Η Πλωτινόπολη είναι μια ρωμαϊκή πόλη που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος της έδωσε το όνομα της γυναίκας του, Πλωτίνης. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Διδυμοτείχου, στον λόφο της Αγίας Πέτρας, όπου το 1965 κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες βρέθηκε η χρυσή σφυρήλατη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.).

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top