Ο καθηγητής που «αποκάλυψε» το πρόσωπο του Φιλίππου μιλά στο STAR!

Xειρουργικές οι κινήσεις για να μην μολυνθούν τα οστά

​Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο σκελετός του νεκρού που βρέθηκε στην Αμφίπολη μεταφέρθηκε από τον τάφο, στο Μουσείο της Αμφιπόλης. Οι ειδικοί δούλεψαν με χειρουργικές κινήσεις για να μην μολυνθούν τα οστά.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής πανεπιστήμιου στο Μάντσεστερ, που είχε αναλάβει την ανάπλαση του προσώπου του Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μίλησε αποκλειστικά στο STAR για την μέθοδο την όποια ακολούθησε.

Οι εικόνες από το ινστιτούτο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του Μάντσεστερ είναι εντυπωσιακές.

Ο καθηγητής του πανεπιστήμιου στο Μάντσεστερ, Ρίτσαρντ Νίβ, δήλωσε:

«Δούλεψα πάνω στο κρανίο του, στην ανάπλαση του προσώπου του. Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο γιατί τα οστά του κρανίου του είχαν αποτεφρωθεί. Μερικά από αυτά είχαν φύγει από τη θέση τους. Μερικά είχαν χαθεί αλλά ήταν δυνατόν να τα επανενώσουμε τα περισσότερα από τα κόκαλα που συνέθεταν το πρόσωπο».

Εντυπωσιακές είναι και οι εικόνες από το Πανεπιστήμιο Λέστερ: εκεί φαίνεται η εξέταση του γενετικού υλικού του Βασιλιά Ριχάρδου του Τρίτου. Οι ειδικοί εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την οδοντοστοιχία του.

«Η μέθοδος που χρησιμοποίησα είναι αυτή που ανέπτυξα εγώ, η οποία ονομάζεται τεχνική Μάντσεστερ».

Σε μια ανάλογη ανθρωπολογική εξέταση θα υποβληθεί ο σκελετός που βρέθηκε στην Αμφίπολη. Θα μάθουμε το φύλο, την ηλικία, τη διατροφή του νεκρού.

«Οι συμβολισμοί και η θεματογραφία που επικρατεί μπορεί να ισχύσει και για τα δυο φύλα. Σε αυτή την εποχή και οι γυναίκες αυτής της τάξης του βασιλικού οίκου ήταν σπουδαίες προσωπικότητες και οι άνδρες, αφού δεν έχουμε τα ταφικά δώρα που έπρεπε να συνοδεύουν αυτό το νεκρό. Είναι δύσκολο να πει κανείς περί τίνος πρόκειται» είπε η αρχαιολόγος Στέλλα Δρούγου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αγωνίας και αναμονής επιστρέφει και πάλι η αρχαιολόγος Ντόροθι Κίνγκ. Στο προσωπικό της μπλογκ ανέβασε κείμενο μ�� τίτλο «Τα Σκόπια δεν ήταν ποτέ Μακεδονία».

«Τα Σκόπια είχαν διάφορες ονομασίες κατά την αρχαιότητα αλλά το όνομα Μακεδονία δεν ήταν ποτέ καμία από αυτές. Ομολογουμένως οι αρχαίοι μακεδόνες κατέκτησαν την περιοχή, όμως ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε επίσης το σύγχρονο Ιράν και το Αφγανιστάν και καμία από αυτές τις χώρες δεν ισχυρίστηκε ότι υπήρξε τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας».

Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στις 22 Νοεμβρίου ημέρα που ο υπουργός Πολιτισμού θα δώσει συνέντευξη στο μουσείο της Αμφίπολης σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στον τύμβο Καστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε το νέο 3D βίντε�� που κυκλοφορεί για την Αμφίπολη!

Aμφίπολη: «Τα οστά αυτά που βρέθηκαν μπορεί να ανήκουν και σε γυναίκα»

Αμφίπολη: ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ τα σενάρια για τον νεκρό-ΔΕΙΤΕ τι λένε οι ειδικοί στο STAR!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top